tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Sú jednými z najznámejších chovateľov mäsového dobytka na Slovensku. Ich plemenné býky sa už viackrát objavili aj na titulke nášho časopisu. Celkovo ich za 15 rokov vyprodukovali už viac ako dve stovky. Presne na pravoslávny veľkonočný pondelok sme navštívili rodinnú farmu Paľurikovcov v obci Roztoky v okrese Svidník.

O rok oslávi rodinná farma Paľurikovcov 30. výročie svojho vzniku. Na začiatku súkromného podnikania otca Vladislava bola transformácia niekdajšieho Štátneho majetku Nižný Orlík, ktorého stredisko Roztoky si vzal pod svoje krídla jeho dovtedajší hlavný zootechnik. Pán Vladislav Paľurik st. začínal svoje podnikanie spolu s manželkou Danielou a neskôr sa k nim pridal aj syn Vladislav ml. Od svojho otca prebral postupne manažment šľachtenia stáda a do portfólia mu pribudlo aj zavádzanie technologických noviniek v stáde, ktoré tvoria takmer na 90 % čistokrvné jedince plemena limousine.

Spomínané stádo mäsového dobytka vzniklo na podklade pôvodného „štátnomajetkárskeho“ stáda, ktorého základom boli krížence

slovenského strakatého a pinzgauského plemena. V prvej fáze tu skúšali kríženie pôvodného stáda s plemenami piemontese, hereford a limousine. Neskôr sa rozhodli pre prevodné kríženie s plemenom limousine. Z pôvodného stáda, ktorého základ tvorilo 56 kráv, sa počet kráv rozšíril až na 120, v súčasnosti je v stáde už len 80 kráv. Hlavnou príčinou je fakt, že v suchších rokoch by nedokázali poskytnúť svojim zvieratám adekvátne množstvo krmiva pre zabezpečenie ich optimálnej kondície. Okrem toho, že postupom času Paľurikovcom ubudla výmera poľnohospodárskej pôdy (z 338 na 280 ha, ornej pôdy je namiesto 34 len 17 ha). Väčším problémom sa ukazuje byť redukcia výnosov krmovín z trvalých trávnych porastov v dôsledku sucha. Aj tento rok mali v čase našej návštevy za sebou Paľurikovci 3-týždňové obdobie bez zrážok, ktoré naznačuje, že štart do aktuálnej pastevnej sezóny nebude ideálny.

 

Celý text bol publikovaný v treťom tohtoročnom vydaní Slovenského CHOvu na s.6-8

Časopis Slovenský CHOV si môžete predplatiť tu.

Marián Dukes, Ján Huba, Slovenský CHOV

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov