tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Streda 28.augusta 2024, meniny má Augustín, zajtra Nikola/Nikolaj

Aktuálne výzvy, ktorým čelí medzinárodný trh s poľnohospodárskymi komoditami aj v súvislosti s vojnou na Ukrajine, boli témou dnešnej výberovej prednášky riaditeľky direktoriátu pre obchod a poľnohospodárstvo OECD Marion Jansen vo Výskumnom centre AgroBioTech SPU v Nitre.

Prednáška priniesla prognózy potrebné pre tvorbu dlhodobých politík na ochranu nášho poľnohospodárskeho trhu. Po prednáške nasledovala diskusia so študentmi, z ktorých niektorí už absolvovali stáž na odborných direktoriátoch Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) vďaka tomu, že Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre má s OECD uzatvorené memorandum o spolupráci. Delegácia z OECD absolvovala aj tlačovú konferenciu a na záver si prezrela vybrané laboratóriá Výskumného centra AgroBioTech.

Marion Jansen sa v prednáške venovala najmä vplyvu vojny na Ukrajine na obchod s agrokomoditami. „Prudký nárast cien poľnohospodárskych vstupov za posledné dva roky vyvolal obavy o globálnu potravinovú bezpečnosť,“ uviedla. Zdôraznila, že počet ľudí zasiahnutých podvýživou od roku 2020 výrazne narástol v dôsledku covidu a vojny na Ukrajine. Celosvetová spotreba kalórií bude rásť o 1,3 % ročne v nasledujúcom desaťročí, čo je pomalšie tempo oproti minulému desaťročiu. Dôvodom je predpokladané spomalenie rastu populácie a príjmov na obyvateľa.

Senior analytik poľnohospodárskych politík z Direktoriátu OECD pre obchod a poľnohospodárstvo Hubertus Gay predstavil ďalšie výhľady na najbližšiu dekádu, ktoré sú zhrnuté v publikácii Poľnohospodársky výhľad OECD a FAO 2023 - 2032. Tohtoročná publikácia bola zverejnená v júli. Okrem iného sa v nej uvádza, že rastúce náklady na hnojivá môžu viesť k vyšším cenám potravín. Pri každom zvýšení cien hnojív o 1 % by sa ceny poľnohospodárskych komodít podľa odhadov zvýšili o 0,2 %. Predpokladá sa, že ceny energií v roku 2023 klesnú, no následne začnú pomaly stúpať až do roku 2032.

Prorektorka SPU pre strategický rozvoj a internacionalizáciu Lucia Palšová predstavila hosťom SPU a vyzdvihla tiež významný projekt našej univerzity INVEST - alianciu európskych univerzít. Takýto typ konzorcia lídrujeme ako jediná univerzita na Slovensku. Kristína Gendová Ruzsíková zo Stálej misie SR pri OECD v Paríži podčiarkla, že Slovensko je veľmi aktívne už od začiatku svojho členstva v OECD v roku 2000. „Reprezentujeme pozíciu Slovenskej republiky, študujeme dáta a dokumenty OECD, ktoré sa môžu následne implementovať do národných politík,“ priblížila.

 

Tlačová správa SPU v Nitre

Snímky: archív redakcie AGROBIZNIS

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov