tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Farma na výkrm ošípaných v okrese Vorpommern-Greifswald (Nemecko), kde sa ošípané nakazili vírusom afrického moru ošípaných (AMO), dodala v stredu zvieratá na bitúnok Weißenfels firmy Tönnies, ktorá v dôsledku toho zastavila výrobu.

Podľa hovorcu spoločnosti Tönnies boli ošípané usmrtené vo Weißenfelse predtým, ako vzniklo podozrenie na AMO. Po nahlásení podozrivého prípadu boli usmrtené zvieratá riadne oddelené. Počas úradného usmrcovania a prehliadky mäsa sa pri týchto zvieratách ešte nezistila infekcia AMO alebo iné abnormality. Mäso týchto ošípaných však nebolo uvedené na trh.

Zastavila sa aj výroba v Perlebergu

Stále nie je známe, kedy bude možné obnoviť výrobu vo Weißenfelse. Podľa Tönnies sa v súčasnosti koordinujú následné opatrenia týkajúce sa manipulácie s oddeleným tovarom a dezinfekcia všetkých postihnutých oblastí v súlade so zákonnými požiadavkami. Po jeho implementácii sa prevádzka v krátkodobom horizonte obnoví.

Podľa zodpovedného úradného veterinárneho lekára okresu Vorpommern-Greifswald Dr. Holgera Vogela sa ihneď po potvrdení ohniska AMO skontrolovalo, komu postihnutá farma naposledy dodala ošípané. Je to preto, že infikované ošípané by už vážili vyše 100 kg, a preto by sa tiež mali predať. V dôsledku toho bola zastavená aj výroba na bitúnku Perleberg.

Pravdepodobné ohnisko infekcie

Stále nie je jasné, ako bol vírus zanesený na farmu na výkrm ošípaných. Prasiatka boli ustajnené už v polovici marca a pochádzajú z miesta patriaceho k tej istej farme v okrese Rostock. Príslušný veterinárny úrad bol okamžite zapojený a v súčasnosti intenzívne monitoruje populáciu zvierat.

Podľa súčasných zistení bolo infekciou AMO postihnuté iba jedno oddelenie na výkrmovej farme. "Preto predpokladáme, že tam bolo ohnisko infekcie," vysvetľuje Dr. Vogel. V súčasnosti prebieha likvidácia populácie ošípaných a dezinfekcia maštalí profesionálnou spoločnosťou.

Ďalšie vyšetrovanie ohniska nákazy

Následne sa budú odoberať a analyzovať vzorky krvi z usmrtených zvierat. "Týmto spôsobom chceme zistiť, ako intenzívne sa vírus skutočne rozšíril v chove, a dúfajme, že budeme schopní vyvodiť ďalšie závery o ohnisku nákazy," hovorí Vogel. Jatočné telá potom spoločnosť na likvidáciu jatočných tiel zlikviduje za prísnych hygienických požiadaviek.

Výskyt infekcie v populácii diviakov sa tiež intenzívne monitoruje a v súčasnosti nenaznačuje výskyt ohniska. Napriek tomu chcú v najbližších dňoch prehľadávať okolie postihnutej farmy pomocou dronov a monitorovať diviaky, aby mohli túto vstupnú trasu úplne vylúčiť.

Takmer o 500 viac ošípaných v zóne obmedzení

Okolo postihnutej farmy bola zriadená 3 km ochranná a 10 km kontrolná zóna. Podľa Dr. Vogela je okrem tejto farmy s 3 500 ošípanými v postihnutej oblasti ďalších 66 chovateľov ošípaných, ktorí chovajú celkovo takmer 500 ošípaných.

Ďalšia väčšia farma s 3000 ošípanými je tiež v zóne obmedzení. Maštale sú však mimo oblasti, takže jej sa obmedzenia netýkajú.

 

Z Topagrar preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC – VÚŽV Nitra

Snímka: IMAGO / Steffen Schellhorn

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov