tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Streda 23.oktobra 2024, meniny má Alojzia, zajtra Kvetoslava

Hoci je domáca úroda taká nízka a dobrej kvality je nedostatok, ceny výrobcov obilia slabnú. Aký je dôvod a kedy môžeme očakávať zlepšenie?

Úroda obilia v roku 2024 je na svete a sklamanie väčšiny nemeckých poľnohospodárov na ornej pôde je veľké. Oficiálna správa o úrode Spolkového ministerstva poľnohospodárstva (BMEL - Bundeslandwirtschafts­ministeriums ) potvrdila obavy združení a výrobcov. Nemeckí poľnohospodári tento rok zozbierali celkovo približne 34,5 milióna ton obilia, čo je o 9 % menej ako v predchádzajúcom roku. Ozimná pšenica predstavuje len 18 miliónov ton, čo znamená pokles o takmer 15 %. Priemerný výnos na úrovni 7,2 t/ha bol približne o 3,4 % nižší ako v predchádzajúcom roku, aj keď sú tu aj veľké regionálne rozdiely.

Francúzsko bolo tiež obzvlášť tvrdo zasiahnuté. V krajine bol najnižší výsledok za posledných 40 rokov. Veci pre marketing ešte viac sťažuje skutočnosť, že kvality obilia sú väčšinou sklamaním. Aby toho nebolo málo pre marketing, kvality sú zväčša neuspokojivé. Kŕmneho obilia je dostatok, chlebovej pšenice sa zozbieralo menej.

Úroda v EÚ je výrazne nižšia

Brusel odhaduje úrodu pšenice v celej EÚ na 116 miliónov ton. V porovnaní s predchádzajúcim rokom je to pokles o viac ako 8 %. Ako dôvod sa uvádzajú mimoriadne horúce podmienky na juhu a výdatné zrážky na severe Európy.

Hoci by ceny obilia mali za týchto podmienok v skutočnosti rásť, stal sa presný opak: na parížskej burze ceny pšenice v auguste miestami klesli pod hranicu 190 eur za tonu. Naposledy sa ceny pohybovali okolo 220 eur za tonu.

Tieto cenové výkyvy bolo možné pozorovať aj na fyzickom trhu. V dôsledku toho sa s fyzickými komoditami v poslednom čase takmer neobchoduje. Neistota, pokiaľ ide o ďalší vývoj na trhu, je príliš veľká.

Nízka úroda – nízke ceny?

Pravidlo poľnohospodára "nízka úroda – nízke ceny", ktoré sa v súčasnosti uvádza častejšie, sa môže na prvý pohľad zdať nelogické, pretože je v rozpore s princípom ponuky a dopytu. Nemecko je spolu s Francúzskom najdôležitejším producentom pšenice v EÚ. Pšenica, podobne ako mnoho iných poľnohospodárskych výrobkov, je na hraniciach s EÚ do značnej miery oslobodená od ciel a odvodov. To znamená, že nemecký obchod s obilím je plne integrovaný do medzinárodného trhu. Pre miestnych spracovateľov pšenice to znamená, že si môžu sami dodávať pšenicu na celom svete, rovnako ako to robia veľkí dovozcovia pšenice z EÚ, ako sú Alžírsko, Maroko, Egypt, Nigéria alebo Čína. Inými slovami, vývoj cien v Nemecku je len čiastočne určený výsledkami úrody v tejto krajine a v Európe.

Celosvetová produkcia pšenice je v rokoch 2024/25 vyššia ako v rokoch 2023/24. Aj keď globálny dopyt po pšenici mierne rastie a súčasný výhľad amerického ministerstva poľnohospodárstva WASDE predpovedá ďalšie mierne zníženie globálnych zásob len na 257,2 milióna ton, globálna ponuka zostáva na vysokej úrovni. Je to preto, že úroda v Severnej Amerike je dobrá a na južnej pologuli sa očakávajú vysoké výnosy.

To pravdepodobne sťaží pšenici EÚ konkurencieschopnosť na vývozných trhoch z dôvodu nízkeho objemu úrody a podpriemernej kvality. Táto okolnosť vyvíja tlak na miestne ceny a pravdepodobne v tom bude ešte nejaký čas pokračovať.

Spotový trh čaká a uvidí

Domáci spotový trh sa nebude môcť oddeliť od vyššie uvedených tzv. fundamentov globálneho trhu. V poslednom období sú výrobcovia ochotní predávať a potenciálni kupujúci vo všeobecnosti sú opatrní vo svojom prístupe: Obilie v skladoch sa nepredáva ľahko, ak ceny nie sú priaznivé. Okrem toho sa regionálne prejavuje aj všeobecne slabšia ponuka obilia z tohtoročnej úrody. Tí, ktorí ho potrebujú, možno budú musieť za tovar investovať viac. Čistá kŕmna pšenica tento rok takmer neexistuje. Často ide o nízkobielkovinové šarže, ktoré niektoré mlyny tiež prijímajú. To znamená, že mlyny a výrobne koncentrovaných krmív si pri tomto tovare rozhodne konkurujú. Výrobne koncentrovaných krmív však na trhu znamenajú menej ako mlyny na výrobu chleba z dôvodu nedostatočného odbytu. Dobrá kvalita je naďalej žiadaná.

Zostaňte na trhu s čiastočnými množstvami!

Zatiaľ, žiaľ, nič nenasvedčuje tomu, že by sa výrobné ceny v Nemecku v krátkodobom horizonte výrazne zvýšili. Napriek tomu by ste mali mať nohu vo dverách svojich potenciálnych kupujúcich: Z času na čas by ste mali predávať čiastočné množstvá kŕmneho obilia, ale aj kvality chlebovej pšenice. Najmä obilia lepších akostí je nedostatok a je pravdepodobné, že po takom bude aj naďalej dopyt. To, a v neposlednom rade aj možné výkyvy výmenných kurzov, by mohlo časom viesť k zvýšeniu cien.

 

Z Topagrar preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: Olaf Zinke

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov