Limagrain repky

Pondelok 08.júla 2024, meniny má Ivan, zajtra Lujza

Cenová korekcia pšenice na svetových trhoch pokračovala aj v ostatnom týždni. Ostatné plodiny vykazovali zmiešané výsledky.

Na burze MATIF medzitýždenne klesli ceny pšenice o 8 EUR/t, keď sa komodita počas dnešného dňa obchoduje za 222 EUR/t. Kukurica medzitýždenne stagnovala na 209 EUR/t. Repka na MATIFe medzitýždenne vzrástla o 5 EUR/t na dnešných 462 EUR/t. Cena kanadskej repky medzitýždenne klesla o 3 EUR/t na dnešných 406 EUR/t. O 2 EUR/t posilnila cena austrálskej repky a to na cenu 464 EUR/t.

Na burze CBoT medzitýždenne klesla cena mäkkej pšenice v USA o 8 EUR/t na dnešných 195 EUR/t. Kukurica na CBoT medzitýždenne oslabila o 2 EUR/t na 161 EUR/t. Cena sóje ostala medzitýždenne nezmenená na 397 EUR/t.

Pšenica

Cenový pokles pšenice sa nezastavil ani v uplynulom týždni. Komodita na burze MATIF sa tak zosunula k svojmu 200–dňovému priemeru, pričom ten dokonca dnes i podliezla. Tým sa technicky pšenica vystavuje zvýšenému riziku, že korekcia bude pokračovať ďalej. Svoj vplyv na pokles cien opäť zohráva špekulatívny kapitál, ktorý ostatné týždne pri plodinách znovu citeľne navýšil svoje stávky na pokles cien (t.j. krátke pozície).

Trh s pšenicou však zďaleka nevysiela až také poklesné signály, na aké poukazuje cenotvorba plodiny. Situácia v Rusku ostáva neprehľadná, keď úvodné dáta zo žatvy naznačujú na slušné úrody pšenice i napriek dlhotrvajúcemu suchu a májovým jarným mrazom v krajine. Niektorí analytici tak znovu začali mierne navyšovať odhady tamojšej produkcie pšenice, no analytici SovEconu nateraz naďalej dvíhajú varovný prst, že prvé dáta zo žatvy môžu výrazne skresľovať realitu.

Európska komisia dnes aktualizovala svoj výhľad nadchádzajúcej produkcie pšenice na Ukrajine, kde sa počíta s jej medziročným poklesom o 25 % na 20,7 mil. ton. EK tiež znížila odhad priemerného hektárového výnosu mäkkej pšenice pre EÚ-27 medzimesačne o 0,07 t/ha na 5,64 t/ha. Znamená to, že došlo medzimesačne k ďalšej redukcii odhadu produkcie EÚ a to o 1 %.

Hlavný komoditný index si naďalej drží dlhodobý rastový trend a to pre nás znamená naďalej pokračujúce zvýšené šance, že ani ceny plodín sa nebudú chcieť nateraz vzdať dlhodobého rastového trendu. Ten je technicky vyjadrený líniou svojho 200-dňového priemeru, ktorý pšenica na MATIFe síce včera podliezla, no cena zostala na dosah tejto méty. Technicky tak pšenica síce opustila rastový trend, no fundamenty by mohli pomôcť plodine tento trend znovu získať späť. Samozrejme, technickí obchodníci môžu túto situáciu využiť a ďalej tlačiť ceny nadol. To je riziko, ktoré nemožno opomínať. Problém pre pšenicu bude, ak sa na MATIFe neudrží nad 218 EUR/t, pretože pri poklese pod túto cenovú hladinu sa jej otvára technický priestor pre ďalší pokles smerom k 200 EUR/t. Myslíme si ale, že inflačné očakávania v ekonomikách nateraz stále nie sú plne zvládnuté a i preto sa cenám komodít nebude nateraz chcieť výraznejšie klesať.

Kukurica

Množstvo investorov ako aj producentov je aktuálne zmätených z cenotvorby kukurice a to hlavne na burze CBoT, kde sa komodita napriek fundamentom ostatný týždeň dostala na nové dvojmesačné minimá, keď zlacnela pod 4,3 USD za bušel (172 USD/t). Keď sa pozrieme na aktivitu špekulatívneho kapitálu, z nej badať, že práve manažéri fondov ostatné týždne znovu masívne otvárali krátke pozície (stávky na pokles ceny), čo je faktor, ktorý môže dominantne stáť za súčasným poklesom cien. Špekulatívny kapitál sa však už tento rok pri pšenici raz mýlil, čo napokon vyústilo do masívneho jarného vzostupu cien plodiny. Otázka znie, či manažéri fondov správne odhadli situáciu aj teraz pri jarinách. Minulý týždeň totiž značnú časť severozápadu USA zasiahli silné povodne, ktoré údajne zatiaľ podľa neoficiálnych údajov zredukovali pestovateľské výmery kukurice o 5 % a na ďalších 10 % výmer má dôjsť k poklesu hektárového výnosu. USDA včera už inštinktívne redukovalo v štatistike kondíciu porastov, keď do kategórie porastov s dobrou až excelentnou kondíciou zaradila už len 69 % všetkých porastov, čo je o 3 percentuálne body menej ako pred týždňom.

Ľudia priamo obchodujúci s komoditou si pritom na burze CBoT nemôžu nevšímať relatívne tesné cenové spready (rozdiely) medzi jednotlivými kontraktmi plodiny, ktoré naznačujú na to, že dopyt po kukurici, resp. záujem o to, aby sa s kukuricou aktívnejšie obchodovalo na fyzickom trhu, je vyšší, ako býva obvyklé. Apropos, vypuklé je to hlavne pri cenách sóje, kde vidíme obrátenú forwardovú krivku jednotlivých kontraktov futures – a súčasne klesajúce ceny – čo je veľmi zvláštna kombinácia. Inými slovami, špekulatívny kapitál ťahá ceny nadol, no fyzický trh (producenti/spracovatelia) vysiela signály, že na trhu rastie dopyt po kukurici ako aj po sóji. Jedna strana sa mýli a čas ukáže, ktorá to bude. Apropos, z dlhodobého hľadiska trh vedia lepšie čítať producenti a spracovatelia, no z krátkodobého hľadiska na ceny dokáže výrazne vplývať práve špekulatívny kapitál.

Kým v USA ceny kukurice ostatný týždeň korigovali nižšie, na burze MATIF vládne opatrnejšia atmosféra, ktorá sa nesie v znamení prevažnej stagnácie cien komodity. Sucho vo východnej časti Ukrajiny prinútilo EK dnes zredukovať odhad nadchádzajúcej produkcie kukurice na Ukrajine medziročne o 9 % na 28,8 mil. ton. Európska komisia pritom zredukovala aj odhad očakávaného priemerného výnosu kukurice v EÚ-27 v novej sezóne medzimesačne o 1 % na 7,55 t/ha.

Cena kukurice na burze MATIF sa tak zastabilizovala tesne pod svojím 50–dňovým priemerom v okolí 210 EUR/t. Ďalším cenovým cieľom plodiny by mal byť 200–dňový priemer ležiaci na 198 EUR/t, no plodine sa evidentne nechce pokračovať v korekcii nadol a to i napriek tomu, že tradične dominantný susedný trh s pšenicou nateraz naďalej koriguje na nižšie úrovne.

Pripomíname, že tento piatok USDA zverejní svoje dáta o kvartálnych zásobách plodín v USA a súčasne veľmi dôležitý report o pestovateľských plochách plodín v USA v novej sezóne. Tu by malo už dôjsť k spresneniu výmer kukurice a sóje v USA pre sezónu 2024/25. Podľa doterajších údajov by výmery kukurice v USA mali medziročne klesnúť takmer o 5 % a výmery sóje vzrásť o 4 %. Nadchádzajúci report to má potvrdiť, resp. vyvrátiť. Je tak možné, že ku koncu týždňa sa je potrebné pripraviť na zvýšenú cenovú volatilitu plodín.

Olejniny

Ceny repky na burze MATIF ostatný týždeň oscilovali v prevažne neutrálnom móde, keď pod pokrievkou prebiehal ostrý súboj medzi na jednej strane nejasnými fundamentmi na trhu a na strane druhej s aktivitou špekulatívneho kapitálu, ktorý hlavne pri sóji ostatný týždeň dramaticky navýšil svoje krátke pozície, teda stávky na pokles ceny. Ceny sóje vďaka aktivite špekulatívneho kapitálu ostali pod poklesným tlakom, no cenové spready (rozdiely) medzi cenami jednotlivých futures kontraktov s rôznymi termínmi dodávky poukazujú na to, že o komoditu je na trhu veľký záujem. Obrátená forwardová krivka futures kontraktov znamená, že kontrakty s najbližšími termínmi dodávky sa obchodujú za drahšie ako vzdialenejšie termíny. Obchodníci sa týmto snažia motivovať farmárov, aby plodinu nedržali v skladoch, ale aby ju čím skôr umiestnili na trh. Dopady minulotýždňových záplav na porasty sóje nie sú známe, no rovnako povedú k redukcii odhadu úrody v USA. Obrátená forwardová krivka pritom akokeby naznačovala, že USDA v piatok prekvapí a kvantifikuje pestovateľské výmery sóje a tým aj novú úrodu v USA v novom ročníku na nižších úrovniach ako sa všeobecne očakáva. To môže prekvapivo poslať ceny na vyššie úrovne a keďže špekulatívny kapitál je momentálne pri sóji znovu výrazne naklonený na krátku stranu, je tu určitá pravdepodobnosť, že tieto pozície bude musieť (v záujme ochrany svojich ziskov) uzatvoriť, čo by ceny mohlo ďalej stimulovať v raste. Keď sa ale aktuálne pozrieme na ceny olejnín z pohľadu technickej analýzy, musíme rešpektovať fakt, že hlavne pri sóji ostáva komodita vo fáze konsolidácie, čo nateraz nenaznačuje na prílišný potenciál cenového rastu tejto olejniny.

V prípade repky na burze MATIF nateraz ostáva cenovým cieľom návšteva méty 445 EUR/t, čo znamená, že i repka má naďalej potenciál pre ďalší cenový pokles.

Európska komisia odhaduje, že produkcia repky na Ukrajine medziročne klesne o 12 %, keď má dosiahnuť 3,97 mil. ton. Analytická jednotka MARS Európskej komisie tiež najnovšie znížila odhad očakávaného priemerného hektárového výnosu repky v EÚ – 27 a to medzimesačne o 2 % na 3,16 t/ha. Zdá sa tak, že produkcia repky v EÚ sa bude tento rok pohybovať skôr bližšie k 19 mil. ton ako k 20 mil. ton.

Piatkové reporty USDA môžu vyvolať výraznejšiu cenovú volatilitu na trhu s olejninami. Za povšimnutie stojí aj fakt, že po minulotýždňových záplavách v USA tamojšie agrárne ministerstvo znížilo podiel porastov v dobrej až excelentnej kondícii medzitýždenne nadol o 3 % na 67 %. Kondícia je však stále hodnotená výrazne lepšie ako vlani, kedy v totožnom čase bolo v dobrej až excelentnej kondícii len 51 % všetkých porastov sóje.

Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 26. týždňa 2024: pšenica 218 – 236 EUR/t, kukurica 198 – 211 EUR/t, repka 443 – 472 EUR/t.

 

David Karkulín, AGROBIZNIS

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov