tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Ako vyplýva zo štúdií vykonaných na Helsinskej univerzite, neexistujú žiadne biologické ani fyziologické prekážky pre používanie mikrorias ako bielkovinového krmiva pre dojnice.

Aj keď sa zdá, že mikroriasy sú vhodné na nahradenie sóje a bôbov pri kŕmení dojníc, ich kŕmna hodnota pravdepodobne mierne zaostáva za repkou olejnou, pokiaľ ide o produkciu mlieka a využitie dusíka,“ hovorí Marjukka Lamminen, doktorand na Poľnohospodárskej a lesníckej fakulte.

Vo svojej doktorandskej práci hodnotí potenciál rôznych mikrorias ako bielkovinových krmív pre dojnice. Uskutočnili sa štyri kŕmne pokusy s cieľom preskúmať vplyv rôznych krmív na spotrebu krmiva, produkciu mlieka, energetický metabolizmus, využitie dusíka a metabolizmus aminokyselín.

V pokusoch mikroriasy Spirulina platensis, Chlorella vulgaris a Nannochloropsis gaditana úplne alebo čiastočne nahradili bielkoviny obsiahnuté v bežných bielkovinových krmivách (repkový šrot, sójový šrot a bôb). Okrem toho sa v jednom z pokusov skúmal vplyv skrmovania bielkovín na mliekovú úžitkovosť a metabolizmus.

Kravám nechutili mikroriasy

Chutnosť mikrorias bola jednoznačne horšia ako pri konvenčných bielkovinových krmivách. Keď sa kravám podávalo objemové krmivo a koncentrát oddelene, príjem koncentrátov s obsahom mikrorias sa znížil, ale kravy to kompenzovali tým, že zožrali viac objemového krmiva. V dôsledku toho sa celkový príjem krmiva nezmenil, keď sa mikroriasy používali ako náhrada za konvenčné bielkovinové krmivá. Keď sa kravám ponúkala celková kŕmna zmes, zožrali celkovo menej krmiva, pretože sa nemohli vyhnúť mikroriasam.

Menšie účinky na produkciu mlieka

Pri mikroriasach Spirulina platensis, ktoré čiastočne nahrádzali bielkoviny obsiahnuté v repke olejnej alebo bôbovitých semenách, sa produkcia mlieka znížila v spojení s kŕmením repkou olejnou, ale zvýšila sa v spojení s kŕmením bôbovitými semenami. Podobné účinky sa pozorovali aj pri produkcii mliečnych bielkovín. Výťažnosť mlieka a mliečnych bielkovín dosiahnutá pri skrmovaní mikrorias bola porovnateľná s výťažnosťou dosiahnutou pri skrmovaní sóje. Nahradenie repky olejnej a sóje krmivom Spirulina platensis zvýšilo výťažnosť mliečneho tuku, pravdepodobne v dôsledku rozdielov v bachorovej fermentácii, zníženia telesnej hmotnosti kráv alebo zvýšeného príjmu metionínu, aminokyseliny.

Skrmovanie bielkovín zvýšilo vylučovanie dusíka do prostredia a znížilo využitie bielkovín pri produkcii mlieka

Koncentrácia bielkovín mikrorias Spirulina platensis a Chlorella vulgaris bola v porovnaní so surovými bielkovinami bežných bielkovinových krmív výrazne vyššia, približne 600 - 700 g/kg v sušine, zatiaľ čo koncentrácia bielkovín Nannochloropsis gaditana, 385 g/kg v sušine, zodpovedala koncentrácii bielkovín bežných bielkovinových krmív. Vplyv mikrorias na využitie dusíka závisel od nahrádzaného konvenčného bielkovinového krmiva.

Keď Spirulina platensis nahradila repku olejnú, účinok bol negatívny, pretože menší podiel dusíka a bielkovín využiteľných pre ľudí v krmive skončil v mlieku. Pri kŕmení repkou olejnou bola miera využitia bielkovín vhodných pre ľudí najvyššia, a to 150 %, čo znamená, že kravy kŕmené repkou olejnou vyprodukovali v mlieku viac bielkovín vhodných pre ľudí, ako spotrebovali v krmive. Kŕmenie repkovým semenom teda podporovalo potravinovú bezpečnosť vzhľadom na to, že repkový šrot je vedľajším produktom výroby potravín s veľmi dobrou odozvou na dojivosť. Pri kŕmení mikroriasami bol zodpovedajúci pomer približne 100 %, takže vplyv mikrorias na potravinovú bezpečnosť nebol ani pozitívny, ani negatívny.

Keď mikroriasy nahradili bôb alebo sóju, účinky boli v porovnaní s kŕmením repkou pozitívnejšie, pretože podiel dusíka končiaceho v mlieku sa zvýšil alebo zostal nezmenený. Pri kŕmení sójou a bôbmi bola miera využitia bielkovín využiteľných pre človeka približne 80 %. Inými slovami, kravy kŕmené týmito krmivami spotrebovali v krmive viac bielkovín využiteľných pre ľudí, ako vyprodukovali v mlieku. Tieto typy kŕmenia teda môžu zhoršiť potravinovú bezpečnosť v porovnaní s repkou olejnou a mikroriasami. Vylučovanie dusíka do moču sa tiež znížilo, keď mikroriasy nahradili sóju pri kŕmení dojníc. Opačný účinok bol pozorovaný, keď mikroriasy nahradili bôb, keďže celkové vylučovanie dusíka do prostredia sa zvýšilo.

Je potrebný ďalší výskum vplyvu mikrorias na metabolizmus aminokyselín

Z aminokyselín mikrorias bola koncentrácia histidínu nižšia a koncentrácia metionínu vyššia v porovnaní s konvenčnými bielkovinovými krmivami. Dostupnosť týchto aminokyselín je často prvým faktorom, ktorý obmedzuje dojivosť dojníc. Vo všetkých pokusoch mikroriasy znížili príjem histidínu kravami a zároveň zvýšili príjem metionínu.

 

Z Cattlesite preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov