tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Ekologický chov zvierat je v trvalo udržateľnom poľnohospodárstve čoraz dôležitejší. Spotrebitelia čoraz viac pripisujú dôležitosť chovu, ktorý je obzvlášť šetrný k zvieratám – vrátane kurčiat. Chov hydiny čelí rôznym výzvam. Na jednej strane podľa predpisov EÚ môžu byť bio kurčatá kŕmené len surovinami, ktoré pochádzajú zo 100 % ekologickej produkcie, čo sťažuje prísun esenciálnych aminokyselín, ako je metionín a cysteín. Na druhej strane však čoraz dôležitejšiu úlohu zohráva chov takzvaných dvojúčelových kurčiat – v ktorých sa chovajú samice na produkciu vajec a samce na produkciu mäsa.

Tu prichádza na rad projekt GreenChicken, ktorý financuje nemecké Spolkové ministerstvo pre výživu a poľnohospodárstvo v rámci Spolkového programu ekologického poľnohospodárstva (BÖL) sumou okolo dvoch miliónov eur počas štyroch rokov. Cieľom výskumnej siete medzi Justus Liebig University Giessen (JLU), probeda GmbH a Výskumným ústavom pre ekologické poľnohospodárstvo (FiBL) je vyvinúť udržateľné kŕmne stratégie pre ekologický chov kurčiat a tým zlepšiť vplyvy na životné prostredie a klímu. Okrem toho by sa mal zvážiť celý životný cyklus od kuriatka cez štádium mladého zvieraťa až po nosnicu alebo mladého kohúta. Pri vývoji praktických riešení sa berú do úvahy existujúce poznatky z praxe a rady.

Vplyv rôznych kŕmnych stratégií v mobilných kurníkoch vo výučbovom a výskumnom zariadení Oberer Hardthof na JLU sa skúma v terénnych experimentoch. Vo všetkých fázach kŕmenia sa skúmajú tri rôzne plemená kurčiat s rôznymi kŕmnymi dávkami. Osobitná pozornosť sa venuje prispôsobivosti rôznym zdrojom bielkovín. Okrem toho sa merajú a analyzujú environmentálne ukazovatele, ako sú emisie skleníkových plynov a plynného amoniaku, spotreba vody a pôdy a straty dusičnanov.

Poľnohospodársky vedecký výskumný tím vedený prof. Dr. Andreasom Gattingerom, profesorom ekologického poľnohospodárstva, a Dr. Petrou Engel testuje nové krmivo pre ekologický chov kurčiat vo forme hmyzej múčky alebo spracovaného krmiva. Schválené zvyšky z poľnohospodárskej výroby slúžia na získavanie krmiva z užitočného hmyzu.

Na základe údajov od ekologických výrobcov, chovateľských prevádzok a výrobcov krmív sa vykonáva komplexné hodnotenie udržateľnosti súčasného ekologického chovu kurčiat v rámci celého procesného reťazca. Osobitná pozornosť sa venuje hodnoteniu alternatívnych krmív vyrobených zo spracovaných živočíšnych bielkovín užitočného hmyzu. Na základe toho sú odvodené odporúčania pre udržateľné stratégie kŕmenia.

Projekt GreenChicken vychádza z projektu GreenDairy, ktorý je financovaný v rámci programu LOEWE nemeckej spolkovej krajiny Hesensko. Cieľom oboch projektov je vyvinúť integrované rastlinno-živočíšne agroekosystémy s cieľom ďalej zlepšiť efektívnosť zdrojov, ako aj environmentálne a klimatické vplyvy v organickom a konvenčnom poľnohospodárstve. JLU tak ďalej rozširuje svoje kapacity v oblasti trvalo udržateľných kruhových systémov chovu zvierat (zelený dobytok).

 

Z Thepoultrysite preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC – VÚŽV Nitra

Snímka: Lisa Dittrich

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov