tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Ako by mali poľnohospodári pripraviť pasienky pre dojčiace kravy? Aké argumenty môžem použiť na podporu chovu dojčiacich kráv? To boli aj témy podujatia v nemeckom poľnohospodárskom výskumnom a vzdelávacom centre Haus Düsse.

"Pastvina poskytuje najlepšie základné krmivo," povedal Dr. Sebastian Hoppe z Poľnohospodárskej komory Severného Porýnia-Vestfálska (LWK NRW) na podujatí Kŕmenie dojčiacich kráv v poľnohospodárskom výskumnom a vzdelávacom centre Haus Düsse. Mladý trávny porast je koncentrovaným krmivom pre zvieratá, objasnil a vyzval, aby boli zvieratá poslané na pastviny čo najskôr na jar, akonáhle tráva začne rásť - a oblasti sú primerane suché.

Ako sa pripraviť?

Vopred je dôležité zvážiť, koľko a akých zvierat by sa malo na ploche nachádzať. "Počítame okolo 1-1,5 hektára na kravu a teľa," uvádza sa v správe. Hustý porast dáva zmysel: „To poskytuje veľa krmiva s malým množstvom surového popola a uľahčuje zber,“ vysvetlil Hoppe. Ak treba úrodu dosiať, Hoppe radí kontaktovať poradcu. Dr. Klaus Hünting apeloval na výber prísevu podľa využitia: "Otázkou je, či má byť plocha spásaná, alebo či sa má využívať čisto na kosenie." Pastva stimuluje odnožovanie, vedie k väčšiemu počtu stebiel na 1 m2 a tým k väčšej úrode na ploche.

Sebastian Hoppe odporúča používať tekutý hnoj alebo substrát ako hnojivo: "Je dôležité nehnojiť naslepo, ale tiež dať do poriadku hodnotu pH plôch." Kyslé plochy je potrebné hnojiť.

Počas vegetačného obdobia by chovatelia dojčiacich kráv mali mulčovať buriny skôr, ako všetky vyklíčia. Kontrola hrabošov je tiež užitočná pre hustý porast.

Dohľad nad ziskovosťou

Carina Stümmler z LWK NRW vyzvala ľudí, aby sledovali ekonomickú efektívnosť: "Uvedomte si, koľko času sa venuje rôznym typom práce: Pastvina tiež stojí peniaze," objasnila s ohľadom na čas potrebný na činnosti, výstavbu oplôtkov alebo kontrolu vody a krmiva.

Argumenty s reklamným efektom

Cieľom musí byť každoročný odchov predajného teľaťa od každej kravy. Dr. Sebastian Hoppe vysvetlil, že prežúvavce na trávnych porastoch sú v súčasnosti najcitlivejším druhom na ochranu trávnych porastov. "Lúky a pasienky sú prirodzeným záchytom uhlíka a znižujú tak množstvo CO2 v atmosfére", vysvetlil výhody. Okrem toho trávne porasty nespôsobujú eróziu pôdy, majú veľký potenciál pre biodiverzitu a poskytujú biotop pre rastliny a zvieratá.

 

Z Topagrar preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: Gierse-Westermeier

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov