tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

M. Dukes

V súčasnosti sme svedkami „búrok“ na niekoľkých frontoch. Sťažujú sa nielen na nedostatočné platové ohodnotenie, ale aj na nevyhovujúce podmienky. Svoju nespokojnosť dávajú najhlasnejšie najavo lekári, sestry a učitelia, resp. iní zamestnanci v školstve.

Prví avizujú v prípade neplnenia svojich požiadaviek hromadné výpovede. Tých má byť oveľa viac ako pred 10 rokmi, keď hromadné výpovede 1 900 lekárov paralyzovali zdravotný systém na Slovensku. Učitelia už stihli zvolať aj protestné zhromaždenie v našom hlavnom meste a na september avizujú štrajk. Poľnohospodári svoju nespokojnosť vyjadrili niekoľkokrát, na priamy protest sa však zatiaľ nepodujali. Je ťažké určiť dôvod, ktorý ich k tomu viedol. Môže to byť aktuálne pracovné vyťaženie, alebo jednoducho rezignácia. Hoci bežne hundreme pri televízoroch na rozhodnutia arbitrov pri športových podujatiach, nie vždy sa dokážeme ozvať, keď ide o konkrétne dopady nevšímavosti politikov k problémom, ktoré nás trápia. Ako sa to robí nám nedávno ukázali holandskí farmári, keď zablokovali diaľnice, pretože nesúhlasili s novým environmentálnym nariadením svojej vlády. A to aj napriek tomu, že holandská vláda vyčlenila na kompenzáciu dopadov tohto nariadenia viac ako 20 mld. €.

Nespokojnosť dávajú ľudia najavo aj hlasovaním „nohami“, t.j. odchodom zo Slovenska. Zo spomínaných skupín zamestnancov sú v tom „najlepší“ zdravotníci. Tí už niekoľko desaťročí zapĺňajú medzery v personálnom „bazéne“ českých a rakúskych zdravotníckych zariadení. Učitelia sú skôr „účastníkmi“ emigrácie do iných profesií. Je medzi nimi aj mnoho tých, ktorí nikdy neučili a niektorí z nich ani nemali túto ambíciu, keď sa hlásili na pedagogický smer vysokoškolského štúdia. Podobná situácia je aj v našom rezorte. A nie je to len záležitosť posledných 30 rokov. Okrem toho je tu veľký problém so starnutím zamestnaneckej základe pri všetkých spomínaných profesiách. Časť chýbajúcich zamestnancov nahrádzajú najčastejšie pracovníci z východu. Mnohí z nich sa tu uchytili (ja sám mám veľmi šikovného zubára z Ukrajiny). Výnimku tu tvoria pedagógovia - tých totiž nemá kto nahradiť.

Niekde sa stala chyba a my dnes žneme to, čo sme zasiali skôr ako pred 30 rokmi.

 

Marián Dukes, AGROMAGAZÍN

Karikatúra: https://www.phcppros.com/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov