tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Streda 18.septembra 2024, meniny má Eugénia, zajtra Konštantín

Ceny plodín sa na burzách ostatný týždeň výraznejšie nemenili.

Na burze MATIF medzitýždenne stúpli ceny pšenice o 1 EUR/t, keď sa komodita počas dnešného dňa obchoduje za 218 EUR/t. Kukurica medzitýždenne ostala bez zmeny na 201 EUR/t. Repka na MATIFe medzitýždenne oslabila o 3 EUR/t, keď dnes otvorila na cene 468 EUR/t. Cena kanadskej repky medzitýždenne klesla o 25 EUR/t na dnešných 387 EUR/t. Drvivú väčšinu tohto poklesu však zaznamenala minulý týždeň v utorok po oznámení Číny o začatí antidumpingového vyšetrovania na kanadské importy repky do krajiny. Cena austrálskej repky medzitýždenne oslabila o 8 EUR/t na dnešných 444 EUR/t.

Na burze CBoT medzitýždenne vzrástla cena mäkkej pšenice v USA o 7 EUR/t na dnešných 190 EUR/t. Kukurica na CBoT medzitýždenne posilnila o 2 EUR/t na 145 EUR/t a sója si pripísala zisk 5 EUR/t, keď sa dnes obchoduje za 337 EUR/t.

Pšenica

Pšenica na burze MATIF nateraz nedokázala predĺžiť svoju rastovú šnúru, no trh sa evidentne čoraz viac dostáva do neutrálnej pozície. Na burze CBoT ako aj na MATIFe manažéri fondov alias špekulatívny kapitál ostatný týždeň redukovali svoje čisté krátke pozície (t.j. stávky na pokles cien), čo dáva signály, že i špekulatívny kapitál začína viac vnímať situáciu na fyzickom trhu a postupne sa sťahuje z krátkych pozícií. Stále ich však držia relatívne veľké množstvo (krátkych pozícií) a i preto nie je vylúčené, že ceny pšenice sa môžu ďalšie dni dostať pod nový poklesný tlak. No pšenica sa na MATIFe ostatný týždeň udržala nad 215 EUR/t, čo vnímame ako priaznivý signál neutrality trhu.

Globálny exportný trh s pšenicou má aktuálne pod kontrolou Rusko, ktoré vypisuje najatraktívnejšie cenové ponuky na svoju pšenicu s cenami medzi 215 až 220 USD/t. No darí sa aj USA, ktorá v tomto ročníka zatiaľ na medziročnej báze vyexportovala už o 30 % viac pšenice v porovnaní s vlaňajšou sezónou. Aktívna je aj Ukrajina s medziročne o viac ako 50 % - ným navýšením tempa exportov zrnín (teda nielen pšenice).

Analytici IKAR včera kvantifikovali finálnu ruskú produkciu pšenice na 82,2 mil. ton, čo je o 1,6 mil. ton menej v porovnaní s minulým odhadom z augusta. Pripomíname, že odhad SovEconu leží na 82,5 mil. ton. Účastníci trhov si zatiaľ príliš nevšímajú situáciu v Rusku, kde prebieha sejba ozimín pri značnom zrážkovom deficite. Predpovedné modely pritom naznačujú, že ten má trvať aj v najbližších dvoch týždňoch. Aj preto tempo sejby mešká, aj keď zatiaľ tomu „titulky novín“ nevenujú pozornosť. Pre špekulatívny kapitál to ale môže byť v dohľadnej dobe nový impulz, aby ďalej likvidovali svoje krátke pozície. Cenám pšenice by to mohlo pomôcť v raste.

Aj keď už na trhu futures vidíme prvé známky potenciálnej zmeny nálady, trh stále nie je technicky nastavený na ďalší cenový vzostup. Predpokladáme ale, že tento týždeň by si pšenica na MATIFe mohla ďalej udržať neutrálny status a obchodovať sa v pásme medzi 215 až 225 EUR/t. 

Kukurica

Nálada na trhu s kukuricou sa rovnako zmenila, keď na burze CBoT špekulatívny kapitál ostatný týždeň razantne zredukoval svoje čisté stávky na pokles cien kukurice (krátke pozície), keď ich počet v priebehu týždňa znížil o tretinu. Výsledkom bol nárast cien kukurice na CBoT späť nad 4 USD za bušel (160 USD/t), pričom aj na MATIFe sa tento trend ukázal vo forme vzostupu ceny nad 200 EUR/t. Ostatné dni si však komodita dala prestávku v raste, keď účastníci trhu monitorujú dianie na globálnom trhu. Sucho a teplo počas leta s veľkou pravdepodobnosťou okresalo produkciu na Ukrajine pod 25 mil. ton. Medziročne tak bude tamojšia produkcia nižšia minimálne o 20 %. Analytici z totožného dôvodu očakávajú aj výpadky produkcie na juhovýchode Európy, a i preto sa odhady produkcie v EÚ-27 zosunuli do pásma 60 až 62 mil. ton. V západnej Európe by však produkcia vo Francúzsku ako aj v Nemecku mala byť vyššia ako aj vlani. I preto obchodníci ostatné dni v tomto regióne spomalili nákupy a vyčkávajú na ďalší vývoj novej úrody. Nemecké domáce prémie na kukurice i preto klesali.

Pozornosť trhu sa ďalej upiera na USA, kde ostatný týždeň začala žatva novej úrody. USDA včera mierne zhoršilo kondičný status porastov kukurice, keď v dobrej až excelentnej kondícii kvantifikovalo 64 % všetkých porastov, čo je o 1 percentuálny bod menej ako pred týždňom. Oproti vlaňajším 52 % v tomto časovom okne je to však diametrálne vyššie číslo. Dnešné výsledky prieskumu obchodníka StoneX medzi svojimi klientmi naznačujú, že priemerný výnos kukurice v USA dosiahne 182,9 bušelov na aker (11,47 t/ha), čo je len tesne pod odhadom USDA. Vo štvrtkovom WASDE reporte tak môžeme očakávať, že USDA výraznejšie nebude hýbať s výškou očakávanej úrody v USA (385 mil. ton). Keďže ale kukurica bola v auguste v USA extrémne lacná, výrazne vzrástli exporty plodiny, čo by mohlo motivovať USDA mierne navýšiť odhad exportov za ročník a tým znížiť koncoročníkované očakávané zásoby kukurice. Uvidíme, či manažéri fondov sa rozhodnú na popud toho ďalej znižovať svoje krátke pozície a tým ceny stimulovať v raste, no momentálne nemajú až tak súrne dôvody tak robiť.

Kukurica sa tak môže ďalšie dni na MATIFe obchodovať ďalej v neutrálnom pásme medzi 198 až 207 EUR/t.

Ďalšie týždne sa trh zameria aj na sejbu v Južnej Amerike, kde v Brazílii v štáte Matto Grosso aktuálne panuje najväčšie sucho za 40 rokov (tento faktor však bude mať potenciálne dopady skôr na ceny sóje), a tiež na Argentínu, kde farmári plánujú medziročne znížiť pestovateľské výmery kukurice až o 18 %. Sejba tu ale len začína, preto tieto faktory nateraz výraznejšie nevplývajú na ceny.

Olejniny

Repka na burze MATIF minulý týždeň expresne rýchlo vyplnila masívnu technickú medzeru na grafe, ktorú vytvorila minulý utorok (poklesom ceny z 471 na 459 EUR/t) po zverejnení správy o začatí antidumpingového šetrenia Číny na importy kanadskej repky. Čína sa tak rozhodla po tom, čo Kanada koncom augusta ohlásila zavedenie 100 % - ného cla na čínske elektromobily dovážané do krajiny. Rýchle vyplnenie tejto medzery poukázalo na to, že tento trh je relatívne silný a ceny nemajú ambíciu príliš klesať. Dôvodom je fakt, že produkcia repky v EÚ v tejto sezóne dosiahne podľa analytikov medzi 16,9 až 18 mil. ton a bude tak výrazne nižšia ako vlani (19,5 mil. ton). Aj susedná Ukrajina zožala túto sezónu len 3,4 mil. ton repky, čo je o 1,1 mil. ton menej ako vlani. Ukrajinská repka však už putuje na exportný trh (dominantne do EÚ), keď dáta ukazujú, že Ukrajina v auguste vyexportovala 876 tis. ton komodity. Môžeme tak predpokladať, že toky spracovatelia repky sú momentálne zásobení jednak cez dodávky repky z predchádzajúcich forwardových kontraktov a tiež cez importy z Ukrajiny. Napriek tomu vysoké cenové prémie naznačujú, že nákupcovia repku dopytujú a chcú sa ňou ďalej zásobovať. To pomáha cenám na burze MATIF držať sa naďalej nad svojím 200–dňovým ako aj 20–dňovým priemerom. Špekulatívny kapitál to však taktiež nevzdáva a vďaka väčšiemu počtu krátkych pozícií (stávky na pokles cien) ceny drží v patovej situácii. Repka sa tak zasekla v obchodnom pásme medzi 445 – 475 EUR/t, pričom smer prerazenia tohto pásma naznačí na ďalší cenový pohyb tejto komodity. Je však možné, že repka sa bude nejaký čas ďalej pohybovať v tomto pásme. No keďže na fyzickom trhu v západnej Európe sú motivácie k tomu, aby farmári repku predávali, je pravdepodobné, že ceny repky by sa mohli v dohľadnej dobe na MATIFe opäť pozrieť k 500 EUR/t. Najprv ale musí cena posilniť nad 475 EUR/t, aby sa jej otvoril priestor pre ďalší vzostup.

Na druhej strane ale treba podotknúť, že v USA sa očakáva rekordná produkcia sóje, čo znamená, že olejnín bude na globálnom trhu dostatok. Analytici StoneX včera navýšili odhad priemerného plošného výnosu sóje v USA na 53 bušelov na aker (3,56 t/ha), čo naznačuje na produkciu nad 125 mil. ton. Treba povedať, že hlavne trh so sójou majú aktuálne pod kontrolou manažéri fondov alias špekulatívny kapitál, ktorý drží na túto komoditu výrazne veľké čisté krátke pozície. Ostatný týždeň síce tieto pozície mierne zredukoval, čo potiahlo ceny sóje na CBoT nahor o 5 % na 10 USD za bušel (367 USD/t), no vzhľadom na fundamenty sa fondy nemusia ponáhľať s ďalšou likvidáciou týchto pozícií. Pripomíname, že ak začnú zatvárať tieto pozície vo veľkom, cena sóje môže skokovo posilniť, no nateraz na trhu nie sú indície o takomto potenciálnom vývoji. Je pravdou, že Čína v auguste nakúpila 12,1 mil. ton sóje, čo je nový mesačný rekord, no je to skôr stratégia navýšiť zásoby pre prípad, ak by potenciálne nový prezident D. Trump znovu začal obchodnú vojnu s krajinou. Čiže nejde ani tak o spotrebu, ale o tvorbu zásob.

Apropos, ekonomická aktivita Čína ostatné mesiace výrazne spomalila, čo vnímame ako varovanie pre ceny komodít. Ropa už koriguje nadol (čo môže, apropos, brzdiť cenový rast aj pri rastlinných olejoch). Plodiny zrejme majú stále prorastový potenciál, no ak nebude ekonomický rast, môže pokrivkávať dopyt aj po nich a to zrejme v dohľadnej dobe vytvorí strop v potenciáli rastu ich cien. Hlavný komoditný index stratil v auguste dlhodobý rastový trend, čo je pre nás varovaním, že rastový potenciál bude v nejakom bode oklieštený aj pre ceny agrokomodít.

Aktuálne vnímame trh s repkou ako vyvážený. Dokým sa komodita bude obchodovať nad 460 EUR/t, potom je stále v hre rýchly retest cenovky 475 EUR/t. Pod 460 EUR/t ceny môžu klesať do pásma 445 – 452 EUR/t.

Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 37. týždňa 2024: pšenica 215 – 225 EUR/t, kukurica 198 – 207 EUR/t, repka 460 – 475 EUR/t.

 

David Karkulín, AGROBIZNIS

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov