Limagrain repky

Pondelok 08.júla 2024, meniny má Ivan, zajtra Lujza

Ostatný týždeň sme videli na európskom trhu prevažne stagnáciu cien ošípaných, vzostup cien mliečnych komodít a rast cien ropy.

Ceny jatočného dobytka v Nemecku v tomto týždni stagnujú. Na dnešnej aukcii jatočných ošípaných na burze ISN v Nemecku neprebehol žiaden obchod, preto cena ostala zafixovaná na úrovni z konca uplynulého týždňa.

Jatočné ošípané

Nemecké ceny jatočných ošípaných v tomto týždni ostávajú nezmenené na minulotýždňovej cenovke 2,20 EUR/kg jat. hm. Na dnešnej aukcii na burze ISN v Nemecku sa neobchodovalo, keďže z ponúknutých 1560 ošípaných za ponukovú cenu nik nekúpil ani jednu z nich. Keďže počas minulej aukcie z polovice uplynulého týždňa cena ošípaných vzrástla o 1 eurocent/kg jat. hm. na 2,31 EUR/kg jat. hm., znamená to, že sumárne i na medzitýždennej báze cena komodity zaknihovala nárast o 1 eurocent/kg jat. hm.

Dánske ceny jatočných ošípaných ostávajú tento týždeň zastabilizované na cenovke 1,71 EUR/kg jat. hm. Ceny v Španielsku na Mercolleide medzitýždenne vzrástli o 1 eurocent/kg ž. hm. na 1,84 EUR/kg ž. hm.

Prevažne neutrálny cenový vývoj v západnej Európe ďalej vytvára predpoklady pre minimálne cenové pohyby aj v regióne by krajín V4. Slovenské ceny jatočných ošípaných by mohli v tomto týždni ďalej stagnovať v pásme 2,23 – 2,35 EUR/kg jat. hm.

Čínske farmárske ceny jatočných ošípaných v uplynulom týždni posilnili o 2 eurocent/kg jat. hm. na 2,29 EUR/kg jat. hm. Na burze Dalian sa ceny živých ošípaných (septembrový kontrakt) dnes obchodujú za 2284 EUR/t ž. hm., pričom medzitýždenne vzrástli o 222 EUR/t ž. hm. Výraznejší cenový vzostup je ale do značnej miery aj dielom rolovania kontraktov, keď čoskoro exspirujúci júlový kontrakt sa obchoduje o takmer 90 EUR/t ž. hm. lacnejšie ako septembrový kontrakt. Septembrový kontrakt sa ale medzičasom stal už najlikvidnejším kontraktom, preto vstupuje do nášho porovnania s minulotýždňovou cenou vtedy ešte júlového kontraktu. 

Farmárske ceny jatočných ošípaných v štátoch Iowa a Minnesota v USA si ostatný týždeň na spote pripísali zisk 3,3 %, keď vzrástli na 1,97 USD/kg jat. hm.. Na trhu futures ceny jatočných polovičiek v USA medzitýždenne oslabili o 6 % na dnešných 1,95 USD/kg jat. hm.

Jatočný dobytok

Ceny jatočného dobytka v Nemecku v aktuálnom týždni ostávajú na úrovniach týždňa predchádzajúceho. Jatočné kravy (O3) sa obchodujú na 4,10 EUR/kg jat. hm. Jatočné býky (R3) na 4,75 EUR/kg jat. hm.

Trh EÚ: V 25. reportovanom týždni 2024 priemerná cena jatočných býkov v EÚ-27 (kategórie A/C/Z, trieda kvality R3) medzitýždenne klesla o 1 eurocent/kg jat. hm. na 5,05 EUR/kg jat. hm. Priemerná cena jatočných kráv v EÚ-27 (trieda O3) posilnila o 1 eurocent/kg jat. hm. na 4,29 EUR/kg jat. hm.

Slovenské ceny mladých býkov (A) triedy R2 v 25. týždni 2024 medzitýždenne klesli o 7 eurocent/kg jat. hm. na 4,78 EUR/kg jat. hm. Ceny jatočných kráv v SR medzitýždenne vzrástli o 9 eurocent/kg jat. hm. na 2,76 EUR/kg jat. hm.

Vývoj v Nemecku naznačuje v tomto týždni na pokračovanie stabilnej cenotvorby na európskom trhu. Sezónne sa ale dostávame do obdobia, kedy rastie pravdepodobnosť začiatku cenovej korekcie jatočného dobytka.

Mlieko

Ceny mliečnych komodít v EÚ ostatný týždeň dominantne vykazovali pokračovanie pohybu smerom k vyšším úrovniam. Európske ceny masla na burze EEX vzrástli medzitýždenne o 79 EUR/t, keď sa dnes obchodujú za 6669 EUR/t. Ceny SOM v sledovanom období poklesli o 39 EUR/t na dnešných 2460 EUR/t. Trhová cena mlieka vypočítaná z ceny masla a SOM medzitýždenne stúpla o 0,6 % na 47,50 EUR/100 kg.

Nemecké dodávky mlieka do mliekarní v 25. kalendárnom týždni 2024 boli na medziročnej báze vyššie o 1,2 %, čo signalizuje pokračovanie vzostupu dodávok mlieka zo strany najväčšieho producenta v EÚ-27.

Spotové ceny mlieka v Nemecku minulý týždeň posilnili ako na juhu, tak i severozápade krajiny v priemere 2,5 EUR/100 kg a ostávajú tak identické na 46,5 EUR/100 kg na celom území Nemecka. Holandské spotové ceny mlieka medzitýždenne stagnovali na 48 EUR/100 kg.

Avšak v Oceánii na dnešnej aukcii mliekarne Fonterra sa priemerná cena zobchodovaných kontraktov mliečnych komodít oproti minulej aukcii z polovice júna prepadla na 3520 EUR/t, čo je až o 6,9 % menej v porovnaní s minulou aukciou. Najvýraznejšie klesali ceny masla, ktoré stratili za ostatné dva týždne zo svojej hodnoty desatinu, keď skorigovali na 6092 EUR/t. Ceny masla v regióne sú tak momentálne o 500 EUR/t nižšie v porovnaní so západnou Európou.

Ceny mlieka v USA určené na výrobu syrov medzitýždenne oslabili o 2 % na 42,97 USD/100 kg. USDA ohlásilo základnú cenu mlieka v rámci svojho Federálneho marketingového programu na 46,54 USD za 100 kg, čo je o 2,27 USD za 100 kg viac v porovnaní s júnovou cenou. Ide súčasne o najvyššiu cenu o januára 2023. Ceny mlieka v USA ostatné obdobie vzrástli, keď vtáčia chrípka na farmách viedla k čiastočnej redukcii stavov dojníc a tým aj očakávanej produkcie mlieka v krajine.

Cenový vývoj mliečnych komodít v Európe naďalej poukazuje na stabilný vývoj štandardizovaných cien mlieka v letných mesiacoch na Slovensku. Zdá sa tak, že slovenské ceny dodaného mlieka do mliekarní, aj napriek sezónnemu poklesu obsahu mliečnych zložiek, budú v lete ďalej oscilovať v pásme 42 – 43 EUR/100 kg. Treba ale sledovať, ako sa do cenotvorby v Európe pretaví dnešný výrazný pokles cien mliečnych komodít v Oceánii.

Rozširujeme cenový výhľad mlieka pre mesiac september.

Očakávané ceny surového kravského mlieka v SR (skorigované na 4 % tuku a 3,4 % bielkovín): júl 2024: 44,80 EUR/100 kg, august 2024: 45,10 EUR/100 kg, september 2024: 45,20 EUR/100 kg,

Očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek): júl 2024: 42,70 EUR/100 kg, august 2024: 42,65 EUR/100 kg, september 2024: 43,55 EUR/100 kg.

Ropa a PHM

Ropa Brent sa vyšplhala na nové dvojmesačné maximá, keď sa dnes obchoduje za 87 USD za barel, čo je o 2 USD za barel vyššia suma v porovnaní s uplynulým týždňom. Fundamentálne sa na trhu toho veľa nezmenilo, keď pokračuje stupňovanie napätia na Blízkom východe medzi Izraelom a Iránom. Keďže Irán je jedným z členov OPEC, toto dianie vplýva aj na ceny ropy. Okrem toho v Atlantiku začala tento rok hurikánová sezóna o niečo skôr ako obvykle, keď v USA pozorne monitorujú trasu prvého veľkého hurikánu 5. kategórie Beryl, ktorý za určitých okolností by mohol spôsobiť dočasné výpadky v dodávkach ropy a jej produktov v regióne.

Z pohľadu technickej analýzy má ropa Brent po prekonaní cenovky 87 USD za barel potenciál pre ďalšie posilnenie do pásma 90 až 93 USD za barel. Proti ale môže byť ekonomické spomaľovanie vo viacerých krajinách, ktoré zvyšuje šance pre pokles po dopyte po rope a ropných produktoch, čo znamená, že prorastový potenciál cien ropy vnímame naďalej ako obmedzený. I preto je reálne, že komodita sa bude tento týždeň ďalej obchodovať v okolí 85 USD za barel.

Ostatný týždeň sme videli na európskych burzách mierny vzostup cien palív. Zrejme to ale bude stačiť na zvyšovanie cien PHM na slovenských čerpacích staniciach. V tomto týždni očakávame vzostup cien nafty o 1 eurocent/l na 1,555 EUR/l, pričom benzín Natural 95 môže vzrásť o 1,5 eurocent/l na 1,645 EUR/l.

 

David Karkulín, AGROBIZNIS

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov