tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Sobota 14.septembra 2024, meniny má Ludomil, zajtra Jolana

Dnes sa v Bratislave uskutočnila tlačová konferencia Zväzu výrobcov krmív, skladovateľov a obchodných spoločností. Prinášame vám upravenú tlačovú správu. Podrobnejšie informácie nájdete v sérii videí, ktorú zverejníme čoskoro na našom portáli www.agrobiznis.sk. stránke.

Ing. Marian Uhrík konštatoval, z e od jesene 2023 ceny kŕmnych zmesí mierne klesajú . Mierny pokles nastáva aj v roku 2024. Ceny boli do roku 2019 pomerne stabilne. Od roku 2020 až po september 2022 pre všetky kategórie prudko vzrástli. Bolo to zapríčinené predovšetkým zvyšovaním cien kŕmnych surovín, avšak aj zvyšovaní m cien energií a služieb. Po tomto období až do súčasnosti nastáva ich pokles. Predpokladá sa, že tento pokles sa zastaví. Do ďalšieho obdobia zväz avizuje stabilizáciu cien kŕmnych zmesí na úrovni 151% pri ošípaných, 132 % pri nosniciach a 130% pri brojleroch (oproti roku 2019). Aj vzhľadom na túto skutočnosť M. Uhrík konštatuje, že vstupy do procesu výroby mäsa a vajec zostanú stále vysoké a nedá sa teda očakávať dramatické znižovanie cien základných potravín na pultoch.

Stavy hospodárskych zvierat sa oproti minulým rokom nezmenili, resp. vo všetkých nami sledovaných kategóriách nastal mierny pokles okrem kategórie ošípaných, kde sme, naopak, zaznamenali rast, uviedol M. Uhrík. Zdá sa, že napriek určitým podporám pre oblasť živočíšnej výroby sú tieto podpory nedostatočné a naša živočíšna výroba sa stáva dlhodobo mimoriadne nekonkurencieschopná oproti ostatným krajinám. Celková výroba kŕmnych zmesí zaznamenala mierny nárast oproti roku 2022 (o 0,7 %). Vďaka nárastu objemu výroby kŕmnych zmesí pre dojnice (o približne 10 %), avšak poklesla výroba pre ošípané (o 2 %) a hydiny (o 4,2 %). „Dosiahnutie cieľa 80 %-nej sebestačnosti vo výrobe potravín živočíšneho pôvodu sa nám tak naďalej nedosiahnuteľne vzďaľuje,“ skonštatoval člen predstavenstva ZVKSOS Ing. Marian Uhrík.

Ing. Jozef Rebro uviedol, že žatva hustosiatych obilnín a olejnín sa dostala do záverečnej fázy. Produkcia pšenice bola nižšia z dôvodu ich nižšej výmery, ale aj z dôvodu nižších hektárových výnosov a dosiahla 2 milióny ton s medziročným poklesom o 400 000 ton. Produkcia aj napriek tomuto poklesu bola na úrovni 5-ročného priemeru. Pekárenská kvalita pšenice je priemerná, hlavne z pohľadu nižšieho obsahu dukatých látok pri dobrej objemovej hmotnosti zŕn. Napriek vlhkému počasiu môžeme konštatovať, že výskyt mykotoxínov je v rámci ppustných limitov. Tvrdá pšenica si uchovala svoj podiel v celkovej produkcii s poklesom sklovitosti a obsahu dukatých látok uzavrel informácie o pšenici J. Rebro. Druhou najpestovanejšou hustosiatou obilninou je jačmeň. Výmera oproti minulému roku je vyššia o 12 % a produkcia sa odhaduje vyššia o 6 %. Repka olejná bola v tomto roku pre farmárov sklamaním a nenaplnila očakávania hlavne v porovnaní s rekordným rokom 2023. Výmera repky bola oproti minulému roku nižšia o 4 % a jej odhadovaná produkcia pri hektárových výnosoch 2,9 t/ha predstavuje 412 000 ton. Významný vplyv na celkovú produkciu malo v tomto roku počasie, ktoré svojím turbulentným priebehom, pri ktorom sa striedali horúčavy, dažde, miestami krúpy, spôsobili jej výpadok. Podiel na výpadku produkcie mali aj hraboše. Celkové tržby farmárov z produkcie hustosiatych obilnín a repky v tomto roku vzhľadom na nižšiu výmeru, hektárové výnosy a nižšie ceny pravdepodobne klesnú medzročne o 175 mil. €. ďalší vývoj cien bude závislý od svetovej produkcie, ktorá aktuálne nie je ukončená. Pri aktuálnych cenových hladinách chlebového obilia nie je predpoklad ich vplyvu na cenu pekárenských robkov. Slovensko je aj v tomto nepriaznivom roku sebestačné a má priestor i na voz pšenice a repky, uviedol predseda revíznej komisie ZVKSOS, Ing. Jozef Rebro.

 

Tlačová správa Zväzurobcov krmív, skladovateľov a obchodných spoločností

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov