tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Ostatný týždeň sme videli na európskom trhu premenlivý vývoj cien ošípaných ako aj cien mliečnych komodít a rast cien ropy.

Ceny jatočného dobytka v Nemecku v tomto týždni stagnujú. Jatočné ošípané na burze ISN v Nemecku dnes mažú zisky, ktoré naakumulovali koncom uplynulého týždňa.

Jatočné ošípané

Nemecké ceny jatočných ošípaných v tomto týždni ostávajú nezmenené na 2,20 EUR/kg jat. hm. Na dvojici aukcií na burze ISN v Nemecku ostatný týždeň cena zobchodovaných zvierat vykázala nárast o 2 eurocent/kg jat. hm. na 2,30 EUR/kg jat. hm. Na piatkovej aukcii ceny komodity prudko posilnili k 2,36 EUR/kg jat. hm., no na dnešnej aukcii komodita odovzdala zisky, keď skorigovala o 6 eurocent/kg jat. hm.

Dánske ceny jatočných ošípaných medzitýždenne oslabili o 3 eurocent/kg jat. hm. na 1,71 EUR/kg jat. hm. Ceny v Španielsku si na Mercolleide naproti tomu pripísali znovu medzitýždenný zisk o 1 eurocent/kg ž. hm., keď sa dostali na 1,81 EUR/kg ž. hm.

Nesúrodá dynamika cien jatočných ošípaných v EÚ môže mať svoj pôvod v aktuálnych tenziách v obchodnej politike medzi EÚ a Čínou. EÚ minulý týždeň zaviedla nové clá na importy čínskych elektromobilov, pričom Čína sa revanšovala tým, že začína antidumpingové vyšetrovanie dovozov bravčoviny a mliečnych produktov z EÚ do Číny. Tento krok tak môže ďalej spomaliť exporty bravčoviny z EÚ do Číny, ktoré už vlani medziročne poklesli takmer o polovicu.

Nejasné cenové pohyby jatočných ošípaných v západnej Európe môžu priniesť určité prekvapivé cenové pohyby komodity aj v krajinách V4. Keďže ale v sumári za celú EÚ sa ceny výraznejšie nateraz nezmenili, je pravdepodobné, že slovenské ceny jatočných ošípaných by sa mohli v tomto týždni obchodovať za podobné ceny ako doteraz, a teda ostať v pásme 2,22 – 2,32 EUR/kg jat. hm.

Čínske farmárske ceny jatočných ošípaných spomalili svoj cenový rast, keď vzrástli medzitýždenne už len o 4 eurocent/kg ž. hm. na 2,39 EUR/kg jat. hm. Na burze Dalian sa ceny živých ošípaných medzitýždenne skorigovali nadol o 122 EUR/t ž. hm. na dnešných 2149 EUR/t ž. hm.

Farmárske ceny jatočných ošípaných v štátoch Iowa a Minnesota v USA  medzitýždenne klesli o 2,6 %, keď farmári aktuálne realizujú komoditu za 1,90 USD/kg jat. hm. Na trhu futures ceny jatočných polovičiek v USA medzitýždenne vzrástli o 3,4 % na 2,11 USD/kg jat. hm. Očakáva sa totiž, že ak Čína obmedzí svoje importy bravčoviny z EÚ, USA by mohli chýbajúce množstvá nahradiť z vlastných zdrojov. Vyšší dopyt má tak šance stimulovať ceny v raste.  

Jatočný dobytok

Ceny jatočného dobytka v Nemecku v aktuálnom týždni pokračujú v stagnácii. Jatočné býky (R3) medzitýždenne ostali bez zmeny na cene 4,75 EUR/kg jat. hm. a jatočné kravy (O3) sa obchodujú za 4,10 EUR/kg jat. hm.

Trh EÚ: V 23. týždni 2024 priemerná cena jatočných býkov v EÚ-27 (kategórie A/C/Z, trieda kvality R3) medzitýždenne ostala nezmenená na 5,06 EUR/kg jat. hm. Priemerná cena jatočných kráv v EÚ-27 (trieda O3) posilnila o 1 eurocent/kg jat. hm. na 4,28 EUR/kg jat. hm.

Slovenské ceny mladých býkov (A) triedy R3 v 23. týždni 2024 medzitýždenne vzrástli o 34 eurocent/kg jat. hm. na 4,80 EUR/kg jat. hm. Ceny jatočných kráv v SR medzitýždenne skorigovali nižšie o 29 eurocent/kg jat. hm. na 2,97 EUR/kg jat. hm.

V tomto týždni očakávame na slovenskom trhu stagnáciu cien jatočného dobytka.

Mlieko

Ceny mliečnych komodít v EÚ zaznamenali ostatný týždeň premenlivé výsledky. Európske ceny masla na trhu futures medzitýždenne ostali bez zmeny na 6590 EUR/t, zatiaľ čo ceny SOM skorigovali voči minulotýždňovej cene o 28 EUR/t, čím sa posunuli na 2502 EUR/t. Trhová cena mlieka vypočítaná z ceny masla a SOM medzitýždenne klesla o 0,4 % na 47,39 EUR/100 kg.

Nemecké dodávky mlieka do mliekarní v 23. kalendárnom týždni 2023 boli na medziročnej báze vyššie o 0,9 %. Spotové ceny mlieka v Nemecku minulý týždeň posilnili na severe a západe o 2 EUR/100 kg na 43 EUR/100 kg, zatiaľ čo na juhu krajiny skorigovali nižšie o 1 EUR/100 kg na 39 EUR/100 kg. Holandské spotové ceny mlieka medzitýždenne pridali 3 EUR/100 kg, čo ich posunulo na 44 EUR/100 kg.

V Oceánii na dnešnej aukcii mliekarne Fonterra v porovnaní s minulou aukciou z úvodu júna klesla priemerná cena zobchodovaných kontraktov mliečnych komodít o 0,5 % na 3634 USD/t. Index dostali do záporných hodnôt nižšie ceny sušeného plnotučného mlieka (v porovnaní s minulou aukciou boli ceny nižšie o 2,5 %), na druhej strane ceny masla na najnovšej aukcii vzrástli o 6,2 % na 6861 EUR/t.

Ceny mlieka v USA určené na výrobu syrov medzitýždenne posilnili o 2 % na 44,25 USD/100 kg. USDA v najnovšom výhľade ponechalo svoj odhad produkcie mlieka v USA pre roky 2024 a 2025 bez zmeny.

Opätovný vzostup cien mlieka na spotovom trhu v západnej Európe plus prevažne stabilný trh futures nás nateraz motivuje k ponechaniu nášho výhľadu cien surového kravského mlieka pre slovenský trh na minulotýždňových úrovniach.

Očakávané ceny surového kravského mlieka v SR (skorigované na 4 % tuku a 3,4 % bielkovín): jún 2024: 44,30 EUR/100 kg, júl 2024: 44,80 EUR/100 kg, august 2024: 44,80 EUR/100 kg.

Očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek): jún 2024: 42,15 EUR/100 kg, júl 2024: 42,70 EUR/100 kg, august 2024: 43,15 EUR/100 kg.

Ropa a PHM

Ropa Brent pokračovala ostatný týždeň v úspešnom mazaní strát, ktoré zaknihovala v úvode júna po tom, čo niektorí členovia OPEC+ avizovali, že od 4.Q.2024 plánujú čiastočne zrušiť obmedzenia ťažby, na ktorých sa aliancia dohodla v záujme stabilizácie trhu s ropou.

Ropa Brent medzitýždenne posilnila o 4 USD za barel, keď sa aktuálne obchoduje za 85 USD za barel. Ak by sa komodite podarilo uzatvoriť na dennej báze nad touto cenou, technicky by týmto znovu potvrdila vstup do dlhodobého rastového trendu, čo by komodite mohlo otvoriť priestor pre ďalší cenový vzostup.

Ceny ropy rastú vďaka príchodu vrcholu letnej motoristickej sezóny, ktorá by mala byť v tomto roku robustná a tým načrieť hlbšie do zásob ropných derivátov. Niektorí analytici však upozorňujú, že súčasný cenový vzostup má technický charakter, keď sa špekulatívny kapitál zbavuje krátkych pozícií (stávky na pokles cien), ktoré si naakumuloval počas jari. I preto nateraz vnímame tento cenový vzostup ropy ako dočasný a budeme sledovať, či sa komodite podarí udržať sa nad 85 USD za barel (čo bude signál pre ďalší potenciál rastu ceny) alebo či znovu stratí túto métu. To nám môže prezradiť viac o potenciáli ďalšieho smerovania cien. Predpokladáme, že ropa Brent sa bude tento týždeň obchodovať v pásme medzi 81 až 85 USD za barel.

Na európskych burzách sme ostatný týždeň videli odlišnú dynamiku rastu cien palív. Ceny benzínov síce vzrástli, no výrazne menej ako ceny nafty. I preto očakávame v tomto týždni na slovenských čerpacích staniciach zbližovanie ceny medzi obidvomi palivami. Ceny benzínu Natural 95 by mali tento týždeň stagnovať v okolí 1,605 EUR/l, zatiaľ čo ceny nafty môžu vzrásť o 1 eurocent/l na 1,51 EUR/l.

 

David Karkulín, AGROBIZNIS

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov