tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Pondelok 16.septembra 2024, meniny má Ludmila, zajtra Olympia

Pre dobré fungovanie chovu dojníc potrebujete zabezpečiť optimálnu hodnotu priemerného laktačného dňa v stáde a vysoký podiel dojníc v laktácii. Jednou z najúčinnejších možností ako to dosiahnuť, je sledovanie hodnoty Pregnancy rate. My sme sa vybrali do podniku, v ktorom dosahujú excelentné hodnoty tohto parametra. Do prvej ligy sa však dostali už vlani.

Tým podnikom je PD Dolná Krupá, kde ako zootechnik pôsobí Ing. Marian Nagy ml. K tomuto mladému mužovi, na ktorom je zjavná jeho zanietenosť pre vec sa neskôr pridala jeho kolegyňa Hana Hodúlová. Do podniku nastúpila vlani v decembri 2023. Jej služobne starší kolega a náš hlavný sprievodca pracuje v podniku od začiatku roka 2022. Obaja sú absolventmi nitrianskej SPU, pričom každý z nich „pričuchol“ k praxi už počas štúdia.

Pregnancy rate

Keďže parameter Pregnancy rate ešte nie je súčasťou učebných osnov na našich školách, ak dovolíte na začiatok zadefinujeme: Pregnangy rate (PR) indikuje koľko kráv z teoreticky možných teľných ostalo skutočne teľných. Toto číslo sa počíta každých 21 dní, teda v rámci každého rujového cyklu. Je dané súčinom dvoch čísel.

Prvým je podiel, resp. percento vyhľadaných rují počas 21 dní (skratka HDR, z anglického heat detection rate). Vypočítava sa ako pomer počtu inseminácií vykonaných za 21 dní k počtu kráv, ktoré je možné oplodniť počas tohto intervalu. Druhým je percento oplodnenosti (skratka CR z anglického conception rate), ktoré vyjadruje pomer teľných plemenníc zo všetkých vykonaných inseminácií. Pregnancy rate sa vypočíta ako súčin týchto čiastkových parametrov.

Po zadaní tohto pojmu do najznámejšieho internetového vyhľadávača sa dozviete, že hodnota Pregnancy rate nad 20 % sa hodnotí ako dobrá, nad 25 % ako ešte lepšie a nad 30 % ako veľmi dobrá. Kam by ste potom zaradili hodnoty, ktoré prevyšujú 50 %? Také sú totiž výsledky dolnokrupského stáda za posledných 8 mesiacov. Z tabuľky 1 je zrejmé, že Pregnancy rate za posledných 6 mesiacov dosiahol priemer 52 %. Takéto výsledky neboli doposiaľ zaznamenané v odbornej literatúre. Pre ilustráciu uvádzame, že na Slovensku je aktuálne už niekoľko fariem, ktorých hodnota Pregnancy rate sa pohybuje medzi 30 a 33 %. Pritom treba poznamenať, že vysoké hodnoty Pregnancy rate nad 30 % mali na farme v Dolnej Krupej už vlani. Mieru oplodnenosti po 1. inseminácii mali vtedy 51 %. Tento rok dosiahli za posledných 6 mesiacov hodnotu tohto parametra na úrovni 71,4 %.

Pre porovnanie, uznávaný odborník Dr.Paul Fricke, o ktorom bude reč nižšie, hovorí, že dobre manažované vysokoprodukčné stáda vedia dosiahnuť úroveň nad 50 % teľnosti dojníc.

 

Celý text nájdete vo štvrtom tohtoročnom vydaní Slovenského CHOVu na s.24-26.

Časopis Slovenský CHOV si môžete predplatiť tu.

Marián Dukes, AGROBIZNIS (snímky: autor)

Na hlavnej snímke zľava: Samuel Sládeček, Hana Hodúlová a Marian Nagy, ml.

 

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov