Limagrain repky

Pondelok 08.júla 2024, meniny má Ivan, zajtra Lujza

Na Slovensku začala žatva plodín tento rok s predstihom až dva týždne, keď v južných okresoch sa kombajny zahryzli do úrody v polovici júna. Prvé výsledky žatvy nateraz hovoria nejednoznačnou rečou, no poľnohospodári sa dominantne prikláňajú k názoru, že tohtoročníková produkcia ozimín bude skôr priemerná.

Viac optimizmu ohľadom slovenských úrod vykazuje najnovší report analytickej jednotky MARS pri Európskej komisii z konca júna, ktorá pravidelne na základe dát z Diaľkového prieskumu Zeme a ďalších zdrojov odhaduje očakávané hektárové výnosy plodín v jednotlivých členských krajinách. Podľa reportu to pritom nateraz vyzerá tak, že Slovensko v rámci všetkých hlavných plodín má dosiahnuť vyššie priemerné hektárové výnosy v porovnaní s priemerom EÚ–27. Kým napríklad pri pšeniciach sa v EÚ-27 očakáva toto leto priemerný výnos na úrovni 5,64 t/ha (čo je presne na úrovni 5–ročného priemeru pre EÚ), v prípade SR by sa mal priemerný výnos vyšplhať na 6,02 t/ha, čo je o 11 % viac v porovnaní s naším národným 5–ročným priemerom. V prípade jarných jačmeňov by sme s úrodami 5,4 t/ha mali európsky priemer prekonať o 1 tonu/ha. Pri repke sa očakáva priemerný výnos na úrovni 3,32 t/ha, čo je o 0,16 t/ha viac v porovnaní s priemerným očakávaným výnosom v EÚ-27. V prípade repky by sa slovenský priemerný výnos mal hýbať 6 % nad 5–ročným priemerom, v prípade jarných jačmeňov až 13 % nad ním.

Dobre pritom odštartovali aj jarné plodiny. Európska komisia momentálne odhaduje priemerný slovenský výnos nadchádzajúcej produkcie kukurice na 7,97 t/ha (priemer EÚ aktuálne leží na 7,55 t/ha) a slnečnice na 2,95 t/ha (priemer EÚ sa momentálne odhaduje na 2,20 t/ha). Ak by sa tieto výnosy potvrdili, rovnako by boli 11 % (kukurica), resp. o 14 % (slnečnica) vyššie v porovnaní s 5–ročným priemerom Slovenska.

 

David Karkulín, AGROBIZNIS

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov