Limagrain repky

Piatok 05.júla 2024, meniny má , zajtra Patrik/Patrícia

Veľmi sa na Výskumnom ústave živočíšnej výroby Nitra tešíme, že o projekt záchrany pôvodného slovenského strakatého plemena je veľký záujem a mnohí gazdovia by narodené teliatka chceli mať v maštali čím skôr.

Keďže kráv, ktoré sa výzorom podobajú na tie, aké sa tu chovali pred 40 a viac rokmi, sa už v okolí Hriňovej a Látok zachovalo len niekoľko desiatok a generačný interval v týchto končinách vďaka dlhovekosti tunajších dojníc trvá viac ako 10 rokov, musíme pri tomto projekte hovoriť s veľkou bázňou, že je to naozaj beh na dlhé trate.

V génovej banke pôvodného slovenského strakatého plemena, ktorú zachovávajú na Inseminačnej stanici v Lužiankach, sú inseminačné dávky  približne od 20 býkov. Málo  z nich bolo svetlého, žltostrakatého sfarbenia. Také sme do projektu vybrali, no i po nich sa rodia teliatka červenostrakaté (asi polovica z doteraz narodených). Klasické cementárky v Hriňovej boli svetlé, žltostrakaté. Stojí teda pred nami ešte veľká výzva. Pokúsiť sa na základe najnovších poznatkov genetiky nájsť vzťah medzi génmi a intenzitou sfarbenia. Ak sa to podarí, budeme  podľa „génov sfarbenia“ vyberať matky a otcov teliatok – cementárok.

Merať intenzitu farby vybratých zvierat sa chystáme na Látkach a v Hriňovej v priebehu februára s uznávaným genetikom - profesorom Radovanom Kasardom z SPU v Nitre. Samozrejme, i o tom budeme informovať aj divákov Farmárskej revue aj vás, našich čitateľov.       

Zatiaľ si pozrite najnovšiu reportáž o týchto krásnych zvieratách, ktoré sa na Podpoľaní chovajú viac ako 200 rokov. Uvidíte doposiaľ narodené teliatka. Stačí kliknúť sem.

 

Ján Huba, NPPC – VÚŽV Nitra 

   

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov