tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Sobota 14.septembra 2024, meniny má Ludomil, zajtra Jolana

Ceny plodín ostatné dva týždne pokračovali v poklese a to hlavne vďaka vidine bohatej nadchádzajúcej úrody v USA.

Na burze MATIF za ostatné dva týždne klesli ceny pšenice o 13 EUR/t, keď sa komodita počas dnešného dňa obchoduje za 203 EUR/t (kontrakt september 2024). Na pozíciu lídra sa však z pohľadu likvidity už dostal decembrový kontrakt, ktorý sa aktuálne obchoduje za 216 EUR/t, pričom v sledovanom období stratil zo svojej ceny 8 EUR/t. Kukurica oslabila v sledovanom období o razantných 22 EUR/t na dnešných 195 EUR/t. Repka na MATIFe skorigovala nižšie o 23 EUR/t, čo ju poslalo na cenu 453 EUR/t. Cena kanadskej repky klesla ostatné dva týždne o 39 EUR/t na dnešných 376 EUR/t, pričom austrálska repka v sledovanom období odpísala zo svojej ceny 27 EUR/t, keď sa dnes obchoduje za 429 EUR/t.

Na burze CBoT cena mäkkej pšenice v USA ostatné dva týždne oslabila o 5 EUR/t na 175 EUR/t. Kukurica na CBoT klesla o 10 EUR/t na 134 EUR/t a sója sa prepadla o 48 EUR/t, čo ju poslalo na cenovku 310 EUR/t.

Pšenica

Je zaujímavé sledovať, do akej disproporcie sa aktuálne dostáva dianie na spotovom trhu s obilninami v západnej Európe v porovnaní s burzovými cenami. Burzové ceny pokračujú v korekcii nadol, no na fyzickom trhu v Nemecku vidíme v auguste posilňovanie cenových prémií voči cenám futures. Dôvodom je fakt, že výsledky žatvy v Nemecku ako aj vo Francúzsku sú sklamaním. A to nielen z pohľadu objemu, ale aj kvality, keďže letné dažde negatívne ovplyvnili aj kvalitu plodín. Analytici odhadujú, že nemecká produkcia pšenice dosiahne medzi 18,8 až 19,7 mil. ton, čo by bola najnižšia úroda od roku 2003. Vo Francúzsku sa produkcia odhaduje len na 26,3 mil. ton, čo je najnižšie číslo od roku 1987! Mnohí účastníci trhu sa tak neveriacky chytajú za hlavu, keď vidia, že ceny pšenice na MATIFe sa dnes odvážne sunú nadol už k méte 200 EUR/t. Treba povedať, že burza MATIF je momentálne pod nadvládou globálnych tlakov, keď investori sa snažia do cien započítavať výhľad očakávanej robustnej produkcie jarných plodín v USA. Keďže kukurica v kŕmnych dávkach konkuruje pšenici, pretavuje sa to aj do cien pšenice. Okrem toho špekulatívny kapitál ďalej drží pevne opraty v rukách, keď ostatné dva týždne ďalej navyšoval svoje stávky na pokles cien všetkých hlavných plodín a to ako na burze CBoT, tak i na MATIFe.

Na fyzickom trhu v západnej Európe však badať posilňovanie cenových prémií, pričom tento ročník zrejme bude priať tým, ktorí dokázali dorobiť kvalitnú potravinársku pšenicu. Platí totiž, že produkcia pšenice v EÚ túto sezónu bude nielenže najnižšia za ostatných 5 rokov (116,5 mil. ton mäkkej pšenice), ale menej bude i kvalitných potravinárskych pšeníc.

Otázka znie, kedy začne na túto situáciu reagovať cenotvorba aj na burze MATIF. Disproporcie medzi fyzickým trhom a cenami na trhu futures naznačujú, že cenové dno pšenice na MATIFe môže byť na dosah. Predpokladáme, že pšenica mieri k technickému cieľu 197 EUR/t, odkiaľ by sa mohla odraziť na vyššie úrovne. Treba ale zdôrazniť, že trh je v poklesnom trende, okrem toho i sezónne ceny do septembra spravidla klesajú. Svet popritom v sezóne 2024 očakáva rekordnú svetovú produkciu pšenice na úrovni 799 mil. ton, aj keď treba tiež dodať, že spotreba má dosiahnuť až 804 mil. ton. Pomer zásob k spotrebe pšenice vo svete tak pokračuje v poklese, pričom aktuálne je očakávaná bilancia plodiny najtesnejšia za ostatných 7 rokov. V nejakom bode tak ceny pšenice otočia, no nateraz je potrebné rešpektovať trend, ktorý ešte môže nejaký ten čas ťahať ceny nižšie. Aj keď predpokladáme, že cenovka 197 EUR/t na MATIFe by mohla byť dobrým záchytným bodom, ktorý pokles zastaví.

Kukurica

Najväčšie tlaky na pokles cien obilnín na burzách podľa nášho názoru aktuálne plynú z diania na trhu s kukuricou. Tej dominujú správy o robustnej produkcii kukurice v USA, ktorá už čoskoro príde na trh. USDA vo svojom najnovšom WASDE reporte síce znížilo odhadované zberové plochy kukurice v novej sezóne o 0,35 mil. ha (na 82,7 mil. akrov), no súčasne navýšilo odhad priemerného celonárodného hektárového výnosu plodiny na rekordných 183,1 bušelov na aker, resp. 11,48 t/ha. V sumári sa tak odhad produkcie kukurice v USA medzimesačne navýšil o 1,1 mil. ton na 384,7 mil. ton. Na potenciál robustnej úrody v USA pritom už od začiatku augusta reagujú aj ceny kukurice na MATIFe, kde došlo k prerolovaniu kontraktov a kde sa na pozíciu lídra dostal prvý kontrakt novej úrody za november 2024. Kukurica stratila zo svojej ceny ostatné dva týždne 22 EUR/t a technicky sa tým dostala do poklesného trendu. Pohyb ceny pod cenovkou 199 EUR/t pritom ďalej vytvára riziko tvorby nových miním s možnosťou poklesu ceny do pásma 183 – 191 EUR/t. A to i napriek paradoxu, že produkcia kukurice v EÚ bude kvôli suchu v juhovýchodnej Európe medziročne nižšia, keď sa odhaduje už len na 60 mil. ton. Aj tu platí, že prémie na nemeckom trhu a to hlavne pre kukurice s okamžitou dodávkou rastú a plne nereflektujú na burzový vývoj. Aj vďaka tomu sa i na slovenskom trhu ceny kukuríc držia relatívne stabilné i napriek prepadu burzových cien. Prémie na novú úrodu však posilňujú voči MATIFu výrazne menej ako na tú predchádzajúcu.

Keďže ceny kukurice sú momentálne pod vplyvom očakávaní silnej úrody v USA, bude zaujímavé sledovať tohtotýždennú Pro Farmer Tour, kde koncom augusta každoročne skauti chodia pod značnej časti amerického stredozápadu a monitorujú produkčný potenciál novej úrody kukurice a sóje. Včerajšie výsledky z prvého dňa pritom prekvapili, keď ako v štáte Južná Dakota, tak i v Ohiu skauti odhadli hektárový výnos plodiny len na úrovni roka 2023, čo je menej ako odhaduje aktuálne USDA. Treba ale povedať, že tieto štáty nemali už tak úplne ideálne klimatické podmienky a teda kľúčové bude, s akými výsledkami prídu najbližšie dni skauti hlavne v trojke „I“ štátov, teda v Iowe, Illinois a Indiane. V každom prípade včerajšie výsledky pomohli cenám kukurice na burze CBoT posilniť o 2 %. Jasne zadefinovaný poklesný trend a navyše masívne krátke pozície špekulatívneho kapitálu však naďalej tento trh ohrozujú možnosťou tvorby nových cenových miním. Bude tak zaujímavé sledovať, či kukurica na MATIFe bude ďalej pod tlakom diania v USA, alebo sa začne viac zameriavať na dianie v Európe, kde to s kukuricou nevyzerá až tak optimisticky. Trend je však poklesný aj na MATIFe a to znamená riziko pokračovania korekcie ceny k 190 EUR/t.

Olejniny

Repka na MATIFe spomedzi všetkých hlavných plodín najstatočnejšie odoláva korekcii, no i na túto plodinu negatívne dolieha očakávanie rekordnej produkcie olejnín vo svete v novej sezóne. USDA v najnovšom výhľade navýšila svoj odhad produkcie sóje v USA na takmer 125 mil. ton, čo by znamenalo rekordnú produkciu. A keďže porasty v krajine už prešli kľúčovou fázou tvorby budúcej úrody, nateraz konsenzus rekordnej produkcie v USA ostáva v platnosti. Včerajšia prvá etapa putovania skautov z Pro Farmer Tour však i pri sóji odhadla potenciál výnosu len o 1 % medziročne vyšší v J. Dakote a o 2 % nižší v Ohiu, čo je v rozpore s prognózami USDA. Ceny sóje na burze CBoT si však ostatné dva týždne prešli masívnou korekciou, keď poklesli takmer o 50 EUR/t k 310 EUR/t. Naplnil sa tak nami avizovaný scenár, v ktorom sója skorigovala k 9,3 USD za bušel (342 USD/t), aj keď tu treba podotknúť, že túto cenovku technická analýza naznačovala pri novej úrode (novembrový kontrakt 24), ktorá sa dnes stále obchoduje za 9,6 USD/bušel, a teda novembrový kontrakt má ešte potenciál pre ďalší pokles ceny.

Trh so sójou tak negatívne ovplyvňuje i ceny repky na MATIFe, pričom aktuálne sa na poklese ceny začína podieľať aj posilňovanie eura voči doláru. Repke sa po poklese pod 465 EUR/t otvoril priestor k poklesu k 417 EUR/t, no na tejto potenciálnej ceste nadol ešte leží dôležitý technický míľnik – 200 dňový cenový priemer komodity na cenovke 450 EUR/t. Repka sa ostatné dva dni už dvakrát pozrela pod 450 EUR/t, no na dennom grafe vždy napokon dokázala uzatvoriť nad 450 EUR/t. Dnes sa obchoduje znovu pod 450 EUR/t a tým sa znásobuje riziko, že si métu 450 EUR/t neudrží. A to napriek tomu, že fundamenty na trhu hovoria v prospech nižšej produkcie plodiny v EÚ. Produkcia repky v Nemecku má dosiahnuť len 3,6 mil. ton, čo je o 14 % menej ako pred rokom. Nižšia pritom bude i produkcia Ukrajiny. Dnešné dáta UkrAgroConsult hovoria o tom, že farmári na Ukrajine zožali repku už z 98 % pestovateľských plôch, pričom doteraz zozbierali len 3,4 mil. ton plodiny. Ešte pred mesiacom pritom odhad hovoril o 4 mil. ton a vlani krajina vyprodukovala 4,5 mil. ton repky. Naproti tomu USDA najnovšie navýšilo odhad produkcie repky v Austrálii a tým aj svetovej produkcie repky na rekordných 88,8 mil. ton v tomto ročníku. Rastie tak pravdepodobnosť, že repka na MATIFe smeruje k svojim marcovým minimám na úrovni 417 EUR/t.

Na horizonte pre komodity sa pritom črtá ešte ďalšie riziko, a tým je rast šancí pre príchod recesie do USA v najbližších 6 mesiacoch. Ceny komodít počas recesií bývajú pod poklesným tlakom, aj keď treba povedať, že plodiny sú už v tomto momente sami o sebe už pomerne dosť vyklesané. V každom prípade je potrebné toto riziko sledovať.

Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 34. týždňa 2024: pšenica 197 - 212 EUR/t (kontrakt sept 24), kukurica 191 – 199 EUR/t, repka 417 – 450 EUR/t.

 

David Karkulín, AGROBIZNIS

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov