Podľa najnovších údajov Spolkového štatistického úradu sa v Nemecku v prvom polroku 2024 vyrobilo takmer o 1,3 % mäsa viac ako v rovnakom období minulého roka. Najväčší nárast zaznamenalo hovädzie mäso.
Komerčné bitúnky v Nemecku vyprodukovali v prvom polroku 2024 takmer 3,4 milióna ton mäsa. Ako uvádza Federálny štatistický úrad (Destatis), predbežný výsledok je o 1,3 % vyšší ako v rovnakom období minulého roka. Za prvých šesť mesiacov bolo jatočne spracovaných celkovo 24 miliónov ošípaných, hovädzieho dobytka, oviec, kôz a koní, ako aj 344,3 milióna kurčiat, moriek a kačíc.
Mierny nárast bravčového mäsa
V prvom polroku bolo na nemeckých bitúnkoch spracovaných 21,9 milióna ošípaných. To zodpovedá nárastu o 0,4 % (78 100 zvierat) v porovnaní s predchádzajúcim rokom. 96,6 % týchto ošípaných (21,2 milióna) pochádza z krajiny. Aj tu došlo k nárastu o 0,4 % alebo 86 600 zvierat v porovnaní s predchádzajúcim rokom.
Za toto obdobie bolo spracovaných 734 000 ošípaných zahraničného pôvodu. V porovnaní s predchádzajúcim rokom to predstavuje pokles o 1,1 %. Podiel ošípaných zo zahraničia bol v prvom polroku 2024 3,4 %.
Množstvo vyrobeného bravčového mäsa v prvom polroku 2024 bolo 2,1 milióna t, čo je o 1,1 % (+22 400 t) viac ako v rovnakom období minulého roka. Je to prvýkrát od roku 2016, keď došlo k miernemu zvýšeniu produkcie bravčového mäsa.
Hovädzie mäso zdraželo o 2,5 %
Celkový počet spracovaných zvierat hovädzieho dobytka v prvom polroku 2024 bol okolo 1,5 milióna. To zodpovedá nárastu o 1,3 % (+18 300 zvierat) v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. Množstvo vyprodukovaného hovädzieho mäsa sa v porovnaní s prvým polrokom 2023 zvýšilo o 2,5 % na 496 600 t (+12 000 t). Priemerná hmotnosť zvieraťa na bitúnku bola takmer 337 kg, čo je približne o 4 kg viac ako hmotnosť v rovnakom období minulého roka.
Viac hydinového mäsa o 1,3 %
V prvom polroku 2024 bolo v Nemecku spracovaných celkovo 344,3 milióna zvierat rôznych druhov hydiny. Aj keď sa počet spracovaných zvierat takmer nezvýšil, na úrovni okolo 780 700 t sa vyprodukovalo o takmer 1,3 % viac hydinového mäsa ako v rovnakom období minulého roka (+ 9 700 t).
Bravčové mäso s najväčším podielom
Bravčové mäso už roky tvorí najväčší podiel komerčnej produkcie mäsa v Nemecku. V prvom polroku 2024 pochádzalo 62 % vyrobeného mäsa z ošípaných. Nasledovalo hydinové mäso s 23 % a hovädzie so 14,6 %. Mäso z oviec, kôz a koní predstavovalo len približne 0,4 % celkovej produkcie.
Z Topagrar preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra
Snímka: Heil