tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Pondelok 16.septembra 2024, meniny má Ludmila, zajtra Olympia

Ostatný týždeň sme sa dočkali cenového odrazu obilnín na vyššie úrovne. Pekný vzostup predviedla i cena repky, ktorá však dnes platí daň za komplikujúcu sa obchodnú vojnu „Západu“ voči Číne.

Na burze MATIF medzitýždenne vzrástli ceny pšenice o 12 EUR/t, keď sa komodita počas dnešného dňa obchoduje za 217 EUR/t. Kukurica medzitýždenne vzrástla o 12 EUR/t na 201 EUR/t. Repka na MATIFe si medzitýždenne pripísala zisk 11 EUR/t, keď včera uzatvorila na cene 471 EUR/t. Dnes však komodita otvorila výrazne pod touto cenou a to na 459 EUR/t. Cena kanadskej repky medzitýždenne posilnila o 15 EUR/t na 412 EUR/t. No i kanadská repka dnes otvorila až o 30 EUR/t nižšie v porovnaní s včerajšou uzatváracou cenou. Austrálska repka zaznamenala medzitýždenne zisk 17 EUR/t, keď sa dnes jej cena pohybuje na 452 EUR/t.

Na burze CBoT medzitýždenne vzrástla cena mäkkej pšenice v USA o 20 EUR/t na dnešných 183 EUR/t. Kukurica na CBoT medzitýždenne posilnila o 6 EUR/t na 143 EUR/t a sója si pripísala zisk 16 EUR/t, keď sa dnes obchoduje za 332 EUR/t.

Pšenica

Technicky prepredaný trh s pšenicou na burze MATIF si pýtal cenový odraz a ten sa minulý týždeň napokon aj reálne dostavil. Podľa predpokladov, pšenica posilnila k svojmu 20–dňovému cenovému priemeru (219 EUR/t), no nateraz sa na tejto úrovni cena zasekla, pričom dnes komodita znovu koriguje nižšie.

Nová séria správ zo západnej Európy naznačuje na pokračujúcu neistotu ohľadom novej úrody pšenice. Francúzska produkcia dosiahne len 25,1 mil. ton, čo je najmenšia úroda od roku 1981. Okrem toho krajina hlási aj menej uspokojivú kvalitu pšeníc, keď podiel pšeníc s obsahom NL nad 11,5 % má dosiahnuť tento rok len 43 % produkcie.

Problémy sú aj s objemovou hmotnosťou, kým pádové čísla francúzskych pšeníc sú o niečo lepšie v porovnaní s vlaňajškom. Za kvalitnejšie pšenice tak logicky na trhu rastú cenové prémie, pričom podľa našich kolegov z KS AGRAR, za niektoré pšenice s obsahom NL nad 13 % sa aktuálne prémia v Nemecku vyšplhala až na 40 EUR/t nad cenu decembrového kontraktu (teda ceny kvalitných pšeníc idú okolo 250 EUR/t).

Nemecká produkcia pšenice tento rok dosiahla 18 mil. ton a je tak medziročne nižšia o 15 %. EK najnovšie zredukovala odhad produkcie mäkkej pšenice v EÚ-27 medzimesačne o takmer 5 mil. ton na 116,1 mil. ton. Mierne nižšie čísla tohtoročníkovej produkcie pšenice hlási aj StatCan, ktorý odhaduje aktuálnu úrodu v Kanade na 34,4 mil. ton, čo je o 0,6 mil. ton menej ako očakáva USDA. Na druhej strane analytici ABARES kvantifikovali odhad blížiacej sa produkcie pšenice v Austrálii na 31,8 mil. ton, čo signalizuje jej medziročný rast o 20 %.

Pšenica na burze MATIF ostáva pod nadvládou špekulatívneho kapitálu, ktorý navyšoval svoje čisté stávky na pokles cien aj ostatný týždeň. Dokým sa komodite nepodarí dostať nad svoj 20–dňový cenový priemer (nad 219 EUR/t), trend ostane poklesný a to znamená pokračujúce riziko opätovnej návštevy nedávnych cenových miním komodity na 204 EUR/t.

Z pohľadu fundamentov sa však trh dostáva do väčšej rovnováhy a i preto si myslíme, že špekulatívny kapitál bude mať čoraz ťažšiu úlohu obhájiť svoje krátke pozície (stávky na pokles cien). A to by mohlo postupne tlaky na pokles cien znížiť. Keďže nám tento týždeň exspiruje septembrový kontrakt (aktuálne sa obchoduje za 205 EUR/t), predpokladáme, že pšenica sa ďalšie dni (v pozícii lídra už bude decembrový kontrakt) môže obchodovať v bočnom pásme v okolí 220 EUR/t.

Info pre sladovnícky jačmeň. Produkcia sladovníckeho jačmeňa v Nemecku v tejto sezóne na rozdiel od pšenice prekonala očakávania, keď dosiahla 1,97 mil. ton, čo je medziročný nárast produkcie o 33 %.

Kukurica

Trh s kukuricou na burze MATIF ostatný týždeň kopíroval susedný trh s pšenicou, čo znamená, že i pri kukurici sme videli cenový odraz nahor zo 189 EUR/t smerom k 200 EUR/t, čo predstavuje 20–dňový cenový priemer plodiny. Odraz nahor zaznamenali aj ceny kukurice na burze CBoT, pričom predpokladáme, že tento pohyb bol spôsobený čiastočným uzatváraním krátkych pozícií manažérov fondov, ktorí sa rozhodli vyberať zisky.

Odhad novej produkcie kukurice v EÚ sa scvrkol už na 60 mil. ton, aj keď najnovšie dáta FranceAgriMer z ostatného týždňa hovoria o tom, že kondícia porastov kukuríc vo Francúzsku sa zlepšila, keď podiel porastov v dobrej až veľmi dobrej kondícii vzrástol medzitýždenne o 3 percentuálne body na 79 %. Vlani v rovnakom čase ale bolo takto hodnotených 82 % všetkých porastov.

Prvky neistoty vykazuje očakávaná ukrajinská produkcia kukurice. V krajine začala žatva, pričom z prvých 0,2 % zožatých plôch z celkovej plochy sa výnos pohybuje len na 4,56 t/ha. Niektorí analytici tak hovoria o produkcii len 20 mil. ton. Je ale predpoklad, že žatevné dáta o výnosoch pôjdu nahor a produkcia napokon bude vyššia. Zrejme ale nepresiahne 25 mil. ton, keďže aj Ukrajinu počas leta sužoval deficit zrážok a vysoké teploty.

Pre včerajší sviatok budú zverejnené dáta o kondícií kukuríc v USA až dnes v noci, no v krajine sa ďalej očakáva robustná produkcia.

Ďalší cenový vývoj kukurice na MATIFe sa zrejme bude opierať o vývoj ceny na susednom trhu s pšenicou. Kukurica potrebuje posilniť na MATIFe nad 203 EUR/t, aby mohla pomýšľať na ďalší vzostup. Aktuálne sme na tento trh naladení neutrálne a teda očakávame cenový pohyb v bočnom pásme.

Olejniny

Špekulatívny kapitál pri repke, ktorý drží dominantne krátke pozície (stávky na pokles cien), ťahal ostatný týždeň za kratší koniec, keď ceny komodity postupne posilnili na MATIFe až k 474 EUR/t. To je úroveň, ktorá vyzýva na kapituláciu týchto pozícií, čo ak by sa udialo, cena by mohla pri posilnení nad 475 EUR/t pomýšľať na ďalší vzostup k 500 EUR/t. Fundamenty na fyzickom trhu totiž na cenový rast nabádajú.

Európska komisia znížila najnovšie odhad produkcie repky v EÚ-27 medzimesačne nadol o ďalších 0,4 mil. ton na 18 mil. ton. Analytici Stratégie Grains sú pritom ešte prísnejší, keď včera kvantifikovali odhad produkcie repky v EÚ len na 16,9 mil. ton. Produkcia Nemecka napokon nie je až tak nízka, keď dosiahla 3,6 mil. ton. Pri priemernom výnose medziročne produkciu znížil faktor nižších pestovateľských plôch v tejto krajine. Vzhľadom na dáta o nízkej produkcii tak rastú na hotovostnom trhu v západnej Európe ako aj v SR cenové prémie repky.

Priaznivý cenový obraz komodity však rozdrvila dnešná správa o tom, že Čína začína šetrenie voči antidumpingovým praktikám na kanadskú repku, ktorú importuje. Je to dôsledok obchodnej vojny medzi krajinami, keďže Kanada nedávno ohlásila 100 % - né clo na importy čínskych elektromobilov.

V reakcii na správu ceny repky a repkových šrotov na čínskom trhu poskočili prudko nahor, zatiaľ čo burzové ceny repky v Kanade ako aj v EÚ sa prudko prepadli. V Kanade dnes repka otvorila na cene 382 EUR/t, čo je o 30 EUR/t menej v porovnaní s včerajškom. Na MATIFe sa repka prepadla zo 417 EUR/t k 450 EUR/t, čo je úroveň jej 200 – dňového priemeru.

No udržanie sa repky na MATIFe nad 450 EUR/t vnímame ako pozitívny signál, pričom ak sa komodita bude ďalej obchodovať nad touto úrovňou, je slušná šanca, že bude chcieť na grafe ďalšie dni vymazať dnešnú cenovú medzeru, ktorú vytvorila (medzera medzi 459 až 471 EUR/t). Nad 475 EUR/t sa komodite pritom otvára priestor pre vzostup k 500 EUR/t.

Špekulatívny kapitál si ale dnešným pohybom ceny nadol opäť posilnil pozíciu a bude zaujímavé sledovať, či sa nepokúsi ďalšie dni cenu stlačiť znovu pod 446 EUR/t, čím komodite otvorí priestor pre ďalší pokles k 417 EUR/t. No keďže sa fundamenty na hotovostnom trhu s repkou ostatný týždeň ešte výraznejšie naklonili smerom k prorastovým tendenciám ceny, je možné, že špekulatívnemu kapitálu sa napokon nepodarí ceny stlačiť pod 446 EUR/t.

Odhad produkcie repky pritom včera poklesol aj pre Kanadu, kde StatCan znížil odhad nadchádzajúcej úrody v krajine na 19,5 mil. ton. ABARES v Austrálii vidí najnovší odhad produkcie repky na 5,5 mil. ton, teda o 8 % pod vlaňajším výsledkom.

Odhad produkcie slnečnice v EÚ sa podľa najnovších prognóz pohybuje od 9,3 mil. ton (Strategie Grains) po 9,9 mil. ton (Európska komisia).

Cenový vzostup pritom ostatný týždeň zaznamenali aj ceny sóje na burze CBoT, ktoré sa dostali znovu k 10 USD za bušel (367 USD/t). Je pravdepodobné, že tento trend je výsledkom zatvárania časti krátkych pozícií zo strany manažérov fondov, čo pomohlo cenám dostať sa na vyššie úrovne. Sója sa tak znovu obchoduje nad svojím 20–dňovým priemerom, čo hovorí v prospech obratu krátkodobého trendu smerom k rastu, naďalej ale tento trh s dlhodobého hľadiska ostáva v trende poklesnom.

Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 36. týždňa 2024: pšenica 210 – 225 EUR/t, kukurica 196 – 203 EUR/t, repka 446 – 475 EUR/t.

 

David Karkuín, AGROBIZNIS

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov