tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Sobota 14.septembra 2024, meniny má Ludomil, zajtra Jolana

Tam, kde sa nedostane žiadna mobilná komunikácia a žiadne optické vlákna, by mohli pomôcť satelity. Spoločnosť John Deere chce pripojiť svoje poľnohospodárske stroje v Spojených štátoch k sieti prostredníctvom satelitov Starlink spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Je dobre známe, že pokrytie internetom vo vidieckych oblastiach je problematické napriek všetkým sľubom. Zdá sa, že tieto problémy existujú aj v Spojených štátoch. Je to preto, že americký výrobca poľnohospodárskych strojov John Deere sa zjavne obáva o digitálne možnosti svojich traktorov a kombajnov, ak sa vo vidieckych oblastiach nezlepší pripojenie na internet (známe aj ako konektivita).

Aby to napravila, spoločnosť zaoberajúca sa poľnohospodárskou technikou sa snaží prepojiť stroje so satelitným internetom. Už v januári 2024 spoločnosť oznámila strategické partnerstvo so SpaceX, vesmírnou spoločnosťou podnikateľa Elona Muska. Spoločnosť je prevádzkovateľom satelitov Starlink, z ktorých bolo doteraz vypustených na obežnú dráhu takmer 6 700 (k 24. júlu) a sú určené na privedenie internetu do odľahlých oblastí ako telekomunikačné satelity.

Pre súkromných alebo firemných zákazníkov je to možné na pevných miestach prostredníctvom antén. Starlink ponúka mobilné riešenia pre pohybujúce sa objekty, ako sú autá, lode alebo dokonca traktory a kombajny.

Prvé Spojené štáty a Brazília

Podľa tlačovej správy chce spoločnosť John Deere momentálne zabezpečiť, t. j. od druhej polovice roku 2024, že nové aj existujúce poľnohospodárske stroje budú zatiaľ napojené na sieť Starlink v Spojených štátoch a Brazílii. Na to stroje potrebujú terminál Starlink (zrejme dodatočne vybavený) a modem, ktorý ich spája s riadiacim centrom John Deere.

 

Z Topagrar preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: Guido Höner, Landwirtschaftsverlag GmbH

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov