tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Talianske plemeno marchigiana [mar-ki-džá-na] vzniklo krížením pôvodného podolského dobytka s plemenom chianina, ktoré zvieratám zväčšilo rámec. To spôsobilo nevhodnosť zvierat, najmä volkov, pre využitie v záprahu. Preto sa neskôr pristúpilo ku kríženiu s plemenom romagnola, ktoré zmenšilo rámec a upevnilo niektoré vlastnosti plemena. V Taliansku predstavuje marchigiana jedno z najpočetnejších plemien pre produkciu hovädziny.

Zvieratá získali tvrdosť, keďže plemeno vznikalo v podmienkach horúcich, suchých liet a chladných, mokrých zím. Sú veľmi dobre prispôsobené pastevnému chovu (aj v prípade nižšej kvality porastu). Sú odolné voči parazitom a chorobám.

Marchigiana predstavuje veľké plemeno dobytka. Zvieratá sú strednej dĺžky, s rovnou chrbtovou líniou. Vyznačujú sa jemnou kostrou a dobre osvaleným chrbtom a zadnou časťou tela. Hrudník je hlboký s dobre klenutými rebrami. Plemeno sa vyznačuje dobrými dennými prírastkami ž.hm., dospelé býky môžu ľahko dosahovať hmotnosť presahujúcu 1 200 kg a kravy hmotnosť presahujúcu 750 kg. Plemeno vyniká ľahkým priebehom pôrodov, kravy sa vyznačujú dobrou mliečnosťou, čo pomáha teľatám dosahovať vyššie hmotnosti pri odstave. Pri najlepších zvieratách môže priemerný denný prírastok dosahovať až 2 kg. Výťažnosť jatočného tela sa pohybuje na úrovni 60-67%. Dlhovekosť kráv sa prejavuje bežným dosahovaním veku 15 rokov pri udržaní každoročného telenia. Zvieratá sú jatočne spracovávané vo veku 12-24 mesiacov. Plemeno sa vďaka svojim kvalitám rozšírilo aj do ďalších regiónov, predovšetkým centrálneho Talianska (Lazio, Campania). Neskôr sa začalo exportovať do mnohých krajín sveta od USA cez Zimbabwe po Nový Zéland. V súčasnosti už môžeme obdivovať zvieratá plemena marchigiana aj na Slovensku - prvou chovateľkou u nás je Zuzana Kollárová. Pre zabezpečenie riadneho šľachtiteľského procesu Zväz chovateľov mäsového dobytka na Slovensku pripravuje šľachtiteľský program pre toto plemeno.

 

Celý text bol publikovaný v treťom tohtoročnom vydaní Slovenského CHOVU na s.10

Ján Tomka, NPPC, NPPC-VÚŽV Nitra

Ivan Nemčovský – ZCHMD, Ivanka pri Nitre

Ilustračné snímky: archív autorov

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov