tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Ostatný týždeň sme videli na európskom trhu premenlivú cenotvorbu ošípaných, pokles cien mliečnych komodít a mierny pokles cien ropy.

Ceny jatočného dobytka v Nemecku v tomto týždni znovu nemenia svoje ceny, naproti tomu ceny ošípaných na ostatných dvoch aukciách na burze ISN v Nemecku výrazne oslabili.

Jatočné ošípané

Nemecké ceny jatočných ošípaných v tomto týždni poklesli na medzitýždennej báze o 10 eurocent/kg jat. hm. na 2,10 EUR/kg jat. hm. Na dnešnej aukcii na burze ISN v Nemecku cena zobchodovaných zvierat ostala v porovnaní s minulou aukciou  zo štvrtka minulého týždňa bez zmeny, no minulý štvrtok cena skorigovala skokovo o 14 eurocent/kg jat. hm. na 2,17 EUR/kg jat. hm. a teda cena klesla na medzitýždennej báze o 14 eurocent/kg jat. hm.

Naproti tomu dánske ceny jatočných ošípaných ostávajú tento týždeň zastabilizované na cenovke 1,71 EUR/kg jat. hm. Ceny v Španielsku na Mercolleide medzitýždenne vzrástli o 1 eurocent/kg ž. hm. na 1,85 EUR/kg ž. hm. (2,33 EUR/kg jat. hm.)

Aktuálny vývoj v Nemecku zvyšuje šance pre vyvolanie korekcie jatočných ošípaných v krajinách V4. Slovenské ceny jatočných ošípaných môžu v tomto týždni klesnúť o 2-5 eurocent/kg jat. hm. a dostať sa do pásma 2,20 – 2,30 EUR/kg jat. hm.

Čínske farmárske ceny jatočných ošípaných po krátkej prestávke opätovne nadviazali na svoju nedávnu prorastovú šnúru. V uplynulom týždni vzrástli o 3 eurocent/kg jat. hm. na 2,32 EUR/kg ž. hm. Ďalej sa tak pohybujú v blízkosti cien na trhu futures. Na burze Dalian sa ceny živých ošípaných dnes obchodujú za 2279 EUR/t ž. hm. čo znamená, že medzitýždenne oslabili o 5 EUR/t ž. hm. 

Pokles stavov prasníc v chovoch v Číne pokračuje. Na konci mája tieto klesli na 39,86 mil. jedincov, čo znamená, medziročne sú nižšie o 6,9 %. Je to signál pre pokračovanie spomaľovania produkcie bravčoviny zo strany najväčšieho producenta sveta.

Farmárske ceny jatočných ošípaných v štátoch Iowa a Minnesota v USA ostali ostatný týždeň bez cenovej zmeny na aktuálnych. 1,97 USD/kg jat. hm. Na trhu futures ceny jatočných polovičiek v USA medzitýždenne posilnili o 1,9 % na 1,98 USD/kg jat. hm.

Jatočný dobytok

Ceny jatočného dobytka v Nemecku sa v aktuálnom týždni nemenia. Jatočné kravy (O3) sa obchodujú na 4,10 EUR/kg jat. hm. Jatočné býky (R3) ostávajú na 4,75 EUR/kg jat. hm.

Trh EÚ: V 26. týždni 2024 priemerná cena jatočných býkov v EÚ-27 (kategórie A/C/Z, trieda kvality R3) medzitýždenne vzrástla o 2 eurocent/kg jat. hm. 5,07 EUR/kg jat. hm. Priemerná cena kráv v EÚ-27 (trieda O3) posilnila o 1 eurocent/kg jat. hm. na 4,30 EUR/kg jat. hm.

Slovenské ceny mladých býkov (A) triedy R2 v 26. týždni 2024 medzitýždenne vzrástli o 10 eurocent/kg jat. hm. na 4,88 EUR/kg jat. hm. Ceny jatočných kráv v SR medzitýždenne posilnili o 40 eurocent/kg jat. hm. na 3,16 EUR/kg jat. hm.

Mlieko

Ceny mliečnych komodít v EÚ ostatný týždeň vykazovali poklesný trend, čo zrejme bolo spôsobené reakciou na minulotýždňovú silnú korekciu cien mliečnych komodít v Oceánii, hlavne cien masla.

Európske futures ceny masla na burze EEX medzitýždenne klesli o 69 EUR/t, keď sa dnes obchodujú za 6600 EUR/t. Ceny SOM skorigovali v sledovanom období o 80 EUR/t na 2380 EUR/t. Trhová cena mlieka vypočítaná z ceny masla a SOM medzitýždenne oslabila o 2,2 % na 46,44 EUR/100 kg.

Nemecké dodávky mlieka do mliekarní v 26. kalendárnom týždni 2024 boli na medziročnej báze vyššie o 0,8 %. Spotové ceny mlieka v krajine minulý týždeň korigovali nadol o 0,5 EUR/100 kg do pásma 46 až 46,5 EUR/100 kg. Holandské spotové ceny mlieka v sledovanom období klesli o 1 EUR/100 kg na 47 EUR/100 kg.

Hlavné európske mliekarne v máji 2024 jemne navyšovali ceny surového kravského mlieka vyplácaných farmárom, keď oproti predchádzajúcemu mesiacu priemerná cena štandardizovaného mlieka (4,2 % tuku a 3,4 % bielkovín) stúpla o 0,07 EUR/100 kg na 44,10 EUR/100 kg.

Pripomíname, že v júni ako aj v júli zvyšovala mierne ceny aj holandská mliekareň FrieslandCampina. Pravdou však je, že v Holandsku aj v máji klesali dodávky mlieka do mliekarní vplyvom predchádzajúceho výskytu choroby modrého jazyka, ktorá viedla sumárne k poklesu produkcie niektorých stád dojníc.

Európske dodávky mlieka (EÚ-27) do mliekarní od februára pokračujú v raste, pričom v apríli 2024 farmári dodávali do mliekarní o 1,1 % viac mlieka ako pred rokom. Výrazne vzrástli dodávky v Poľsku a to medziročne až o 5 %.

Na globálnej scéne je však rast dodávok mlieka umiernenejší, keď rastie produkcia len v EÚ a v Austrálii. Top 7 globálnych exportérov do apríla 2024 dodalo do mliekarní v tomto roku len o 0,3 % viac mlieka v porovnaní s totožným obdobím roka predtým.

Ceny mlieka v USA určené na výrobu syrov medzitýždenne pridali 1,7 %, čo ich posunulo na cenovku 43,69 USD/100 kg.

Minulotýždňová výrazná korekcia cien masla v Oceánii vyvolá zrejme ďalší tlak na pokles cien komodity aj v Európe, keďže tunajšie ceny masla sú momentálne vyššie ako v USA ako aj v Oceánii a teda európske exporty môžu mať problém s konkurencieschopnosťou.

Všeobecne ale naďalej vnímame cenotvorbu na trhu s mliekom ako vyváženú a i preto upravujeme náš cenový výhľad pre slovenské ceny surového kravského mlieka len mierne. Vzhľadom na len veľmi malý cenový vzostup mlieka v rámci 16 hlavných európskych mliekarní za mesiac máj 2024 ako aj očakávaný zvýšený konkurenčný tlak na trhu s maslom počas leta mierne znižujeme odhad cien mlieka v SR.

 

Očakávané ceny surového kravského mlieka v SR (skorigované na 4 % tuku a 3,4 % bielkovín): júl 2024: 44,30 EUR/100 kg, august 2024: 44,50 EUR/100 kg, september 2024: 44,40 EUR/100 kg,

Očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek): júl 2024: 42,20 EUR/100 kg, august 2024: 42,15 EUR/100 kg, september 2024: 42,85 EUR/100 kg.

Ropa a PHM

Ropa Brent uplynulý týždeň posilnila k 88 USD za barel, keď účastníci trhov očakávali dopady pôsobenia prvého hurikánu sezóny (Beryl) v USA. Ten síce dočasne uzatvoril niektoré ťažobné prevádzky, no nemal by spôsobiť žiadne vážnejšie škody. Aj preto v tomto týždni vidíme na trhu odovzdávanie ziskov, keď sa ropa aktuálne zosunula nadol k 86 USD za barel. A to znamená, že na medzitýždennej báze zlacnela o 1 USD za barel.

Letná motoristická sezóna je v plnom prúde, čo sa odzrkadľuje aj na poklese zásob ropy a jej derivátov. Aj vďaka tomu sa komodita ďalej obchoduje nad svojím 20 – dňovým priemerom, čo naďalej vytvára potenciál pre tvorbu nových cenových maxím.

Pravdou však je, že ekonomika USA pokračuje v spomaľovaní, keď z pôvodného očakávaného rastu HDP v 2.Q. 2024 na úrovni 3 % to budú napokon sotva 2 %. Ak sa potvrdí spomalenie ekonomického rastu USA, môže to ropu zabrzdiť v raste.

Momentálne ceny ropy ostávajú aj v priazni manažérov fondov, ktorí ostatné tri týždne znovu výrazne navýšili svoje stávky na rast ceny komodity.

Na ceny ropy ako aj ďalších komodít bude mať vplyv aj tohtotýždňové zverejnenie dát o inflácii v USA za mesiac jún. V máji inflácia v USA prekvapivo klesla, a tak trhy budú čakať na signál, či aj v júni tento trend pokračoval. Analytici očakávajú medziročný pokles inflácie z májových 3,3 % na júnových 3,1 %. Ak inflácia klesne pod 3,1 %, ropa môže znovu mierne skorigovať smerom k 83 USD za barel.

Tento týždeň očakávame cenový pohyb ropy v pásme medzi 83 až 88 USD za barel.

Vzostup cien palív na európskych burzách sa ostatný týždeň zabrzdil, pričom ostatné dva dni badať hlavne pri cenách nafty ich mierny pokles. Nateraz to ale naďalej vyzerá na stagnáciu cien PHM na aktuálnych úrovniach. Predpokladáme, že ceny nafty budú v tomto týždni stagnovať na 1,54 EUR/l a ceny benzínu Natural 95 ostanú zastabilizované v okolí 1,635 EUR/l.

 

David Karkulín, AGROBIZNIS

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov