tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Ceny plodín na burzách ostatný týždeň v dominantnej miere strácali.

Na burze MATIF medzitýždenne klesli ceny pšenice o 7 EUR/t, keď sa komodita počas dnešného dňa obchoduje za 214 EUR/t. Kukurica posilnila o 1 EUR/t na dnešných 212 EUR/t. Repka na MATIFe medzitýždenne prepadla o 28 EUR/t, keď sa dnes obchoduje na cene 466 EUR/t. Cena kanadskej repky medzitýždenne oslabila o 19 EUR/t na 416 EUR/t, zatiaľ čo austrálska repka jemne posilnila o 1 EUR/t, čo ju poslalo na cenovku 477 EUR/t.

Na burze CBoT medzitýždenne klesla cena mäkkej pšenice v USA  o 14 EUR/t na 180 EUR/t. Kukurica na CBoT medzitýždenne skorigovala nižšie o 3 EUR/t, keď sa dnes obchoduje za 141 EUR/t, pričom cena sóje medzitýždenne oslabila o 8 EUR/t na 364 EUR/t.

Pšenica

Obdobie žatvy na severnej pologuli sezónne prináša tlaky na korekciu cien pšenice na nižšie úrovne. Tentoraz pritom komodite nepomohol ani júlový WASDE report, v ktorom USDA medzimesačne navyšovalo odhad svetovej produkcie pšenice o viac ako 5 mil. ton na 796 mil. ton. Lídrom v raste produkcie sa stali USA, kde sa extrémne dobre darí hlavne porastom jarnej pšenice. USDA najnovšie kvantifikovalo až 77 % všetkých porastov jarných pšeníc v USA v dobrej až excelentnej kondícii, čo je o 26 % viac v porovnaní s vlaňajškom. Aj preto ministerstvo navyšovalo odhad celkovej produkcie pšenice v USA v novej sezóne na takmer 55 mil. ton.

Finálne číslo veľkosti produkcie sa formuje aj v Rusku. Dnes analytici IKAR navýšili medzimesačne svoj odhad ruskej produkcie pšenice v novej sezóne o 1,2 mil. ton na 83,2 mil. ton. To je v súlade s odhadom USDA, pričom s podobným odhadom kalkulujú aj analytici SovEconu.

Odhad produkcie v EÚ mierne klesol na aktuálnych 130 mil. ton.

Ceny pšenice reagovali na očakávanie vyššej úrody poklesom svojej ceny. Špekulatívny kapitál tlačil nadol hlavne ceny na burze CBoT, kde ceny dnes testujú svoje tohtoročné marcové minimá na cenovke 5,3 USD za bušel (195 USD/t). Vzhľadom na aktuálne nastavenie špekulatívneho kapitálu (citeľná prevaha stávok na pokles cien) pritom môžeme očakávať ďalšiu korekciu na nové minimá. Pre slovenských farmárov je však smerodajnejší vývoj cien na burze MATIF. No a aj tu pšenica tento týždeň prepadla pod 220 EUR/t, čo znamená, že nastolila poklesný trend. Aktuálne sa zdá ako najpravdepodobnejšie, že plodina bude pokračovať v poklese až k cenovke 198 – 202 EUR/t. Ak chce pomýšľať na vzostup svojej ceny, komodita potrebuje posilniť znovu nad 220 EUR/t.

Vzhľadom na to, že na trhu momentálne chýbajú fundamenty, ktoré by hovorili v prospech rastu cien a tiež sme sezónne v období poklesu cien a i z pohľadu technickej analýzy sa pšenica dostala do poklesného trendu, razantne vzrástla pravdepodobnosť pokračovania cenového poklesu.

Kukurica

Report WASDE napokon nevyznel pre ceny kukurice až tak drasticky ako pôvodne účastníci trhov očakávali. USDA pre nový ročník navýšilo odhad domácej spotreby kukurice ako aj exporty komodity z USA, čo napokon viedlo k tomu, že napriek nárastu odhadu nadchádzajúcej produkcie kukurice v USA sa koncoročníkové zásoby medzimesačne výraznejšie nepohli z miesta. Po júnovom reporte o pestovateľských plochách plodín v USA totiž bolo jasné, že ministerstvo navýši odhad zberovej plochy kukurice, keďže tie vzrástli o 0,6 mil. ha. To sa aj napokon udialo. Špekulovalo sa i o tom, či USDA nezníži odhad priemerného hektárového výnosu kukurice v USA po tom, čo časť amerického stredozápadu zasiahli koncom júna povodne. Hektárový priemerný výnos napokon ministerstvo ponechalo na rekordných 11,35 t/ha (181 bušelov na aker) po tom, čo pestovateľské regióny aktuálne dostávajú slušné zrážky, čo je v čase opeľovania kľúčové. Približne 41 % porastov pritom už prešlo opeľovaním a počiatočnou fázou tvorby šúľkov. USA pritom trápia aj relatívne vysoké zásoby plodiny z uplynulej sezóny. Sumárne tieto faktory tak ďalej tlačia ceny nadol, keď na CBoT sa kukurica už obchoduje pod 4 USD za bušel (160 USD/t). Keďže počasie porastom praje, je v hre ďalšia tvorba nových cenových miním. Obzvlášť preto, že špekulatívny kapitál alias manažéri fondov navýšili svoje stávky na pokles cien na nový rekord. Indície tak naznačujú, že ceny na CBoT môžu byť počas leta ďalej pod poklesným tlakom.

Vzhľadom na vývoj v USA je do určitej miery prekvapivé, ako odolávajú cenovému poklesu ceny kukurice na burze MATIF. Kukurica sa tu drží nad veľmi dôležitou úrovňou cenovej podpory na 211 EUR/t, čo jej nateraz bráni v ďalšom poklese. Ak sa ale kukurica na MATIFe zosunie pod 211 EUR/t, môžeme očakávať novú vlnu výpredajov a korekciu ceny k 197 EUR/t. Keďže sa nám už „zlomil“ susedný trh s pšenicou, je potrebné počítať s rizikom, že do korekcie sa dostane i trh s kukuricou.

Produkcia kukurice na Ukrajine má v novej sezóne poklesnúť medziročne o 12 % na 27 mil. ton. EÚ uzatvorila minulý ročník 2023/24 s importmi na úrovni 20 mil. ton kukurice z tretích krajín, čo bolo o takmer 6 mil. ton menej v porovnaní v predchádzajúcim ročníkom. Menej importov prispelo aj k zlepšeniu cenových prémií plodiny na fyzickom trhu EÚ v ostatných mesiacoch. Priaznivejšie prémie voči MATIFu by pritom mal byť citeľný aj na slovenskom trhu, kde farmári v novej sezóne ďalej redukovali pestovateľské výmery kukurice. Žiaľ, nemôžeme vylúčiť, že počas leta ceny kukurice na burzách pôjdu nižšie, čo zatlačí nadol aj ceny na domácom trhu. V tomto momente sa ale kukurica naďalej, síce natesno, ale predsa, drží nad svojím 20–dňovým cenovým priemerom, čo technicky ďalej udržuje otvorený priestor pre vzostup ceny k 225 EUR/t. Musíme ale varovať, že fundamenty na trhu momentálne cenový vzostup vonkoncom nefavorizujú, skôr naopak, rastie riziko pre cenovú korekciu. Tá sa zintenzívni ako náhle sa kukurica na MATIFe zosunie pod 211 EUR/t.

Olejniny

Správy o nižšej produkcii repky v EÚ ako aj prvé reporty farmárov zo žatvy v úvode júla vytlačili ceny repky na burze MATIF na nové ročné maximá nad 500 EUR/t. Minulý týždeň sa však situácia začala meniť. Report WASDE cenám olejnín výraznejšie nepomohol, aj keď sa v ňom očakávalo, že sa bude korigovať nižšie očakávaná nadchádzajúca produkcia sóje v USA vplyvom nižšej osevnej plochy, ktorú plodinou zasiali túto jar americkí farmári. Keďže ale v USA vládne priaznivé počasie s dostatkom zrážok, USDA napokon medzimesačne korigovalo nižšie produkciu sóje v USA len marginálne o 0,4 mil. ton na 120,7 mil. ton.

Na druhej strane ministerstvo navýšilo odhad produkcie repky vo svete a to medzimesačne takmer o 1 mil. ton na 87,9 mil. ton. Navýšený bol jemne odhad pre EÚ, no hlavne pre Kanadu a tiež pre Austráliu. Ceny olejnín sa tak dostali pod nový poklesný tlak. Repka na burze MATIF poklesla pod svoj 20–dňový priemer, čo zvyšuje riziko, že cenová korekcia môže pokračovať. Komodita sa aktuálne obchoduje v okolí veľmi dôležitej cenovej podpory na cenovke 465 EUR/t, pričom ak chce pomýšľať na tvorbu nových maxím, potrebuje sa udržať nad touto métou. V opačnom prípade ju čaká pokles k 440 EUR/t, a ak si neudrží túto cenovú hladinu, tak môže skorigovať až k 418 EUR/t.

Na burze CBoT sa sója už zosunula k nami avizovanému cieľu 10,80 USD za bušel (397 USD/t). Od tejto úrovne by sme očakávali určitý odraz ceny vyššie, no keďže sa nová úroda sóje už obchoduje na CBoT za 10,40 USD za bušel (385 USD/t), je tu reálne riziko, že komodita ešte svoje cenové dno nedosiahla. Kondícia porastov sóje v USA ostáva veľmi priaznivá, keď 68 % všetkých porastov je v dobrej až excelentnej kondícii. To nateraz vyzerá na rekordný hektárový výnos plodiny.

USDA tiež potvrdilo, že tohtoročná produkcia sóje v Brazílii dosiahne 153 mil. ton a teda napriek veľkému suchu počas zimných mesiacov bude pomerne robustná (pôvodné pesimistické odhady hovorili o produkcii pod 135 mil. ton). Brazílska ABIOVE najnovšie rovnako zvýšila odhad aktuálnej úrody sóje v Brazílii na 153,2 mil. ton.

Keď si k týmto fundamentom ešte pridáme faktor toho, že manažéri fondov držia aj pri sóji rekordný počet čistých krátkych pozícií (stávky na pokles cien), potom je tu reálne riziko, že sója bude počas leta cieliť na métu 10 USD za bušel (365 USD/t). To zvyšuje šance i na to, že i repka na MATIFe sa ešte môže dostať pod poklesný tlak. Pre repku bude tento týždeň kľúčové sa na MATIFe udržať nad 465 EUR/t. Aktuálne ale vidíme o niečo väčšiu pravdepodobnosť, že komodita si túto métu neudrží a zosunie sa k 440 EUR/t.

Na makro úrovni je pritom dôležité spomenúť, že inflácia v USA za mesiac jún spomalila viac ako znel konsenzus trhu. Inflácia dosiahla 3 %, pričom účastníci trhov očakávali 3,1 % - nú medziročnú zmenu cien. Medzimesačne dokonca bola inflácia negatívna, čo na trhu posilnilo vieru, že boj s infláciou je vyhratý. Pre ceny komodít toto nie je dobrá správa, pričom aj hlavný komoditný index sa ostatný týždeň zosunul mierne pod svoj 200–dňový priemer, čo znamená, že je ohrozený rastový trend. Aj preto aj pri plodinách nám začína rásť pravdepodobnosť, že cenová korekcia nadol môže pokračovať.

Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 29. týždňa 2024: pšenica 206 – 219 EUR/t, kukurica 205 – 218 EUR/t, repka 445 – 475 EUR/t.

 

David Karkulín, AGROBIZNIS

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov