tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Ohnisko vtáčej chrípky v stáde dojníc v USA sa rozšírilo do desiateho štátu, keď Iowa v stredu oznámila prvú nákazu v stáde.

Spojené štáty od konca marca potvrdili prípady vo viac ako 80 stádach v celej krajine a traja pracovníci mliekarní boli pozitívne testovaní.

Iowa, ktorá by mala byť tento rok desiatym štátom s najväčšou produkciou mlieka, je prvým novým štátom, v ktorom sa našlo nakazené stádo dojníc, odkedy USA 26. apríla potvrdili výskyt nákazy v Colorade.

Americké ministerstvo poľnohospodárstva (USDA) koncom apríla začalo vyžadovať, aby dojnice v laktácii boli pred prepravou za hranice štátu testované s negatívnym výsledkom. Neskôr uviedlo, že toto nariadenie pravdepodobne pomohlo zabrániť šíreniu vírusu do nových štátov.

Ministerstvo poľnohospodárstva štátu Iowa uviedlo, že prijme ďalšie opatrenia na ochranu svojich dojníc a kŕdľov hydiny. Vtáčia chrípka sa už roky šíri medzi voľne žijúcim vtáctvom a hydinou a nedávno sa ňou nakazilo niekoľko druhov cicavcov.

„Chovatelia hydiny a chovatelia dojníc by mali okamžite prijať opatrenia na posilnenie svojej biologickej ochrany, obmedziť zbytočné návštevy a nahlásiť symptomatické vtáky alebo dobytok ministerstvu,“ povedal Mike Naig, minister poľnohospodárstva štátu Iowa.

USDA predtým potvrdilo, že hydinové farmy v najmenej piatich štátoch boli infikované rovnakým  genotypom vírusu H5N1, ktorý bol zistený pri dojniciach.

Iowa uviedla, že genomická sekvenácia vírusu vtáčej chrípky zistená nedávno na komerčnej farme s kurčatami znášajúcimi vajcia sa zhodovala s variantom zisteným v  mliekarňach v iných štátoch. Úradníci sekvenujú DNA vírusu zisteného nedávno v kŕdli moriek v Iowe a v infikovanom stáde dojníc.

 

Z Poultrysite preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: khmertimeskh

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov