tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Start-up Project-Eaden pracuje na najvyššej disciplíne alternatív mäsa: rastlinnom steaku. Rôzni investori sú už o tom presvedčení.

Alternatívy mäsa vyrobené z rastlinných bielkovín už nie sú takmer ničím novým. No iniciátori berlínskeho start-upu „Project Eaden“, ktorý bol založený začiatkom roku 2022, presviedčajú investorov celkovou sumou v dvojciferných miliónoch. Čím je tento start-up taký výnimočný?

Technológia vlákien pre ultra realistický vzhľad

Špeciálne vyvinutá „proprietárna technológia vlákien“ má priniesť revolúciu na trhu s alternatívami mäsa. Kópia nového steaku by mala byť lacná a ultrarealistická. Modelom pre tento prístup je akýsi spriadací proces v textilnom priemysle. Štruktúra vlákien zvieracích svalov je podobná štruktúre rastlín, takže výrobok môže byť vyrobený z vlákna po vlákne.

Len 0,2 mm tenké svalové náhradné vlákna sú zviazané na stroji ako svalové vlákna a kombinované s rastlinnými tukmi. To vytvára typické mramorovanie steaku s bielou a červenou farbou.

Tento proces trvá už desaťročia. Okrem textilného priemyslu využíva nákladovo efektívny a flexibilný prístup aj medicínska a letecká technika. Project Eaden je prvým začínajúcim výrobcom potravín, ktorý ho používa.

Ambiciózny cieľ: Na trhu do konca roku 2023

Podľa Business Insider start-up tento rok uvedie na trh prvé steakové alternatívy. Aspoň to je ten veľký cieľ. Textúra, chuť a vzhľad by mali do posledného detailu pripomínať mäso zo zvierat. Produkt má veľký potenciál vďaka tomu, že je lacnejší na výrobu ako iné náhradky mäsa. Potom, čo steak pôvodne stratil akúkoľvek štruktúru na panvici, dnes je možná chrumkavá kôrka so šťavnatou chuťou, povedal pre Handelsblatt zakladateľ Jan Wilmking.

Kto za tým stojí?

Mozgami za „Project Eaden“ sú odborník z textilného a strojárskeho inžinierstva David Schmelzeisen, spoluzakladateľ „mymuesli“ Hubertus Bessau a bývalý manažér Zalanda Jan Wilmking. V start-upe teraz pracuje celý tím technológov, inžinierov a kulinárskych odborníkov. Cieľom produktu je obmedziť nadmernú spotrebu mäsa prostredníctvom nových, udržateľných alternatív. Hlavným cieľom zakladateľov je predovšetkým znižovanie emisií skleníkových plynov.

Cena a konzistencia sú pravdepodobne najväčšou výzvou, pokiaľ ide o náhrady mäsa. Investori tvrdia, že Project Eden by mohol zásadne zmeniť odvetvie. Či sa nová technológia uchytí, sa uvidí.

 

Z topagrar preložila a upravila Martina Gondeková, NPPC-VÚŽV Nitra

Snímky: Project Eaden

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov