tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Odborníci z analytickej platformy IFCN, ktorá sa špecializuje na analýzu chovu a spracovania dojníc vo viac ako 140 krajinách sveta, predpokladajú prudký nárast priemernej globálnej ceny surového mlieka na približne 45 eur za 100 kg.

Táto projekcia sa objavila počas podujatia IFCN Global Dairy Tech Mapping 2.0, ktoré sa uskutočnilo online 17. januára 2024. Odborníci IFCN starostlivo skúmali faktory, ktoré prispievajú k poklesu celosvetových cien mlieka v roku 2023 po pozoruhodnom vzostupe v roku 2022. Okrem toho načrtli rôzne scenáre globálnej trajektórie mliekarenského priemyslu a cien mlieka na rok 2024.

Podľa poznatkov, ktoré zdieľal Philipp Goetz, vedúci predaja a obchodného rozvoja v IFCN, prehnané a nekonvenčné skoky cien mlieka v roku 2022 mali za následok spomalenie trhu v roku 2023 spôsobené prebytkom. Priemerné ceny zaznamenali 25,5 % pokles v porovnaní s predchádzajúcim rokom a 0,4 % nárast v porovnaní s cenovým rozpätím 2019-2021. Goetz pripisuje prudký pokles cien mlieka v minulom roku nadmernej ponuke mliečnych výrobkov v kľúčových exportujúcich krajinách. Nesúlad medzi dopytom a ponukou vo vyvážajúcich regiónoch počas roku 2023, ovplyvnený zdržanlivosťou spotrebiteľov v dôsledku vysokej inflácie a spomalenia rastu HDP, situáciu ešte zhoršil.

Dokonca ani aktívny dopyt po mlieku v niektorých dovážajúcich krajinách nedokázal absorbovať nadmernú produkciu prevládajúcu na trhu.

 

Z Dairynews preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka:  freepik.com

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov