tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Cena sóje v máji oscilovala na burze CBoT v pásme 12 až 12,6 USD za bušel (441 – 463 USD/t) s tým, že komodita sa v medzimesačnom porovnaní napokon príliš nepohla z miesta.

Zrejme najväčšou brzdou cenového rastu sóje bol májový report WASDE, v ktorom USDA odhadla v novej sezóne svetovú produkciu sóje na 422 mil. ton, teda o 6 % vyššiu v porovnaní s ešte stále prebiehajúcou sezónou 2023/24. Svetová produkcia sóje má pritom podľa prognózy prevýšiť svetovú spotrebu v novom ročníku až o 16 mil. ton. Taktiež sa formuje finálne číslo tohtoročníkovej produkcie v Brazílii, pričom je čoraz pravdepodobnejšie, že tunajšia produkcia presiahne 150 mil. ton. To sú všetko komfortné čísla a zrejme i preto sa sóji ako jedinej z hlavných plodín nepodarilo doteraz prepracovať z pohľadu technickej analýzy do dlhodobého rastového trendu. A aj keď komodita má za sebou od polovice apríla určitý cenový rast, naďalej je najnáchylnejšia na korekciu v nasledujúcich mesiacoch.

Ako sme už spomínali pri pšenici, trh s plodinami je aktuálne pod vplyvom weather marketu, no keď pôsobenie tohto faktora oslabí, ceny plodín si môžu prejsť korekciou. A to môže ceny sóje zosunúť naspäť na tohtoročné minimá k 11,3 USD za bušel (415 USD/t). Ceny môžu klesnúť dokonca i nižšie k technickému cieľu 10,8 USD za bušel (397 USD/t), a to hlavne v prípade, ak USDA koncom júna vo svojom pravidelnom reporte potvrdí veľký medziročný vzostup pestovateľských plôch sóje v USA.

 

David Karkulín, AGROBIZNIS

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov