tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Pondelok 16.septembra 2024, meniny má Ludmila, zajtra Olympia

J. Škorňa

A všetkým iným veľkým ženám, ktoré vždy stoja za úspechom známych mužov.

Druhého júla 2024 zomrel vo veku 92 rokov pán profesor Ivan Hričovský. Uplynul nejaký čas a ja stále podvedome čakám, kedy mi zavolá, aby ma pochválil alebo aj tradične sfúkol.

Napríklad za to, že vo Farmárskej revue ukazujeme len samé kravské vemená a málo nabádame Slovákov, aby si obrobili záhradky. Chýba nám všetkým a budeme ešte dlho spomínať na jeho múdre slová.

Čo ma ale v tejto smutnej chvíli teší, je prítomnosť pani Evky Hričovskej, profesorovej manželky, ktorá stála po jeho boku celý život. Už od nášho prvého stretnutia ju mám veľmi rád. Za to, aká je láskavá, pracovitá, inteligentná, skromná a mimoriadne obetavá.

Veľmi som obdivoval jej silu aj počas poslednej rozlúčky s pánom profesorom v kostole v Ivanke pri Dunaji. Povedala mi: „Janko, toto je moja posledná služba pre neho.“

V tej vete som cítil posolstvo veľkých žien. Držia chrbát svojim slávnym, úspešným mužom, ktorí by boli bez nich veľmi malí. Takmer 30 rokov som videl, že pani Evka bola silou, istotou a zázemím pre jej manžela, ktorý žal slávu a úspechy. Vrátane toho, že pán profesor chodil strihať a obrábať záhrady po celom Slovensku, no záhradu u Hričovských obrábala pani Evka.

Na druhej strane som videl, že pán profesor nikdy nepovedal o pani Evke krivé slovo. Vždy ju mal veľmi rád a rešpektoval ju, nehovoriac o tom, že ju pred početným televíznym štábom doslova na slovo poslúchal. Lenže to už publicitu nemalo a ostávalo skryté na druhej strane kamery.

Som presvedčený, že celoživotné dielo pána profesora by nevzniklo bez pani Evky, a preto jej patrí veľká pocta. Pocta jej patrí aj za to, že vytvorila zázemie, vďaka ktorému sa pán profesor mohol venovať aj našej spoločnej televíznej robote. Aj za to pani Evke, ja osobne, zo srdca ďakujem.

Toto poďakovanie však patrí všetkým ženám, ktoré stoja za úspechmi svojich manželov, vrátane tej mojej. Neskromne považujem moju prácu za úspech a darí sa mi kreatívna práca aj vďaka mojej Janke, ktorá to celé so mnou prežíva a „drží mi chrbát“. Rovnako na tom je aj spoluvydavateľ tohto média Janko Huba, ktorý má veľkú istotu a podporu vo svojej Evke.

 

Ján Škorňa

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov