tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Švédska poľnohospodárska univerzita (SLU) sa podieľa na novom znalostnom centre, ktoré podporí digitálnu transformáciu švédskeho poľnohospodárstva. SLU prispieva odbornými znalosťami, údajmi a skúsenosťami z Gigacow, infraštruktúry pre údaje o dojniciach, ktorá je dôležitou súčasťou práce SLU v oblasti digitalizácie.

Cieľom je spolu s farmármi spojiť genomické hodnotenie chovu s lepšími metrikami na optimalizáciu produkcie v prostredí, kde sa technológie aj klíma menia stále rýchlejšie. Pozadie projektu SLU Gigacow spočíva v tom, že digitalizácia poľnohospodárstva umožňuje zbierať čoraz viac údajov z našich mliekarenských fariem pomocou automatizovaných metód.

Blízko k praktickej realite

Na vlastných výskumných farmách SLU Lövsta, Röbäcksdalen a Götala môžu výskumníci a firmy vykonávať experimenty a starostlivo kontrolované štúdie. Rovnako ako v zdravotníctve sa pokusy musia vykonávať nielen vo výskumnom prostredí, ale aj testovať a overovať v prostredí, ktoré čo najviac napodobňuje realitu.

Práca so sieťou Gigacow vytvára aj kontaktnú plochu, na ktorej výskumníci, poradcovia a poľnohospodári priebežne spolupracujú s infraštruktúrou a prichádzajú s vlastnými návrhmi pre budúce technológie, ako aj s návrhmi, ako možno efektívnejšie využívať existujúce technológie.

V rámci SLU existujú znalosti o hospodárskych zvieratách a pestovaní plodín, ale aj veľké digitálne kompetencie, v neposlednom rade prostredníctvom platformy SLU Gigacow. Tam sa vedecké metódy spájajú s testovacími farmami, takže sa získavajú nové poznatky, ktoré majú základ v potrebách a kontexte reality. Skutočnosť, že testovacie farmy sa nachádzajú v rôznych častiach krajiny, robí celú vec mimoriadne zaujímavou," hovorí Karolina Murhman z univerzity v Linköpingu, jedna z dvoch prevádzkových manažérov znalostného centra.

Budujú sa systémy na zdieľanie údajov

Okrem zberu údajov z vybavenia fariem financuje SLU Gigacow analýzu genómu kráv, ktoré žijú na farmách v sieti, a spolupracuje s ďalšími subjektmi, ako sú Växa Sverige a DeLaval, s cieľom rozvíjať spôsob výmeny a zdieľania poľnohospodárskych údajov vo Švédsku.

SLU Gigacow bola od začiatku budovaná s cieľom využívať údaje na výskumné účely, a tým skrátiť čas od výskumnej myšlienky po praktické využitie. Takmer okamžite sme začali byť využívaní aj ako centrum znalostí týkajúcich sa digitalizácie a technológií pre hospodárske zvieratá a je fantastické, že teraz máme v tejto práci jasnejšiu úlohu, hovorí Tomas Klingström, ktorý so SLU Gigacow spolupracuje od jej vzniku.

V súčasnosti sa buduje obrovský ekosystém rôznych dátových systémov so zdieľaním údajov prostredníctvom Agronodu a mnohých rôznych spoločností a orgánov, ktoré sprístupňujú rozhrania na zdieľanie údajov, kde mnohí na SLU môžu prispieť ako odborníci aj kvalifikovaní používatelia, aby sa vývoj uberal správnym smerom.

SWE technologie pre dojnice

Kurzy a semináre

V rámci znalostného centra bude SLU poskytovať údaje zo SLU Gigacow a bude mať dôležitú úlohu pri monitorovaní a analýze životného prostredia. Budú tiež robiť školenia vo forme kurzov a seminárov a podieľať sa na práci s vývojom štandardov pre Agridata.

Systém je tiež napojený na sieť expertov, v ktorej sú zástupcovia rôznych spoločností (Farm and Animal Health, Lovang Lantbrukskonsult, Ludvig & Co, Växa Sweden, LRF, AI Sweden c/o Lindholmen Science Park, DeLaval, Väderstad, IoT world, Sweden Secure Tech Hub a Agtech Sweden). Formalizovaná sieť expertov má široké aj hlboké kompetencie v oblasti poľnohospodárstva a digitálnych technológií a bude zodpovedná za veľkú časť činností, hovorí Per Frankelius, Linköping University, ktorý spolu s Karolínou Muhrman, LiU, bude viesť tento systém.

V rámci SLU Gigacow existuje vízia spojiť bioinformatiku s údajmi zo senzorov alebo jednoducho spojiť genetické znalosti s údajmi zo senzorov a údajmi o správaní. To tvorí základ pre kvalifikované vývojové procesy vo všetkých oblastiach od šľachtenia až po optimalizáciu krmív, hovorí na záver Per Frankelius.

 

Z Thedairysite preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímky: AGTECH 2030, Gogacow

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov