tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Rusko by mohlo v roku 2024 vyviezť takmer o 40 % viac bravčového mäsa ako v predchádzajúcom roku. V pozadí je ďalšie otvorenie čínskeho trhu ruskému tovaru.

Rusko by mohlo tento rok vyviezť 318 000 ton bravčového mäsa, čo je o 40 % viac ako v roku 2023 s 223 000 tonami. Aspoň hlavný analytik Ruskej poľnohospodárskej banky (RSHB) Andrej Dalnov je o tom presvedčený. Analytik trhu odôvodňuje svoju optimistickú prognózu ďalším otvorením čínskeho trhu pre ruský tovar. Podľa jeho odhadov by dodávky bravčového mäsa do Číny mohli byť v roku 2024 okolo 60 000 ton.

Čína však nedávno výrazne znížila dovoz bravčového mäsa. V prvom štvrťroku 2024 objem dovozu klesol o tretinu na 550 000 ton v porovnaní s rovnakým štvrťrokom predchádzajúceho roka. Výdavky na to klesli takmer o polovicu na 1,06 miliardy eur, čiastočne v dôsledku nižších cien.

Okrem toho v súčasnosti existuje obchodné napätie s Európskou úniou. V máji čínsky priemysel chovu ošípaných vyzval orgány, aby napriek poklesu dovozu začali antidumpingové prešetrovanie dovozu niektorých výrobkov z bravčového mäsa z Európskej únie.

Zabezpečená sebestačnosť

Podľa hlavného analytika RSHB Dalnova ruskí chovatelia ošípaných úplne pokrývajú potreby domáceho trhu z vlastnej produkcie. Nadbytočné množstvá boli vyvezené. Podľa odborníka sa v období rokov 2014 až 2023 ruská produkcia bravčového mäsa v Rusku zvýšila o takmer 60% na 4 628 miliónov ton. V roku 2024 očakáva, že sa vyprodukuje 4,986 milióna ton bravčového mäsa.

Od roku 2014 však podľa Dalnova vzrástla aj spotreba bravčového mäsa ruských spotrebiteľov. Spotreba na obyvateľa prvýkrát prekročila hranicu 30 kg v roku 2023 a v roku 2024 by mohla dokonca dosiahnuť 32 kg. Spotreba mäsa sa podľa analytika trhu zvyšuje vďaka rastu reálnych príjmov domácností a rozšíreniu ponuky. Predpokladá, že bravčové mäso tento rok dobehne priekopníka v mäsovom košíku Rusov - brojlerové kurča.

 

Z Topagrar preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: safefood.ne

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov