tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Sobota 14.septembra 2024, meniny má Ludomil, zajtra Jolana

V grafickej podobe prinášame vývoj ukazovateľa pomeru svetových koncoročníkových zásob k svetovej spotrebe za ostatné 4 ročníky vrátane očakávaného vývoja ukazovateľa v novej sezóne 2024/25, teda celkovo za 5 ročníkov.

Ukazovateľ sa vyjadruje v percentách, pričom poukazuje na to, na koľko percent času z doby trvania ročníka zásoby vystačia pri súčasnom tempe spotreby komodity. Aktuálne sa tento pomer zásob k spotrebe pre ročník 2024/25 prognózuje na úrovni 32,1 %, čo znamená, že zásoby by svetu pri súčasnom tempe spotreby vydržali približne tretinu ročníka, ak by nebola do skladov doplnená ďalšia úroda. Z trendu ukazovateľa je badateľné, že od COVIDu jeho hodnota klesá, čo znamená, že ponuka pšenice v závislosti na dopyte sa znižuje. Od sezóny 2020/21 po súčasnosť sa pomer zásob k spotrebe znížil z 37,5 na 32,1 %. Nižší pomer ukazovateľa pritom vedie k nárastu cien pšenice na svetových trhoch. Trhy spravidla začnú byť nervózne v prípade, keď tento pomer klesne pod 25 %. Napríklad v sezóne 2007/08 pomer klesol k 20 %, čo viedlo k viac ako 100 % vzostupu cien pšenice.

Keďže zásoby Číny sú pre USDA ťažko zistiteľné, ministerstvo ostatné roky monitoruje a predikuje svetové zásoby aj po odpočte zásob Číny. De facto týmto sleduje zásoby hlavných globálnych exportérov, keďže Čína komoditu kompletne spotrebováva doma. Pre účastníkov trhov je tak pomer zásob k spotrebe po odpočte zásob Číny relevantnejším údajom. Aj tu vidíme postupný pokles hodnoty ukazovateľa a teda stesňovanie bilancie pšenice. Pre novú sezónu 2024/25 sa očakáva pokles pomeru svetových koncoročníkových zásob k svetovej spotrebe (po odpočte zásob a spotreby Číny) na 18,9 % (júlový odhad), čo je už pomerne tesné číslo. Pre porovnanie, napríklad v krízovom ročníku 2007/08 pomer zásob k spotrebe po odpočte Číny predstavoval 15,6 %. Ostatné týždne však napriek tomu vidíme na trhu korekciu cien pšenice, čo je však dôsledkom toho, že sa navyšujú odhady novej svetovej produkcie pšenice a tým medzimesačne začala stúpať aj hodnota ukazovateľa. V júni sa pomer zásob k spotrebe po odpočte Číny totiž hýbal len na 18,5 %.

 

David Karkulín, AGROBIZNIS

 

graf zasoby psenice 08 2024

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov