tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Pondelok 16.septembra 2024, meniny má Ludmila, zajtra Olympia

V roku 2022 vysoké ceny krmív zvýšili náklady na produkciu ošípaných vo všetkých krajinách v priemere o 27 %.

V rokoch 2021 až 2022 vzrástli ceny krmív v dôsledku krízy cien surovín v priemere o 34 %. Nárast bol badateľný najmä v krajinách severnej Európy: približne 55 % vo Fínsku a Švédsku. Keďže podiel nákladov na krmivo vo výrobných nákladoch sa pohyboval od 56 % vo Fínsku po 80 % v južnej Brazílii, vplyv vyšších cien krmiva na výrobné náklady bol významný. V priemere vo všetkých krajinách vzrástli výrobné náklady o 27 %.

Vo Francúzsku sa priemerné náklady na krmivo zvýšili menej ako v iných krajinách vďaka sebestačnosti v obilí a úlohe výrobcov krmív.

Náklady na chov

V najnovšom hodnotení Interpig Nemecko výrazne zaostáva za dôležitými konkurentmi, ako sú Holandsko, Dánsko a Španielsko.

S nákladmi dobrých 2,20 € na kg jatočnej hmotnosti je Nemecko na predposlednom mieste v práve zverejnenom porovnaní Interpig. Vysoké náklady na pracovnú silu a výstavbu ohrozujú predovšetkým existenciu miestnych chovateľov ošípaných, ako ukazuje hodnotenie za rok 2022 s trinástimi krajinami.

Dánsko ako líder v najnižších nákladoch

V Európskej únii je Dánsko opäť lídrom v oblasti výrobných nákladov vo výške 1,85 EUR za kilogram. Dáni dosahujú obzvlášť dobré výsledky s vysokou biologickou výkonnosťou a optimálnou konverziou krmiva. Holanďania a Španieli tiež v roku 2022 dosiahli priaznivé výrobné náklady vo výške dobrých 2 € na kg jatočnej hmotnosti. V najnovšom porovnaní Interpig sú najvyššie výrobné náklady zaznamenané vo Veľkej Británii s 2,55 € a v Taliansku s 2,89 € za kilogram. Obe krajiny bojujú najmä s vysokými nákladmi na krmivo. V Taliansku majú vplyv aj mimoriadne vysoké hmotnosti pri jatočnom spracovaní a zodpovedajúce vysoké náklady na krmivo na výrobu parmskej šunky, čo sťažuje porovnateľnosť s inými krajinami.

Brazília skóruje

Na medzinárodnej úrovni je brazílska produkcia nesporne lacná, s nákladmi niečo vyše 1,40 € za kilogram jatočnej hmotnosti. Na druhom mieste nasledujú Spojené štáty s nákladmi dobrých 1,80 € za kilogram. Najmä Brazília preto mohla výrazne rozšíriť svoju pozíciu na vysoko konkurenčných trhoch tretích krajín s vývozom mäsa.

 

Štruktúra nákladov produkcie ošípaných v roku 2022 (€/kg jatočnej hmotnosti).

graf naklady prasce

 

Z Topagrar a 3drei3.de preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: Canva

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov