tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Pod Vysokými Tatrami založil chovy dojčiacich kráv, ktoré produkujú plemenný materiál a realizujú výkrm mäsového dobytka. Je aj úspešným chovateľom oviec a produkuje kvalitný plemenný materiál. S oboma druhmi HZ zbiera aj chovateľské ocenenia. Reportáž do decembrového vydania nášho časopisu sme pripravili vo firmách pána Ing. Norberta Fassingera. 

26 rokov podnikania

Norbert Fassinger začínal s poľnohospodárstvom v roku 1997. Vtedy si prenajal maštale na hospodárskom dvore družstva v Kežmarku, kde po rekonštrukcii začal chovať ošípané v turnusoch po 400 zvierat. S chovom ošípaných začínal v menšom o rok skôr v priestoroch u svojich starých rodičov. Pán Fassinger začínal s podnikaním v poľnohospodárstve ako 20-ročný.

Dôležitým míľnikom v podnikaní bol rok 2000, keď si Norbert Fassinger prenajal hospodársky dvor v Huncovciach. Predošlý majiteľ tohto dvora sa ocitol v konkurze a správca konkurznej podstaty sa snažil dvor čo najskôr prenajať. Chcel sa totiž vyhnúť jeho úplnej devastácii. Pánovi Fassingerovi sa tento dvor podarilo kúpiť o 2 roky neskôr vďaka úveru z podporného fondu. O rok neskôr rozšíril svoje portfólio o hospodársky dvor v susednej obci Vrbov. V tom období už obrábal približne 1 200 ha pôdy. V roku 2005 vstúpila jeho firma NOFA do ekologického režimu hospodárenia a v tomto systéme hospodári až dodnes. V roku 2012 pribudla do jeho portfólia spoločnosť BULLY a o 6 rokov neskôr firmy La Terra, Energo Terra a VŠÚZ (Výskumný a šľachtiteľský ústav zemiakarsky). Zatiaľ posledným prírastkom do jeho poľnohospodárskej skupiny bol v roku 2021 podnik AGROCHOV Jánovce. Podnikateľské aktivity zaujali v roku 2012 aj kolegov z redakcie AGROMAGAZÍNU, ktorí pána Fassingera nominovali do súťaže o NAJ agromanažéra.

Šampión výstavy i NAJlepšia bahnica

Pod spoločnosť NOFA patrí chov oviec plemien zošľachtená valaška a slovenská dojná ovca. Pritom nejde o „hocijaké“ chovy, najmä pokiaľ ide o plemeno zošľachtená valaška. V roku 2010 získal pán Fassinger titul šampióna 5. národnej výstavy HZ. O necelé 2 roky neskôr sme navštívili Vrbov, aby sme do májového vydania Slovenského CHOVu pripravili článok o NAJlepšej bahnici plemena zošľachtená valaška (s.38-39), ktorá sa vtedy ocitla aj na titulnej strane toho istého vydania. Na nitrianskej národnej výstave pán Fassinger naposledy bodoval vlani, keď jeho baran plemena zošľachtená valaška získal 3. miesto vo svojej kategórii.

Chov HD: Mäsové plemená a ich krížence

V rámci podnikateľskej skupiny pána Fassingera sa chovu dojčiacich kráv venujú firmy BULLY a AGROCHOV. Neoddeliteľnou súčasťou podnikania je produkcia plemenných býkov plemien blonde d´Aquitaine a mäsový simentál.

Pod hlavičkou Farma BULLY sa venujú intenzívnemu výkrmu býkov a jalovíc do jatočnej hmotnosti. Základné stádo matiek spolu s vysokoteľnými jalovicami (takmer 400 jedincov) tvorí čistokrvný dobytok. Stádo si rozdelili na skupinu najlepších a najkrajších matiek, ktoré inseminujú špičkovými býkmi a z ich potomstva pochádzajú plemenné býky a jalovice. Druhú časť matiek sa rozhodli krížiť s plemenami blonde d´Aquitaine, belgické modré, parthenaise a charolais s dvojitým osvalením. Takto využívajú heterózny efekt, ktorý sa uplatňuje iba v prvej generácii potomkov pri krížencoch čistokrvných plemien. V praxi sa prejavuje napríklad pri zlepšení denných prírastkov živej hmotnosti, v zlepšení životaschopnosti teliat a tiež jatočnej výťažnosti mäsa. „Produkty“ tohto procesu sa následne zaraďujú do vlastného výkrmu. Takýto systém chovu sa odráža aj v podobe početných ocenení na súťažiach a ešte viac na rastúcom záujme iných chovateľov o ich plemenné zvieratá.

 

Celý text nájdete čoskoro v decembrovom vydaní Slovenského CHOVu na s.4-6.

Časopis Slovenský CHOV si môžete predplatiť tu.

Štefan Ščecina a Marián Dukes, Slovenský CHOV

Snímky: archív Norberta Fassingera a Marián Dukes Slovenský CHOV

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov