tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

L. Debnárová

Chýbajúce finančné podpory. Zmeny v Spoločnej poľnohospodárskej politike EÚ. 20. výročie členstva Slovenska v únii. Vrtochy počasia. Nízke realizačné ceny agrokomodít. Ochrana európskych výrobcov pred dovozmi z Ukrajiny iba symbolická... o čom písať skôr?

Sedím v malom rozkladacom kresle vo svojej záhradke, na ktorú dopadajú posledné lúče zapadajúceho slnka. Presvitajú cez nežné lístky zeleniny, ktorú som poliala, kvapky rosy na nich sa trbliecu ako diamanty. Vnímam zvuky prírody, spev drozda z neďalekej brezy, u susedy zakikiríkal kohút. Sedím pod čerešňou obsypanou zatiaľ zelenými plodmi a snažím sa spočítať, koľko plodov marhúľ mi zostalo na vedľajšom strome po jarných mrazoch. Voňajú tu neďaleké agáty z medze a baza pri plote...

Keď budem raz spomínať alebo nebodaj ležať pripútaná na lôžko, vrátim sa k tejto chvíli. Postačí mi táto spomienka. Lebo to je presne to, na čom skutočne záleží. Ten pokoj v duši, ktorý cíti každý hospodár.

Problémov v poľnohospodárstve akosi pribúda. Čoraz viac obdivujem tých, ktorí to ešte stále nevzdali a každý deň sa od rána do večera snažia udržať v chode podnik so zamestnancami, ktorí obhospodarujú hektáre polí alebo kŕmia stáda zvierat. Stále sú ochotní vstávať skoro ráno, prebrodiť sa stohmi papierov, unavovať si oči prezeraním internetových stránok, potom všetko naplánovať, rozumne rozvrhnúť a pracovať do úmoru. Kontrolovať stav vo výrobe, včas zahasiť problém, využívať všetky doterajšie skúsenosti, komunikovať s ľuďmi, neváhať si kedykoľvek zašpiniť ruky alebo zdvihnúť hlas, ak treba. Viem, že je toho na vás priveľa, stojí vás to mnoho síl, času a odopierania si. Často i na úkor vašej rodiny a najbližších. Ale napriek všetkému vás prosím, zotrvajte!

A keď si idem k večeri natrieť krajec chleba maslom, na ktorý si nakrájam ovčí syr a k tomu domáce reďkvičky a jarnú cibuľku, spomeniem si aj na tých, ktorí dokážu vytvoriť tie chutné potraviny. Prosím, vydržte!

Verím, že na konci dňa si aj vy všimnete tie každodenné zázraky. Žiaru lúčov slnka v kláskoch na poli či v kvetoch na lúke, ktorú obhospodarujete. Spokojnosť vašich zvierat, zelenú ďatelinku, pekné jabĺčka, zdravé mlieko. Prajem vám čo najviac takých chvíľ, keď sa vám vaše úsilie odvďačí výbornými výsledkami. A ľudia s uznaním a vďakou ocenia vašu prácu.

Máj je na to dokonalou príležitosťou.

 

Lada Debnárová, máj 2024

Snímky: autorka

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov