tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Tlak na pokles cien obilnín na burze MATIF opadol.

Na burze MATIF ostatný týždeň stagnovali ceny pšenice na 217 EUR/t. Kukurica oslabila v sledovanom období o 3 EUR/t na dnešných 186 EUR/t. Repka na MATIFe posilnila o 11 EUR/t, čo ju poslalo na cenu 433 EUR/t. Cena kanadskej repky na domácom trhu vzrástla o 4 EUR/t na dnešných 433 EUR/t, pričom austrálska repka v sledovanom období si pripísala zisk 3 EUR/t EUR/t, keď sa dnes obchoduje za 407 EUR/t.

Na burze CBoT sme medzitýždenne nevideli žiadne cenové zmeny ani pri jednej z hlavných troch komodít. Cena mäkkej pšenice ostala na 201 EUR/t, kukurice na 161 EUR/t a sóje na 412 EUR/t.

Pšenica

Európski farmári štrajkujú v dôsledku rastu daní a s nimi akoby zamrzla aj dynamika pohybu cien obilnín na trhoch. Pšenica na burze MATIF prestala tvoriť nové minimá a momentálne komoditný trh čaká na nové impulzy.

Podľa odhadu analytikov SovEcon by ruské exporty pšenice na svetové trhy v januári mali dosiahnuť 3,6 mil. ton, čo je najpomalšie tempo vývozov od leta minulého roka. Nižšia participácia Ruska na svetovom obchode by tak mohla pomôcť cenám obilnín k stabilizácii.

Coceral dnes na základe neoficiálnych správ oznámil, že Európska komisia uvažuje počas zajtrajšieho schvaľovania predĺženia dočasnej liberalizácie trhu s ukrajinským tovarom vylúčiť z tohto zoznamu obilniny. V praxi by to znamenalo opätovné zavedenie ciel na dovozy obilnín. Uvidíme, k akému záveru zajtra EK dospeje, pričom dokument ešte následne pôjde na ďalšie schvaľovania do Európskeho parlamentu. Štrajky poľnohospodárov tak možno budú sláviť úspech v úplne inej oblasti ako sú momentálne cielené. V každom prípade napätie v sektore rastie a politici si sú vedomí, že je potrebné spraviť nejaký ústretový krok.

Na komoditný trh pomaly ale isto začína zavažovať i fakt komplikácie logistiky tovarov medzi Európou a Áziou v dôsledku pokračovania útokov Hútov na lode prechádzajúce cez Suezský prieplav. Do sporu sa interesuje čoraz viac krajín, prepravné tarify lodnej dopravy pritom pokračujú v stúpaní do výšin. Tento vývoj si zarába na opätovné zvýšenie inflačných tlakov, čo by mohlo cenám komodít minimálne dočasne pomôcť zamieriť na vyššie úrovne. V AGROMAGAZÍNe si v tejto súvislosti všímame hlavne ceny ropy, ktoré sa ale nateraz stále nedokázali dostať do rastového trendu. Ak potvrdí rastový trend ropa, mohli by sa pridať aj niektoré ďalšie komodity vrátane plodín.

Príchod dažďov do Austrálie zrejme na poslednú chvíľu povedie k nárastu odhadov tamojšej produkcie pšenice a repky, nateraz ale analytici ešte k týmto úpravám odhadov nepristúpili.

Momentálne na trh s pšenicou pôsobí málo fundamentov, čo komoditu drží naďalej v bočnom cenovom pásme. Môžeme sa ale pripraviť na to, že už čoskoro sa začne viac hovoriť o poklese pestovateľských výmer plodiny v západnej Európe ako aj na Ukrajine a Rusku, čo by pšenici mohlo v 1.Q. 24 pomôcť dočasne sa znovu vyštverať na MATIFe do pásma 230 – 250 EUR/t.

Tento týždeň očakávame pokračovanie cenového pohybu plodiny v bočnom pásme.

Kukurica

Ceny kukurice na burze CBoT ako aj na MATIFe v strede minulého týždňa zaknihovali nové ročné minimum, no od tej doby sa opatrne zotavujú. Zdá sa tak, že medvedie (poklesné) nálady vplyvom januárového reportu WASDE sú už zakomponované v cenách. Tempo amerických exportov kukurice síce ostávamedziročne rýchlejšie o približne 15 %, no aktuálne začínajú panovať obavy, že problémy v Suezskom prieplave kvôli konfliktu ako aj v Panamskom prieplave kvôli suchu povedú k poklesu vývozov. Americký trh navyše už rok čelí poklesu stavov výkrmového dobytka, čo znižuje domácu spotrebu komodity na výrobu kŕmnych zmesí. Keď sa k tomu pridá medziročný nárast stavov zásob plodiny o 36 mil. ton, hľadanie „býčieho (prorastového) fundamentu na trhu je komplikované. To sa samozrejme prenáša aj na európsky trh a ceny na burze MATIF.

Pri kukurici je potrebné ďalej rešpektovať poklesný trend, ktorý stále vytvára značnú pravdepodobnosť pre možnú tvorbu nových cenových miním. Zdá sa ale, že celková „medvedia“ (poklesná) nálada na trhu pomaly ustupuje, čo by mohlo cenám komodity postupne pomôcť vymazať januárové straty a odstať sa znovu nad 200 EUR/t. Technicky ale v tomto momente stále platí, že komodita mieri k svojmu cieľu na cenovke 183 EUR/t. Ten by mal poslúžiť ako silná úroveň podpory a teda od neho očakávame odraz ceny na vyššie úrovne.

Olejniny

Ceny olejnín ostatný týždeň v sumári zaznamenávali zisky po tom, čo ich posunuli nahor ceny rastlinných olejov. Sója na CBoT zastavila vo štvrtok svoj pokles na cenovke 12 USD za bušel (440 USD/t) a odvtedy pridala približne 10 USD/t. Vyššie ju posúvajú atraktívnejšie ceny sójového oleja. Výrazne si pritom polepšili i ceny palmového oleja, ktoré v Rotterdame v Európe ostatný týždeň posilnili o 80 USD za tonu na 890 EUR/t. Palmový olej tak ostáva naďalej drahší oproti repkovému oleju v tejto destinácii. To pomáha aj cenám repky na trhu. Na MATIFe sa komodita dnes vyšplhala už k 440 EUR/t, pričom sa tak priblížila na dosah svojho 200 – dňového cenového priemeru. Jeho prekonanie môže byť pre repku komplikovanou úlohou, no ak by sa to podarilo, komodite sa otvorí priestor pre ďalšie posilnenie k 475 EUR/t.  Počkajme si však na verdikt účastníkov trhov, či dajú repke vôbec príležitosť na prekonanie tejto dôležitej technickej úrovne.

Ceny sóje momentálne drží pri zemi fakt, že Čína za celý rok 2023 medziročne znížila svoje importy tejto komodity z USA o 13 % napriek tomu, že zaknihovala rekordné dovozy. Tie pochádzali hlavne z Brazílie, pričom brazílske importy do Číny medziročne vzrástli o 29 %.

Tento týždeň bol pomerne chudobný na správy o vývoji situácie v Brazílii, kde príchod dažďov v ostatných týždňoch výrazne upokojil trhy. Žatva sóje v krajine však vstúpila do svojho druhého týždňa v rýchlom tempe, keď doteraz farmári už stihli zožať 6 % výmer komodity, čo je o 2 % viac ako predstavuje dlhodobý priemer pre toto obdobie.

V tomto momente je stále príliš skoro hovoriť o možnom obrate cenového trendu na trhu s olejninami, no hlavne v prípade repky bude zaujímavé sledovať, či aktuálny rastový minitrend sa dokáže predĺžiť aj do nasledujúcich dní. Ak áno, mohol by to byť signál, že plodiny začínajú obracať kormidlo smerom k rastu.

Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 4. týždňa 2024: pšenica 213 – 222 EUR/t, kukurica 183 – 197 EUR/t, repka 430 – 445 EUR/t.

/AMR/   

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov