Limagrain repky

Pondelok 08.júla 2024, meniny má Ivan, zajtra Lujza

Predpokladané sucho v čiernomorskom regióne, ktorý je chlebnicou, pravdepodobne zníži úrodu slnečnice a kukurice, zatiaľ čo silný dážď v USA po takmer rekordných teplotách si zrejme vyberie daň na plodinách, čo obmedzí svetové dodávky a zvýši ceny.

"Predpoveď počasia pre oblasť Čierneho mora je veľkou červenou vlajkou," povedal Chris Hyde, meteorológ zo spoločnosti Maxar so sídlom v USA, podľa ktorého sa v júli a auguste očakáva sucho a dažde pod normálom, čo pravdepodobne zníži úrodu kukurice a slnečnice v regióne.

Rekordné teploty v hlavných svetových pestovateľských regiónoch oddialili výsadbu a poškodili rozvíjajúce sa plodiny, pretože vplyv klimatických zmien sa zintenzívňuje, pričom rozsiahle oblasti poľnohospodárskej pôdy v Rusku, Číne, Indii a niektorých častiach Spojených štátov zažívajú extrémne horúce podmienky a zrážky pod normálom.

Svetové ceny pšenice Wv1 v máji vyskočili na 10-mesačné maximum po tom, ako nepriaznivé počasie znížilo výnosy dozrievajúcej úrody v Rusku, ktoré je najväčším vývozcom. Horúce počasie na juhu Ruska zasiahne úrodu kvôli nedostatku pôdnej vlhkosti, pričom menej zrážok a horúčavy sa očakávajú aj na Urale, západnej Sibíri a v Zabajkalsku, uviedlo v predpovedi ruské hydrometeorologické centrum.

Južná a východná Ukrajina tiež zaznamenala horúce a suché počasie, pričom podľa štátnej meteorologickej služby zrážky v období od 1. mája do 10. júna predstavovali len 20 - 50 % normálu, pričom sucho bránilo rozvoju ozimín a jarných plodín v niektorých častiach Charkovskej a Doneckej oblasti.

"Mesiac máj sa na Ukrajine ukázal ako jeden z najsuchších za posledných 30 rokov," uviedli štátni prognostici. "V severných regiónoch, najmä v Žitomíre, krupobitie spôsobilo škody na jarných plodinách, ako je kukurica, sója a slnečnica."

V USA, ktoré sú hlavným vývozcom potravín, zachvátili niektoré časti východného pobrežia intenzívne horúčavy, v dôsledku čoho vláda znížila percento kukurice a sóje hodnotené ako dobré a výborné. Nadmerné dažde v kľúčovej pestovateľskej oblasti stredozápadu a predpovede ďalšieho vlhkého počasia vyvolali obavy zo záplav.

"Na stredozápade sa pozornosť presúva z horúčav na príliš veľa dažďa, čo by mohlo mať za následok záplavy v oblastiach pestovania kukurice a sóje, najmä na hornom stredozápade," povedal Hyde.

Guvernérka štátu Iowa Kim Reynoldsová na sociálnej sieti X uviedla, že rozsiahle záplavy v severozápadnej Iowe, ktorá je najväčším producentom kukurice v USA, posunuli hladiny riek nad rekordné hodnoty z roku 1993.

Rob Jacobs, výkonný riaditeľ družstva Cooperative Farmers Elevator, uviedol, že silné záplavy postihli niekoľko prevádzok družstva, pričom cesty boli podmyté a zariadenia na výrobu krmiva zaplavené. Tunely používané na nakladanie zásobníkov obilia boli zaplavené a sklady používané na uskladnenie osív a poľnohospodárskych chemikálií sa naplnili až 18 cm vody, povedal Jacobs.

Väčšina analytikov uviedla, že je príliš skoro odhadovať potenciálne škody na úrode spôsobené záplavami.

Počasie v Číne a Indii sa zlepšuje

V Ázii sa očakáva, že výdatné dažde zmiernia veľké sucho v niektorých častiach Číny, ktorá je najväčším odberateľom sóje, zatiaľ čo dažde počas monzúnov v Indii, ktoré sú o pätinu nižšie ako normál, sa pravdepodobne obnovia, čo podporí poľnohospodárstvo najväčšieho svetového vývozcu ryže a najväčšieho dovozcu jedlého oleja.

"Sever a východ Číny, kde sa pestuje kukurica a sója, je suchý a znepokojujúci," povedal Hyde. "Očakáva sa však, že v období od júla do septembra bude počasie normálne až mierne nad normálom zrážok, čo bude pre plodiny priaznivé."

Čínske meteorologické centrum uviedlo, že v niektorých častiach severných, severovýchodných a západných provincií bude v júli až septembri viac zrážok, čo podporí rast úrody.

V niektorých oblastiach však budú zrážky intenzívne, bude potrebné byť ostražitý pred rýchlymi zmenami sucha a záplavami a zároveň vyššia vlhkosť môže zvýšiť aj riziko výskytu chorôb a škodcov plodín.

V Indii monzún po viac ako týždennej prestávke postupuje, uviedol predstaviteľ meteorologického úradu.

Monzún nabral potrebnú dynamiku pre svoj postup do severných nížin. V nasledujúcich týždňoch sa očakáva niekoľko výdatných zrážok, ktoré zlikvidujú deficit zrážok. Júl sa javí ako sľubný.

Očakáva sa, že počasie v Austrálii bude normálne, pričom v niektorých oblastiach budú nadpriemerné zrážky, čo zvýši vyhliadky úrody pšenice, zatiaľ čo prevažne normálne počasie sa v nasledujúcich mesiacoch predpovedá aj v Argentíne a Brazílii.

 

Z Thepoultrysite preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: Thepoultrysite.com

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov