tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Rastúci dopyt po vajciach z bezklietkového chovu v Číne podnietil vytvorenie špičkového certifikačného systému na zabezpečenie transparentnosti dodávateľského reťazca.

V roku 2021 zverejnila Čínska asociácia reťazcov a franšízových predajní prvú skupinovú normu o produkcii vajec od nosníc bez klietok a o dva roky neskôr ju aktualizovala. Skupina, ktorá normu napísala, vedená spoločnosťami IQC, FAI a Intertek, zavádza certifikačný systém a už aj zaznamenáva povzbudivé výsledky.

Za vyše roka je v Číne certifikovaných 17 bezklietkových chovov nosníc, čo predstavuje 500 000 zvierat, pričom viac ako polovica z nich rozširuje svoju bezklietkovú produkciu, čo umožňuje väčšiemu počtu nosníc žiť v bezklietkovom prostredí s vysokou úrovňou welfare.

Špičkový svetový štandard

Uverejnenie normy nasledovalo po dôkladnom preskúmaní bezklietkových chovov v Číne s cieľom vybudovať pevný základ na vytvorenie spoľahlivej a použiteľnej normy a technickej príručky. Výsledkom je, že norma zahŕňa také aspekty výroby, ako sú potreby správania nosníc a požiadavky na výživu, školenia o dobrých životných podmienkach zamestnancov fariem, prijatie štandardizovaného riadenia fariem a základné požiadavky na bezpečnosť potravín pre vaječné výrobky.

Generálny riaditeľ FAI Øistein Thorsen, ktorý sa podieľal na písaní normy, povedal: „Nastal správny čas na zavedenie osvedčených postupov. Je hnacou silou zlepšenia v celom odvetví, ktoré sa transformuje z klietkového na bezklietkový chov."

Označenie „bezklietkového chovu“ zaregistrovala v Číne spoločnosť IQC, čo jej umožňuje oprávniť certifikované farmy používať toto označenie na obaloch vajec.

Keďže viac ako 2 000 medzinárodných maloobchodníkov vrátane 150 spoločností v Číne sa zaviazalo do roku 2025 odoberať 100 % vajec z bezklietkových chovov, certifikácia takýchto vajec umožňuje farmám dodávať vajcia viacerým medzinárodným a domácim značkám v mestách v Číne a v zámorí.

Certifikácia prispieva k transparentnosti

Keďže však trh s bezklietkovými vajcami v Číne rastie, existujú obavy, že niektorí výrobcovia by mohli predávať klietkové vajcia ako bezklietkové, aby uspokojili zvýšený dopyt, alebo predávať bezklietkové vajcia nad rámec svojich výrobných možností.

Rovnako aj nákupcovia môžu vajcia z klietkových chovov vydávať za vajcia bez klietok, aby splnili objednávky a ušetrili náklady na obstarávanie. Na ochranu pred oboma týmito scenármi spustila IQC začiatkom roka 2024 systém vysledovateľnosti vajec bez klietok.

Systém dokáže kontrolovať úroveň produkcie aj predaja certifikovanej farmy. Keď systém zistí, že predaj presahuje výrobnú kapacitu farmy, spoločnosť IQC je na to upozornená.

Systém vytvára kódy proti falšovaniu na sledovanie obehu vajec bez klietok. Kódy tlačí IQC a poskytuje ich certifikovaným výrobcom na použitie na obaloch vajec, pričom počet kódov sa kontroluje podľa výrobnej kapacity farmy.

Kupujúci a spotrebitelia môžu kód naskenovať a zobraziť podrobné informácie o certifikácii výrobcu vajec.

cinsky kurin 2

Je to veľký krok vpred pre rozvoj bezklietkových chovov v Číne,“ povedal Dr. Chaunwu Xiong, generálny riaditeľ IQC. "Certifikačný systém a podporná vysledovateľnosť pomáhajú udržať dôveryhodný trh a umožňujú kupujúcim a spotrebiteľom získavať spoľahlivé bezklietkové vajcia. Medzi spotrebiteľmi rastie povedomie o tom, že „bezklietkový chov“ znamená „vysokokvalitné, zdravé a bezpečné“, takže s rastúcim dopytom dúfame a očakávame, že čoraz viac nosníc v Číne sa bude stretávať s vyššími podmienkami welfare bezklietkových systémov."

Certifikované farmy, ktoré zavádzajú viacúrovňové systémy ustajnenia s vyššími životnými podmienkami

Spomedzi novo certifikovaných bezklietkových chovov nosníc v Číne šesť využíva viacúrovňový systém ustajnenia. Využívanie viacerých úrovní v rámci jedného chovu umožňuje nosniciam prejavovať prirodzené správanie. Sliepky začínajú deň na hniezdach v hornej časti kurína a počas denného svetla prechádzajú jednotlivými úrovňami, aby sa najedli, napili, zniesli vajcia do hniezdnych boxov a nakoniec vyšli na pastvu na úrovni zeme.

 

Z Poultrysite preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: poultrysite

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov