tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Kukuričná siláž je pre vysokoúžitkové dojnice dôležitým energetickým komponentom kŕmnych dávok. Je to krmivo bohaté na obsah štrukturálnych (NDV), tak aj neštrukturálnych sacharidov (škrobu a cukrov). Kvalita kukuričnej siláže je nevyhnutná pre zabezpečenie optimálneho zdravia, reprodukcie a celkovej aktivity či produktivity dojníc.

Stupeň narušenia kukuričných zŕn, resp. náhľad na efektivitu trávenia a vstrebávania živín a energie z kŕmnej dávky sa dá zistiť na základe posúdenia štruktúry výkalov. Tento proces umožňuje posúdiť kvalitu, stráviteľnosť a štruktúru krmív, ktoré sú súčasťou skrmovanej kŕmnej dávky. Sitá, ktoré sa využívajú na hodnotenie štruktúry výkalov, sú na fotografii 1. Vrchné sito má priemer otvorov 4,8 mm a cieľom je, aby po premytí výkalov bol podiel nestrávených častíc na tomto site menší ako 10 % (pri skupine dojníc na začiatku laktácie sa dá akceptovať do 20%). Na vrchom site sa väčšinou zachytávajú nestrávené zvyšky dlhých častíc objemových krmív, ako slama, seno a tiež celé zrná kukurice. Tieto nestrávené časti a celé zrná môžu byť výsledkom nedostatočného rozrušenia či nevhodnej mechanickej úpravy krmiva. Práve prítomnosť dlhých zvyškov a celých zŕn (fotografia 2) negatívne ovplyvňuje efektivitu trávenia a vstrebávania živín, čo môže mať nepriaznivý vplyv na zdravotný stav, reprodukčné vlastnosti a v neposlednom rade na produkčnú schopnosť dojníc. Na strednom site s priemerom otvorov 3,2 mm by nemal presiahnuť podiel nestrávených zvyškov 20%. Súčasťou tejto frakcie môžu byť rôzne zvyšky jadrových krmív, ako jačmeň, časti zrna kukurice či pšenice, ktoré naznačujú, že krmivo nebolo vhodne mechanicky spracované. Vysoký podiel nestrávených zvyškov na site s otvormi 3,2 mm indikuje nutnosť zlepšiť procesy spracovania jednotlivých komponentov kŕmnej dávky, ale môže upozorňovať aj na skrmovanie nekvalitných alebo menej kvalitných krmív, napríklad s vysokým podielom lignínu. Po premytí výkalov podiel častíc na spodnom site s otvormi 1,6 mm má byť väčší ako 50 %. Celkovo z hľadiska efektívnosti využitia škrobu z kŕmnej dávky dojníc je požadovaný max. obsah škrobu vo výkaloch 3-5 %.

01

 

Na fotografiách 1 a 2 je možné vidieť nestrávené zvyšky na sitách po premytí výkalov. Na prvom site je vysoké zastúpenie celých nestrávených zŕn kukurice, čo negatívne ovplyvňuje ekonomickú efektívnosť výroby mlieka. Prítomnosť celých zŕn kukurice hovorí jednoznačne o tom, že dojnice nedokážu rozložiť a následne využiť obsiahnuté živiny, ak nie sú zrná mechanicky spracované. Táto skutočnosť vedie k celkovému zníženiu príjmu živín a energie z kŕmnej dávky. Pri takto zostavenej kŕmnej dávke dochádza v poľnohospodárskom podniku k poklesu ekonomickej efektívnosti, najmä z dôvodu nižšej produktivity dojníc. Tento stav vysokého percentuálneho zastúpenia nestrávených zvyškov na prvom site si vyžaduje okamžitú pozornosť a revíziu kŕmnej dávky, resp. kŕmnej stratégie a samotných procesov spracovania krmiva. Zabezpečenie vhodnej mechanickej úpravy krmiva je nevyhnutné pre zlepšenie celkovej stráviteľnosti a využiteľnosti živín. Optimálne mechanické spracovanie kukuričného zrna pri výrobe kukuričnej siláže je dôležitým faktorom ekonomickej efektívnosti výroby mlieka.

02

 

S podporou projektu: VEGA 1/0321/23.

Celý článok bol publikovaný v treťom tohtoročnom vydnaí Slovenského CHOVu na s.45.

Časopis Slovenský CHOV si môžete predplatiť tu.

Ing. Mária Kapusniaková a kol. , Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre

Snímky: Mária Kapusniaková

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov