Limagrain repky

Pondelok 08.júla 2024, meniny má Ivan, zajtra Lujza

Ceny plodín ostatný týždeň formovali reporty USDA.

Na burze MATIF medzitýždenne vzrástli ceny pšenice o 8 EUR/t, keď sa komodita počas dnešného dňa obchoduje za 230 EUR/t. Kukurica posilnila v sledovanom období o 1 EUR/t na 210 EUR/t. Repka na MATIFe medzitýždenne vzrástla o 26 EUR/t na dnešných 488 EUR/t. Cena kanadskej repky medzitýždenne stúpla o 31 EUR/t na dnešných 437 EUR/t. Austrálska repka si pripísala zisk 24 EUR/t, čo ju potiahlo na cenu 488 EUR/t.

Na burze CBoT v sledovanom období vzrástla cena mäkkej pšenice v USA o 7 EUR/t na 202 EUR/t. Kukurica na CBoT oslabila o 12 EUR/t na 149 EUR/t a sója zlacnela o 5 EUR/t, čo ju poslalo na cenovku 392 EUR/t.

Pšenica

Ceny pšenice na burzách sa ostatný týždeň dočkali obratu. Na burze MATIF síce spočiatku komodita skorigovala k 220 EUR/t, no následne sa odrazila vyššie a momentálne sa už znovu dostala do dlhodobého rastového trendu.

Nová porcia dát z Ruska z tamojšej žatvy pšenice naďalej reportuje o relatívne slušných úrodách, pričom niektorí analytici začali znovu navyšovať odhady miestnej produkcie smerom k 85 mil. ton. Ruská produkcia však bude s veľkou pravdepodobnosťou nižšia ako vlani, čo platí aj pre produkciu Ukrajiny ako aj EÚ.

USDA v piatok zverejnilo dva dôležité reporty. V prvom kvantifikovalo pestovateľské plochy plodín v USA pre sezónu 2024/25 a v druhom zase kvartálny vývoj zásob plodín v USA s údajmi zo stavmi zásob k 1.6.2024.

Pri pšenici majú pestovateľské výmery 2024/25 medziročne klesnúť o 5 % na 19,12 mil. ha. Naproti tomu ale zásoby pšenice v USA k 1.6.2024 sa pohybovali na 19,1 mil. ton, čo znamená, že medziročne vzrástli o 23 %. Komodita zareagovala na reporty nárastom svojej ceny na burze CBoT k 5,9 USD za bušel (217 USD/t). Nateraz sa jej ale túto cenovú úroveň dôležitej technickej rezistencie nepodarilo prekonať, čo zatiaľ znamená pre komoditu prekážku v ďalšom cenovom raste.

Na MATIFe sa síce pšenici podarilo znovu dostať do dlhodobého rastového trendu, stále sa však komodita obchoduje pod svojím 20- a 50-dňovým priemerom, čo môžeme nateraz kvantifikovať stále len ako odraz nahor v krátkodobom poklesnom trende. Predpokladáme, že pšenica sa bude v tomto týždni na MATIFe obchodovať prevažne v bočnom cenovom pásme medzi 220 až 238 EUR/t. Vzostup ceny nad 238 EUR/t komodite znovu otvorí priestor pre nový test jej májových maxím (270 EUR/t), čo však nateraz vnímame ako menej pravdepodobný scenár.

Kukurica

Dvojica reportov USDA z konca júna výrazne ovplyvnila dominantne ceny kukurice na burze CBoT. Ministerstvo trhy prekvapilo, keď kvantifikovalo pestovateľské výmery kukurice na 37,05 mil. ha (91,5 mil. akrov), čo je o 600 tis. ha viac v porovnaní s marcovým výhľadom USDA a o 0,5 mil. ha viac ako očakávali účastníci trhov. Okrem toho dáta o zásobách v USA k 1.6.2024 potvrdili medziročný nárast zásob kukurice v skladoch o 22 % na 126,83 mil. ton. Na burze CBoT to viedlo k výraznej cenovej korekcii kukurice o 5 % až k 4 USD za bušel (160 USD/t), avšak na burze MATIF ostali ceny aj po zverejnení reportu relatívne stabilné v okolí 210 EUR/t. Je to dané tým, že situácia v Európe ostáva viac neprehľadná. Jarné sucho na juhu Ukrajiny by malo znížiť produkčný potenciál tamojších kukuríc, pričom aktuálne v regióne panuje naďalej suché a teplé počasie. Odhady produkcie kukurice sa pohybujú medzi 27 až 28 mil. ton, čo naznačuje na približne 10 % medziročnú redukciu produkcie.

V Brazílii je v plnom prúde žatva druhej úrody kukurice safrinha, kde sa odhady celkovej produkcie pohybujú v okolí 120 mil. ton. Niektoré správy ale hovoria o potenciáli poklesu produkcie v Číne.

USDA po záplavách v časti amerického stredozápadu pokračuje v znižovaní kondičného skóre kukuríc v USA. Ostatný týždeň klesol podiel kukuríc v dobrej až excelentnej kondícii z 59 % na 57 %.

Technicky kukurica na burze MATIF ostáva aktívna v obchodnom pásme medzi 198 až 218 EUR/t, čo je zrejme interval, v ktorom sa bude obchodovať aj naďalej. Keďže sme ale v kľúčovej fáze tvorby budúcej úrody na severnej pologuli, júlové počasie bude výrazne vplývať aj na ceny komodity a môže sa ďalej starať o zvýšenú cenovú volatilitu.

Olejniny

Spomedzi všetkých hlavných plodín nabrala ostatné dni najväčšie rastové momentum práve cena repky. Tá na MATIFe dokázala ostatný týždeň vymazať väčšinu júnových strát a bleskovo znovu posilniť nad 490 EUR/t. Ako jediná z hlavných plodín sa tak znovu obchoduje nad svojím 20- a 50–dňovým cenovým priemerom, čo jej opäť otvorilo priestor k posilneniu k nami avizovanému cenovému cieľu 518 - 521 EUR/t.

Vyššie ceny ropy stimulujú totožne i ceny rastlinných olejov, pričom samotná repka momentálne profituje aj z očakávaného medziročného poklesu produkcie v EÚ. Európska komisia aktuálne prognózuje nadchádzajúcu produkciu repky v EÚ na 18,8 mil. ton, čo je o 1,2 mil. ton menej ako pred rokom. Medziročne o 12 % má klesnúť aj produkcia repky na Ukrajine a to na 4 mil. ton. Naproti tomu USDA najnovšie navýšila svoj odhad pestovateľských plôch jarnej repky v Kanade pre nový ročník o 0,3 mil. ha na 8,91 mil. ha.

Pomocnú ruku k rastu cien olejnín pridala aj správa USDA, podľa ktorej pestovateľské výmery sóje v USA v novom ročníku vzrastú menej ako sa pôvodne očakávalo. S výmerou 34,87 mil. ha v sezóne 2024/25 majú byť výmery medziročne vyššie len o 3 %. Účastníci trhov očakávali, že USDA zverejní o 0,3 mil. ha vyššie číslo, resp. že výmery medziročne vzrastú o viac ako 4 %.

S tesnou bilanciou zásob sóje v novom ročníku v USA by to ale nemalo byť až také horúce ako sa doteraz očakávalo. K 1.6.2024 totiž zásoby sóje v skladoch v USA dosiahli 26,4 mil. ton a sú medziročne vyššie o 22 %.

Sója na burze CBoT zareagovala na reporty poklesom svojej ceny na nové minimum 11,3 USD za bušel (417 USD/t), no v úvode tohto týždňa sa dokázala mierne zotaviť spätným vzostupom svojej ceny k 11,6 USD za bušel (426 USD/t).

USDA v ostatnom týždni ponechalo kondičný status sóje v USA bez zmeny, keď v dobrej až excelentnej kondícii ostáva kvantifikovaných 57 % porastov sóje.

Špekulatívny kapitál alias manažéri fondov aj uplynulý týždeň navyšovali svoje čisté krátke pozície (stávky na pokles cien) pri sóji, čo ďalej znamená zvýšené šance pre ďalší pokles cien sóje. Na druhej strane, ak by na trh dorazili fundamenty hovoriace za rast ceny sóje, potom by si trh mohol prejsť short coveringom, ktorý by mohol mať ambície ceny skokovo potiahnuť na vyššie úrovne.

V tomto týždni očakávame pohyb ceny sóje v bočnom pásme, kým repka má dobrú pozíciu pokračovať v rastovom trende. Vysoko pravdepodobné je opätovné navštívenie májových maxím repky na cene 499 EUR/t, pričom v prípade prekonania tejto cenovej úrovne by sa mohla repka pokúsiť o zacielenie na métu 521 EUR/t.

Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 14. týždňa 2024: pšenica 221 – 238 EUR/t, kukurica 205 – 215 EUR/t, repka 472 – 521 EUR/t.

 

David Karkulín, AGROBIZNIS

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov