tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Pondelok 16.septembra 2024, meniny má Ludmila, zajtra Olympia

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč na tlačovej konferencii s generálnym riaditeľom Pôdohospodárskej platobnej agentúry Marekom Čepkom, generálnym riaditeľom sekcie rozvoja vidieka a priamych platieb MPRV SR Dušanom Gáborom, zástupcami stavovských organizácií a samosprávy dnes spoločne vyzvali sektor na zvýšenie čerpania peňazí z Programu rozvoja vidieka.

Tak ako tu spoločne stojíme, máme spoločný cieľ – lepšie podmienky pre slovenských poľnohospodárov, potravinárov, lesníkov i vidiek ako taký. Minulé vlády nám tu zanechali katastrofický stav projektových výziev – 13 nevyhodnotených výziev, čo predstavuje viac ako 1 900 projektov, cez 1 600 neoverených verejných obstarávaní, pričom najstaršie sú ešte z roku 2022 a takmer 1 100 nepreplatených žiadostí o platbu, najstaršie v tomto prípade sú až z roku 2020. Nechali nám tu aj takmer 1 300 nevybavených zmenových konaní a záložných zmlúv,“ uviedol minister Richard Takáč. Poukázal aj na to, že za prvých osem mesiacov tohto roka sa podarilo vyčerpať už takmer 70 miliónov, zatiaľ čo v rokoch 2021-2023 čerpanie v priemere nedosiahlo ani 50 miliónov.

V Programe na rozvoj vidieka je pre žiadateľov pripravených 267 miliónov eur do konca roka. Ústretovými krokmi pomáha sektoru ministerstvo, aj Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA). „Opatrenia, ktoré sme na PPA prijali, smerujú k čo najväčšej podpore žiadateľov a prijímateľov. Okrem navýšenia personálnych kapacít neustále znižujeme byrokratickú záťaž žiadateľov. Vďaka tomu sa nám podarilo po dlhých rokoch nečinnosti zefektívniť proces vyhodnocovania žiadostí, proces kontroly verejných obstarávaní a zlepšiť komunikáciu so žiadateľmi,“ predstavil opatrenia generálny riaditeľ PPA Marek Čepko.

Ďalším zjednodušujúcim opatrením je aj zníženie počtu kontrol na mieste zo 100 % na 5 %. Novinkou pre žiadateľov je možnosť zálohových platieb až vo výške 50 % na začiatku realizácie pri zdokladovaní bankovej záruky. A doplnené boli aj finančné prostriedky do 5 výziev v celkovej hodnote 94 miliónov eur. O navýšení v rámci Výzvy 65/PRV/2022 budú poľnohospodári informovaní v najbližších dňoch.

K čerpaniu, a teda predkladaniu žiadostí o platbu vyzvali aj zástupcovia jednotlivých stavovských organizácii. Spoločne s ministrom Richardom Takáčom tak na žiadateľov apeloval Andrej Gajdoš, predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, Helena Patasiová, predsedníčka Agrárnej komory Slovenska, z Únie regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska sa pridal Milan Ovseník, za mladých farmárov ASYF Marián Glovaťák, Anna Balková z Výkonného výboru Vidieckej platformy aj Maroš Kminiak ako predseda Zväzu ekologických poľnohospodárov. Keďže rozvoj vidieka je nielen otázkou poľnohospodárov, ale celkového fungovania samospráv na čerpanie v mene Združenia miest a obcí Slovenska vyzvala Zuzana Valocká, starostka obce Žabokreky.

 

Tlačová správa MPRV SR

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov