Štvrtok 12.decembra 2024, meniny má Otília, zajtra Lucia

Prinášame skrátenú verziu rozhovoru s prezidentkou festivalu Agrofilm a generálnou riaditeľkou Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra Ing. Mgr. Luciou Gocníkovou, PhD. (LG) a programovým riaditeľom festivalu Agrofilm Ing. Jánom Škorňom (JŠ).

Agrofilm tento rok oslavuje významné jubileum 40 rokov. Aké máte ako prezidentka festivalu dojmy z tohto jubilejného ročníka takto unikátneho podujatia?

LG: Je mi veľkou cťou, že som mohla otvárať toto jubilejné 40. výročie Agrofilmu a nadviazať tým na odkaz našich predchodcov, ktorí nám zanechali takýto skvost. Taktiež pokračovať v práci pána akademika Plesníka, ktorý položil základy tohto podujatia. Verím, že budeme v tejto tradícii pôsobiť aj naďalej. Myslím, že festival splní svoj účel a diváci budú spokojní.

Každý ročník festivalu má svoju ústrednú myšlienku. Ktorá hlavná myšlienka rezonovala počas tohto 40. ročníka?

LG: V tomto ročníku premietneme 82 filmov, ktoré sa pridajú do zbierky celkovo viac ako 4000 filmov premietaných na našom filmovom festivale počas obdobia ostatných štyroch dekád. Na tohtoročnom Agrofilme sme si dali za cieľ vytvoriť akýsi apel na nás všetkých spotrebiteľov. A síce, vzhľadom na to, že sme si postupom času zvykli na to, že počas celého roka si zoženieme všetky potraviny, čo však kedysi nebolo samozrejmosťou. Spred tých 40 - tich rokov ako dieťa si pamätám, že sme jedli jablká z pivnice, kyslú kapustu, strapačky. Čučoriedky či paradajky sme mali výlučne len v lete. Ústrednou myšlienkou filmov tohto ročníka je iniciatíva navrátiť sa k tejto sezónnosti a konzumácii lokálnych potravín. Tak ako zaznelo vo filmoch, to, že máme dostatok a hojnosť potravín v každom období roka, má i svoje negatívne dôsledky. Zvyšuje to náklady na dopravu, na závlahy, čo robí problémy krajinám s deficitom vodných zdrojov ako sú Španielsko, Portugalsko či množstvo ďalších krajín. Ak teda chceme byť ekologickí, mali by sme sa prinavrátiť k sezónnemu stravovaniu.

Agrofilm tento rok oslavuje 40 rokov. Existuje vôbec na svete nejaký iný podobný festival, ktorý by oslávil takéto jubileum? Aké sú hlavné ingrediencie dlhovekosti tohto podujatia?

JŠ: V tomto sme výnimoční. Nevieme totiž o žiadnom inom festivale na svete s touto tematikou a vo forme prezentácie, ktorú ponúka Agrofilm. Tie ingrediencie dlhovekosti namiešal ideálne na začiatku pán akademik Plesník tým, že zvolil festival s tematikou, ktorá sa nikde inde masovo nerieši. Ja hovorím, že poľnohospodárstvo nie je „sexi“ téma, preto sa mu filmári venujú veľmi málo. Je príťažlivejšie točiť dokument o vlkoch, šelmách, o klimatickej zmene. Avšak téma poľnohospodárstva je síce možno menej „sexi“, no je veľmi dôležitá. A tú ingredienciu dôležitosti a dlhovekosti založil pán Plesník tou témou festivalu, tou jedinečnosťou a výnimočnosťou. Aj preto podľa mňa pretrváva, lebo tá téma je nevyhnutná. Chápu to aj diváci, pretože jesť treba každý deň. A poľnohospodári sú tí, ktorí rozhodujú, v akom svete budeme žiť. Pretože poľnohospodár obrába pole a on rozhodne ako to pole bude vyzerať. A poľnohospodári obrábajú väčšinovú časť našej krajiny.

LG: Ja by som ešte dodala, že pevne verím, že pán akademik Plesník preniesol na Agrofilm popri svojej odbornosti a profesionalite aj svoju dlhovekosť.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať v AGROMAGAZÍNe 10/2024 na s. 20 – 22.

Mesačník AGROMAGAZÍN si môžete predplatiť tu.

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov