tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Dánsko chce kompenzovať zvýšené straty ciciakov novými chovnými cieľmi.

Dánska genetika ošípaných je považovaná za jedného zo svetových priekopníkov v plodnosti. Dánsky pôvod prasníc získal značné podiely na trhu, najmä kvôli veľkosti vrhu. Niekedy však existujú problémy s úspešným chovom veľkého počtu živo narodených prasiatok na vrh.

Straty nad 20 %

Z medzipoľnohospodárskych hodnotení z Dánska vyplýva, že straty ciciakov vrátane mŕtvo narodených dosiahli v roku 2021 vrchol na úrovni 23,4 %. V roku 2016 bola celková miera strát v pôrodnici na dánskych farmách v priemere 20,9 %. Uvádza to konzultačná a kontrolná organizácia Landbrug & Fødevarer.

S cieľom zabezpečiť vyššiu mieru prežitia prasiatok ministerstvo poľnohospodárstva a výživy v Kodani zaviedlo v roku 2022 nový cieľ chovu. Odborníci očakávajú, že táto úprava môže znížiť úmrtnosť prasiatok približne o 1 percentuálny bod ročne počas niekoľkých rokov.

Prvé úspechy

V minulom roku klesli straty ciciakov na dánskych farmách v priemere o 0,9 %. Zainteresovaní odborníci to pripisujú úspechom v dôsledku zmenených cieľov chovu. Šľachtiteľská práca sa zjavne zameriava na negatívnu koreláciu medzi konverziou krmiva a úmrtnosťou ciciakov. Vďaka dobrému priebežnému výsledku chcú výskumníci teraz pokračovať v ceste, ktorou sa vydali.

Dáni počítajú inak

Podľa Hansa Aarestrupa, výkonného riaditeľa dánskej šľachtiteľskej spoločnosti Danbred, však uvedené čísla musia byť trochu diferencované. Napríklad v Dánsku sú do štatistík zahrnuté aj mŕtvo narodené prasiatka. "Skutočné straty prasiatok po narodení sa v súčasnosti pohybujú okolo 15 %," vysvetľuje riaditeľ. Pripúšťa, že je to stále dosť vysoké.

 

Z Topagrar preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC – VÚŽV Nitra

Snímka: Heil

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov