tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Na trhu s ošípanými vládne  optimizmus. Stagnujúce ceny už trhu nevyhovujú. Ceny prasiatok pravdepodobne výrazne vzrastú.

"Cenový strop" sa už nedá udržať. Rastúci dopyt už nie je možné uspokojiť z dôvodu obmedzenej ponuky ošípaných určených na jatočné spracovanie. Pôvodný plán udržať cenu stabilnú do polovice februára je teda neplatný.

Maloobchodníci uvádzajú, že ponuka má klesajúcu tendenciu. Bitúnkové spoločnosti poukazujú na to, že dopyt po mäse doma a v zahraničí je stále slabý a v skutočnosti neumožňuje vyššie ceny. Trh si však nachádza svoju cestu. Každému je jasné, že jatočné ošípané budú v najbližších týždňoch vzácnejšie a drahšie. Farmy sa teda snažia zabezpečiť čo najviac bravčového mäsa.

Ciciaky sa stávajú vzácnymi

Ponuka na trhu s prasiatkami nestačí. Hoci existujú regionálne rozdiely, nie všetky požiadavky je možné uspokojiť. Cenové ponuky už tento týždeň stúpajú - výraznejšie v Nemecku ako v zahraničí. V nadchádzajúcich týždňoch sa bude ochota naskladňovania naďalej zvyšovať. Vďaka pozitívnemu vývoju trhu s jatočnými ošípanými  bude cena prasiatok  naďalej rásť.

 

Z Topagrar preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: mhäuser

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov