tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Sobota 14.septembra 2024, meniny má Ludomil, zajtra Jolana

Firmy MARAGRO, s.r.o. v okrese Nové Zámky a AGR, s.r.o., v okrese Rimavská Sobota sú zamerané na prvovýrobu mlieka, rastlinnú výrobu, špeciálnu rastlinnú výrobu a ekologický pastevný chov oviec a mäsového dobytka. Obidve riadi 34-ročný JUDr. Martin Záhumenský, ktorý získaval cenné skúsenosti na rodinnom hospodárstve aj v zahraničí.

Vizitka

Vďaka rodine sa od detstva pohyboval na farmách. Vyrastal obklopený poľnohospodármi a cez prázdniny brigádoval v rôznych profesiách, ktoré sa uplatnia na agropodniku. Napokon však, na radu otca, JUDr. Martin Záhumenský vyštudoval právo. Ale už počas štúdií nasával vedomosti a prax na rôznych farmách vo svete – v Holandsku, Nemecku, USA, Kanade. Absolvoval študijné programy zamerané na zootechniku a rozširoval si sieť kontaktov. Svoj vzťah k chovu hospodárskych zvierat si ešte upevnil prekladom niekoľkých odborných publikácií z angličtiny pre manažérov živočíšnej výroby. Už v mladom veku tak mal príležitosť pochopiť, aká široká je táto oblasť a čo si vyžaduje efektívna produkcia mlieka. Najmä sa však naučil pozerať okolo seba s otvorenými očami a mysľou.

Aj preto dnes JUDr. Martin Záhumenský, v rámci manažmentu svojich podnikov, najskôr hľadá priestor pre zníženie nákladov, čo najlepšie využitie všetkých produktov farmy a nové príležitosti pre investície, ktoré by ešte zefektívnili ich prevádzku. „Kľúčom k hospodárnej produkcii je hľadať rezervy, možnosti úspor, ktoré spolu s investíciami dokážu dostať podnik do pozitívnych čísiel“ tvrdí. To, že takýto prístup funguje dokazuje aj fakt, že celkové tržby v najväčšom podniku, ktorý riadi, kontinuálne z roka na rok rastú (viď graf). Pritom táto firma, má v priemere iba 12 percentný podiel podpôr na celkových výnosoch spoločností (pozn. údaj za rok 2022).

Dvanásť rokov podnikania už naučilo tohto agromanažéra, že cestou nie je závislosť od dotácií. Efektívnymi investíciami sa im podarilo zvýšiť ziskovosť firmy, pričom mieru zadlženosti majú relatívne nízku. „Vnímam rastúcu konkurenciu nielen v rámci nášho regiónu, ale aj v okolitých štátoch, veď sme na spoločnom trhu Európskej únie,“ vysvetľuje JUDr. Záhumenský a dodáva „preto je dôležité pozrieť sa zblízka na každý jeden proces v podniku a nájsť rezervy. Investíciami ich potom dokážeme robiť efektívnejšie a lacnejšie.“ Pre rozvoj využívajú európske štrukturálne fondy v kombinácii s bankovými úvermi a vlastným ziskom.

 

Celý profil nájdete v augustovom vydaní AGROMGAZÍNu na s.7-9.

Mesačník AGROMAGAZÍN si môžete predplatiť tu.

 

Lada Debnárová

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov