tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Piatok 18.oktobra 2024, meniny má Lukáš, zajtra Kristián

Pastviny v Tasmánii a v západnej a južnej Austrálii vyschli.

Rastúce náklady na vstupy a suché počasie v niektorých častiach Austrálie počas sezóny výsadby ozimín znížili úroveň dôvery medzi farmármi.

Austrália je jedným z najväčších svetových prepravcov poľnohospodárskeho tovaru. Dôvera poľnohospodárov sa začiatkom roka zvýšila po tom, ako väčšinu krajiny zaliali dažde, ale Tasmánia a západná a južná Austrália v posledných mesiacoch vyschli, čo ohrozilo výnosy plodín a zmenšilo pasienky.

15 % austrálskych poľnohospodárov očakáva v nadchádzajúcom roku zlepšenie poľnohospodárskej ekonomiky, čo je pokles oproti 31 % spred troch mesiacov. Zhoršenie podmienok očakáva 36 % respondentov najnovšieho prieskumu, čo je viac ako 16 % v poslednom prieskume, zatiaľ čo 46 % si myslí, že situácia zostane stabilná.

Prieskum medzi farmármi sa uskutočnil pred tým, ako nedávny dážď upokojil nervy v suchých oblastiach. Pestovatelia bavlny boli najoptimistickejšou skupinou vzhľadom na očakávania dobrej sezóny a rastúcich cien komodít.

Celková dôvera bola na úrovni, ktorá sa zvyčajne vyskytuje v obdobiach výrazného a rozsiahleho sucha, ako napríklad v rokoch 2023 a 2018-2019.

"Hoci dôvera klesla z vysokých úrovní, ktoré sme zaznamenali na začiatku roka, celkové podmienky v poľnohospodárskom sektore sú stále dobré," povedal výkonný riaditeľ Rabobank Marcel van Doremaele.

"V mnohých poľnohospodárskych regiónoch boli zaznamenané zrážky, ktoré vytvorili podmienky na výsadbu plodín v zimnom období, pričom potenciál rozvoja La Niny v druhej polovici roka je ďalším prísľubom." La Nina je poveternostný jav vznikajúci v dôsledku nižších teplôt povrchu mora v Tichom oceáne, ktorý vo všeobecnosti prináša vlhšie podmienky do východnej Austrálie.

"Ceny komodít - hoci klesli z veľmi vysokých úrovní spred niekoľkých rokov - sú celkovo primerané, napríklad v prípade obilia, mlieka a bavlny," povedal van Doremaele.

 

Z Thecattlesite preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: Thecattlesite.com

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov