tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Ceny obilnín ďalej prechádzajú neutrálnym vývojom, zatiaľ čo rastúca obava spomaľujúcej sejby v Južnej Amerike podporila ceny olejnín v raste.

Na burze MATIF medzitýždenne ceny pšenice stagnovali, nakoľko počas dnešného dňa sa komodita obchoduje za 232 EUR/t. Platí to i pre kukuricu, ktorá stagnuje na dnešných 207 EUR/t. Repka na MATIFe medzitýždenne posilnila o 6 EUR/t na cenu 445 EUR/t. Cena kanadskej repky medzitýždenne vzrástla o 11 EUR/t na 477 EUR/t, kým austrálska repka na domácom trhu posilnila o 2 EUR/t na 411 EUR/t.

Na burze CBoT medzitýždenne klesla cena mäkkej pšenice v USA o 4 EUR/t na 196 EUR/t. Kukurica na CBoT medzitýždenne zlacnela o 4 EUR/t na 175 EUR/t a cena sóje si pripísala zisk, keď posilnila o 9 EUR/t na 468 EUR/t.

Pšenica

Cenový rozdiel (spread) medzi decembrovým kontraktom 2023 a marcovým kontraktom 24 pšenice na burze MATIF sa medzitýždenne nezmenil (ostal na 5 EUR/t), čo pomohlo decembrovému kontraktu udržať sa nad 230 EUR/t. Tento vývoj tak naznačuje, že európsky trh v skutočnosti by nemal byť až tak zahltený pšenicou ako mnohí deklarujú. Zrejme sa do hry dostáva faktor kvality, keďže pšenice v potravinárskej kvalite sa urodilo tento rok v Európe citeľne menej ako po iné roky.

Decembrový kontrakt pšenice sa však ešte bude obchodovať približne mesiac, než exspiruje, preto bude zaujímavé sledovať ako sa budú cenové diferenciály týchto dvoch najobchodovanejších kontraktov pšenice vyvíjať v nasledujúcich týždňoch. Pravdou však je, že cena decembrového kontraktu ostáva pod svojím 50 – dňovým priemerom, čo komoditu robí náchylnou na prípadný cenový pokles v nasledujúcom období.

Ukrajinské exporty pšenice v doterajšom priebehu ročníka (od 1.7.2023) dosiahli 4,87 mil. ton, čo je medziročný pokles ich tempa o 11 %. Celkovo exporty plodín z Ukrajiny klesli medziročne o približne tretinu, keď výrazne klesli hlavne exporty kukurice.

Analytici SovEconu uplynulý týždeň znížili výhľad produkcie pšenice v Rusku o 0,2 mil. ton na stále robustných 91,4 mil. ton. Ruské exporty pšenice však v októbri spomalili. Pomalšie sú pritom dlhodobo aj exporty z EÚ a najnovšie v tomto týždni klesli na svoje 40 – ročné minimá exportné inšpekcie pšenice z USA (krajina v uplynulom týždni exportovala len 70 tis. ton pšenice). Môže to byť signál, že zahraničný obchod s pšenicou sa spomaľuje. Na druhej strane Čína údajne nedávno nakúpila francúzsku pšenicu v objeme 2,5 mil. ton, pričom sa očakáva, že kvôli výpadkom časti vlastnej produkcie vplyvom letných dažďov bude potrebovať v tejto sezóne importovať až 12 mil. ton pšenice.

Pšenica sa z pohľadu technickej analýzy obchoduje v bočnom pásme, no pokles ceny pod 228 EUR/t môže zintenzívniť korekciu do pásma 216 – 218 EUR/t. Aktuálne držíme na pšenicu neutrálny výhľad, čo znamená, že najpravdepodobnejšie sa komodita bude obchodovať v bočnom pásme aj najbližší týždeň. Koncom týždňa sa očakáva novembrový WASDE report, pri ktorom však pri pšenici neočakávame výrazné medzimesačné zmeny v bilancii.

Kukurica

Ceny kukurice na burze MATIF minulý týždeň vytvorili nové vyššie cenové minimum v rámci svojho pohybu, čo nateraz potvrdzuje našu teóriu, že komodita zaknihovala svoje tohtoročné absolútne cenové dno na 197 EUR/t. Nateraz je však ešte veľmi predčasné hovoriť o obrate trendu, keďže kukurica ostáva vo fáze formovania cenového dna, čo je proces, ktorý spravidla trvá dlhšiu dobu.

Ukrajinské exporty kukurice v sezóne 2023/24 dosiahli len 4,1 mil. ton, čo je o 46 % menej v porovnaní s rovnakým obdobím roka predtým. Do EÚ pritom náš východný sused vyviezol v tomto ročníku len 2,3 mil. ton kukurice, čo nenaznačuje, že by mal byť EÚ trh zahltený ukrajinskou kukuricou. Na druhej strane Španielsko stále nakupuje vo veľkom z Brazílie.

Slovenský trh s kukuricou ostáva napätý a ceny pod tlakom, no podľa správ našich kolegov z KS Agrar, v Nemecku je bilancia medzi ponukou a dopytom po kukurici tesnejšia, čo na tamojšom trhu drží ceny kukurice dokonca nad cenami MATIF, konkrétne medzi 220 – 230 EUR/t. Naďalej očakávame, že negatívna cenová prémia slovenskej kukurice voči MATIFu sa začne postupne normalizovať, čo by malo začať dvíhať ceny komodity na domácom trhu.

Dopomôcť cenám na vyššie úrovne aj na burzách by mohol najnovší vývoj v Južnej Amerike, kde výrazne mešká sejba sóje. Po nej sa totiž na časti výmer ešte na skorú jar seje druhá úroda kukurice (safrinha), ktorá tvorí viac ako dve tretiny celkovej produkcie komodity v Brazílii. Ak mešká sejba sóje, je pravdepodobné i meškanie sejby následnej kukurice, čo dáva menšiu pravdepodobnosť pre rekordné úrody plodiny.

Okrem toho kvôli suchu zrejme bude treba časť výmer sóje ako aj kukurice (prvá úroda) preosiať, čo rovnako signalizuje potenciálne problémy do budúcna. Na vývoj v Južnej Amerike typicky viac reagujú ceny na CBoT, ktoré sa však nateraz pohybujú stále len v bočnom cenovom pásme. Dôvodom je žatva v USA, ktorá prezradí finálnu výšku produkcie v tejto kľúčovej výrobnej destinácie. Nateraz sa odhady pohybujú blízko absolútneho rekordu, konkrétne medzi 382 až 386 mil. ton (krajina zožala už 81 % výmer kukurice), čo je dôvod, prečo sa cenám kukurice nechce na vyššie úrovne. Na druhej strane je dobrou správou, že na výhľad potenciálne rekordnej produkcie kukurica nereaguje ani poklesom svojej ceny.

V EÚ očakávame túto sezónu opäť podpriemernú produkciu, ktorá dosiahne okolo 60 mil. ton. Súhra aktuálnych fundamentov trhu by tak mohla cenám kukurice na burze MATIF dopomôcť k pripisovaniu nových ziskov. Ak sa kukurici podarí najbližšie dni dostať nad 208 EUR/t, mohol by sa jej otvoriť priestor pre ďalší vzostup k 218 EUR/t. V tomto momente je však rastový potenciál stále obmedzený, pričom najpravdepodobnejšie môžeme očakávať ďalší cenový pohyb v bočnom cenovom pásme.

Olejniny

Dva najobchodovanejšie kontrakty repky na burze MATIF (november 23 a marec 24) sa ostatný mesiac obchodovali odlišne. Kým exspirujúci novembrový kontrakt sa na chvíľu znovu zosunul nadol na svoje jarné minimá 385 EUR/t, marcový kontrakt, ktorý sa z pohľadu likvidity stal líderským, ho v plnej miere nenasledoval (klesol len k 418 EUR/t).

Dôležité pritom je, že odkedy v úvode novembra exspiroval novembrový kontrakt, nový kontrakt marec 24 na burze vykazuje návrat na vyššie úrovne, konkrétne do pásma 435 – 455 EUR/t, ktoré naďalej v AGROMAGAZÍNe vnímame ako neutrálne pásmo. To nám naznačuje, že trh EÚ nie je zasypaný repkou, resp. že cena repky začína viac zohľadňovať faktor potenciálne (z pohľadu ponuky a dopytu) stesňujúceho sa susedného trhu so sójou. Tento ročník sa očakáva totiž len priemerná produkcia sóje v USA, ktorá nedokáže v plnej miere zotaviť koncoročníkové zásoby komodity na americkom trhu.

A hlavne je tu fenomén sucha v Brazílii vedie k meškaniu tamojšej sejby plodiny a tým aj poklesu šancí pre dosiahnutie ďalšej rekordnej úrody brazílskej sóje. Tá sa odhaduje na 163 mil. ton, čo by znamenalo, že prekročí tú tohtoročníkovú o 6 mil. ton. Okrem toho sa predpokladá, že sa na trh vráti do normálu produkcia Argentíny, ktorá v tomto ročníku vybuchla a prepadla sa medziročne o takmer 60 % na 25 mil. ton. Čína je pomerne aktívnym nákupcom sóje, keď medziročne zvýšila svoje importy o 10 %. Pravdou však je, že v októbri importy sóje do Číny citeľnejšie spomalili.

Nie ideálne klimatické podmienky v Južnej Amerike vzbudzujú obavu o výšku ponuky sóje na globálnom trhu v nasledujúcich mesiacoch. Na to reagujú i ceny sóje na burze CBoT. Tým sa podarilo uplynulý týždeň sformovať a prekonať technickú formáciu hlava a ramená, čo naznačuje, že komodita mieri k cenovému cieľu 14 USD za bušel (514 USD/t). Za päť obchodných dní sa sóji podarilo posilniť o viac ako 6 %, pričom komodita si udržuje kurz (aktuálne na 13,65 USD/bušel, teda 502 USD/t) k vyššie uvedenému cieľu.

Tento vývoj môže potiahnuť vyššie celý olejninový komplex vrátane cien repky. Nateraz však očakávame, že po dosiahnutí cieľa 14 USD za bušel sója narazí na strop a takticky zastaví svoj rast, pričom účastníci trhov budú čakať a monitorovať ďalší vývoj na globálnom trhu s komoditou. Repka tak bude mať rovnako obmedzený potenciál pre ďalší cenový vzostup, no mohlo by sa jej podariť zotrvať v cenovom intervale medzi 435 až 455 EUR/t.

Vzhľadom na to, že novembrový kontrakt exspiroval na cene v okolí 400 EUR/t, by zotrvanie nového líderského kontraktu nad 435 EUR/t bolo dobrým signálom pre stabilizáciu cien. Na druhej strane treba prízvukovať, že ak cena repky na MATIFe poklesne pod 435 EUR/t, potom komodita stratí líniu svojho 50 – dňového priemeru a môže rýchlo skorigovať k 418 EUR/t. No keďže sa očakáva do konca roka aj opatrné posilňovanie cien palmového oleja na globálnom trhu a tiež sója ešte má priestor pre rast, vidíme slušné šance, že repke sa podarí udržať v súčasnom pásme medzi 435 – 455 EUR/t.

Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 45. týždňa 2023: pšenica 228 – 242 EUR/t, kukurica 204 – 218 EUR/t, repka 435 – 455 EUR/t.

 

AGROBIZNIS

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov