tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Vedeli ste, že v Českej republike sú len dve chovateľské stanice ponúkajúce toto plemeno? Čo je to maremman a kto sú jeho chovatelia manželia Šejdovci?

„Chováme maremmansko-abruzzského pastierskeho psa, pred 5 rokmi sme toto plemeno doviezli priamo z krajiny ich pôvodu – z Talianska. V Európe ide o doteraz viac-menej neznáme plemeno. V Taliansku sa bežne používajú ako strážne psy - neboja sa „postaviť“ vlkom, medveďom,“ predstavujú chovatelia svoje psy. „Hodia sa pre malé i veľké hospodárstva, farmy, ale aj ako rodinní priatelia a ochrancovia majetku a rodiny hospodára,“ dodáva chovateľka Jana Šejdová.

Príbuzenstvo

Maremman sa môže porovnávať so slovenským čuvačom, pyrenejským horským psom, ktorý je podobne ako mareman mohutný, alebo bernským salašníckym psom vďaka jeho skvelej povahe. Maremman dobre znáša samotu - vystačí si i sám, pracuje samostatne. Miluje rodinu a stráži ju. Nepriateľa len zastraší, nikdy nejde zabiť. V rodnom Taliansku sa používa na stráženie pred predátormi. Trúfne si aj na medvede.

Maremmansko-abruzzský pastiersky pes je pravdepodobne blízkym potomkom veľkých bielych východných ovčiarskych psov, ktoré sa do Európy rozšírili pred tisícmi rokov. Patrí k nim napr. karabaš a akbaš z Turecka, slovenský čuvač, kuvazs, komodor, pyrenejský horský pes z Francúzska a ďalšie plemená, ktoré tvoria „reťaz“ horských pastierskych psov od Pamíru až po Pyreneje. Predkovia maremmana sa postupne stali menšími než veľké horské plemená, zachovali si však ich nezávislosť a ostražitosť. Toto plemeno je doteraz vzácne vo všetkých štátoch okrem Talianska. Je to svojrázny, avšak skvelý strážca. Vďaka svojej výške si ho ľudia často mýlia so zlatým retrieverom.

Popis

Až na drobné výnimky vo farebných odtieňoch je pre neho charakteristická jednofarebná biela bohatá dlhá priliehavá, niekedy mierne zvlnená srsť s hustým krátkym "golierom" na tlame, lebke a ušiach.

Maremman sa zaraďuje k plemenám väčšej veľkosti, v priemere dosahuje v kohútiku 69 cm, dospelý jedinec váži 37 kg.

Aj napriek majestátnym rozmerom nepôsobí maremman príliš rozložito, ale sa vyznačuje proporčným telom, silnými kosťami a svalmi, mierne pretiahnutým trupom. Pohybuje sa rýchlo a obratne. Vďaka už spomínanej hustej srsti odoláva chladnému podnebiu a nepriazni počasia.

Chov

Ak sa rozhodnete pre chov tohto nenáročného plemena, skoro zistíte, že sa učí rýchlo novým povelom, je výborným spoločníkom k deťom, je šikovný, spoločenský, spoľahlivý v ochrane majetku aj pred predátormi. Je vhodné ho skoro socializovať a navykať na prostredie a členov rodiny. Starostlivosť o srsť je žiaduca, bude však stačiť vyčesať psa približne raz týždenne. Rovnaká frekvencia stačí aj pri kúpaní. Maremman preferuje pobyt vonku s dostatočným výbehom, je odolný voči akémukoľvek počasiu.

Aj keď nemáte ovce či dobytok, maremman sa hodí i k drobným hospodárskym zvieratám, ako je hydina či kozy.

Chovateľ musí pamätať nielen na potrebu dostatočného výbehu, ale aj kvalitné krmivo. Psy spia len krátko a sú pripravené na plnenie úloh.

Vlastnosti

Výnimočný charakter tohto bezchybného „parťáka“ je možné zhrnúť do niekoľkých slov: spoľahlivosť, lojalita, statočnosť a vytrvalosť, nezávislosť a hrdosť.

Grande Torrente

Ak prechádzate Velkou Bystřicí pri Olomouci, zastavte sa v chovateľskej stanici u manželov Šejdovcov (https://grandetorrente.com/). Možno neodídete naprázdno. Roztomilým, avšak osobitým bielym šteňatám sa dá len veľmi ťažko odolať.

 

Celý text nájdete v Slovenskom CHOVe č.3/2024 na s.27-29.

Časopis Slovenský CHOV si môžete predplatiť tu.

Šárka Chlupová, Olomouc, ČR

Snímky: Archív J. Šejdovej

Na hlavnej snímke: Alvaro di GT s matkou Leoniou Pastore Transumante.

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov