tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Farmári Theresa a Josef Böslovci zaznamenávajú uhlíkovú stopu svojej rodinnej farmy s 200 simentálskymi kravami s Root Global. Program považujú za užívateľsky prijateľný, ale majú aj návrhy na zlepšenie.

Téme klimatických zmien sa už nevyhneme, a preto sa jej venujeme už niekoľko rokov," vysvetľuje Josef Bösl z Döferingu v Hornom Falcku (Nemecko). S manželkou Teréziou a rodičmi Josefom a Ritou chová mladý farmár 200 simentálskych kráv s potomstvom s dojivosťou okolo 11 000 kg.

V roku 2022 Theresa a Josef Böslovci prvýkrát vypočítali súvahu s klimatickou kontrolou LfL. Neskôr, na žiadosť mliekarne Zott, ktorá nakupuje mlieko, použili na tento účel vstupný portál Root Global. Tak to bolo aj tento rok, pretože sa zúčastňujú mliekového programu s chovnou úrovňou 3, ktorá predpisuje klimatickú rovnováhu.

Dojnice v dojárni

V roku 2022 dosiahli dobrú hodnotu 0,91 kg CO2 ekvivalentu (CO2-Ekv.) na kg tuku a mlieka upraveného na bielkoviny. Bolo to spôsobené vysokou dojivosťou 11 200 kg a nízkou mierou vyraďovania 28 %. V roku 2023 sa hodnota zvýšila na 1,01 CO2-Eq. na kg mlieka, pretože výťažnosť mlieka klesla výrazne pod 11 000 kg v dôsledku horšieho základného krmiva.

2

Skenovanie bilancie materiálových tokov

Manželia Böslovci vidia výhodu spoločnosti Root Global v tom, že môžu nahrať bilanciu materiálových tokov a že jej zadávanie bolo jednoduchšie ako priamo do klimatickej kalkulačky LfL. „Zadávanie údajov trvalo približne 1,25 hodiny,“ uvádza Theresa Böslová. Ťažila z toho, že už mala k dispozícii množstvo údajov a ako vyštudovaná úradníčka na priemyslovke a absolventka obchodnej administratívy je na zadávanie údajov zvyknutá.

Zohľadnenie viacerých detailov

Manželia však majú aj návrhy na zlepšenie. „Niekedy program neukladá údaje, takže sme ich museli zadávať niekoľkokrát,“ informuje Theresa Bösl. Josef Bösl by uvítal, keby zadávanie údajov zohľadňovalo viac detailov relevantných pre klímu. „Emisie znižujúce pochôdzne plochy v našom novom kravíne a primiešavanie prísady do krmiva znižujúcej metán program zatiaľ nezaznamenal.“

Program však zohľadňuje, že Böslovci využívajú približne 20 % elektrickej energie zo strešnej fotovoltiky na vlastnú spotrebu. Plánujú aj pozemný fotovoltický systém s výkonom 2,6 MW, ktorý bude tiež zahrnutý do výpočtu.

Hoci program porovnáva jeho vlastné výsledky s priemerom všetkých poľnohospodárskych podnikov, Josefovi Böslovi chýbajú konkrétne tipy, ako sa môže zlepšiť. „Mojím cieľom je dostať sa s hodnotou ešte nižšie,“ hovorí poľnohospodár, ktorý sa zaoberá produkciou mlieka.

3

Účasť na obchodovaní s emisiami

Od tohto roku sa Böslovci zúčastňujú aj na obchodovaní s emisiami so spoločnosťou Klim. Už sa im podarilo zbierať body a generovať platby vďaka zvýšenému pestovaniu medziplodín a prechodu na aplikáciu hnojovice v blízkosti pôdy. Teraz chcú zistiť, ako sa im podarí získať body vďaka používaniu prísady do krmiva znižujúcej obsah metánu.

 

Z Topagrar preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímky: Dorsch

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov