tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Ceny plodín zaznamenali ostatný týždeň zmiešané výsledky. Prekvapenie priniesol report WASDE, v ktorom ministerstvo navýšilo zberové plochy kukurice o ďalších 0,35 mil. ha.

Na burze MATIF medzitýždenne ceny pšenice vzrástli o 5 EUR/t, keď sa komodita počas dnešného dňa obchoduje za 239 EUR/t. Kukurica medzitýždenne skorigovala nadol o 3 EUR/t na 209 EUR/t. Repka na MATIFe oslabila medzitýždenne o 12 EUR/t na cenu 433 EUR/t. Cena kanadskej repky medzitýždenne klesla o 12 EUR/t na dnešných 513 EUR/t a o 4 EUR/t klesla austrálska repka na cenu 452 EUR/t.

Na burze CBoT medzitýždenne vzrástla cena mäkkej pšenice v USA o 3 EUR/t na 203 EUR/t. Kukurica na CBoT medzitýždenne zlacnela o 4 USD/t na 174 EUR/t a sója oslabila o 15 EUR/t, čo ju poslalo na 453 EUR/t.

Pšenica

Minulotýždňový report WASDE priniesol očakávané korekcie odhadov úrody v Austrálii a Kanade (a tiež v EÚ), čo pomohlo cenám komodity k stabilizácii. Najnovšie dáta z Ruska pritom naznačujú, že na Sibíri panuje veľmi vlhké počasie, ktoré komplikuje žatvu, čo naznačuje na to, že odhady finálnej produkcie pšenice v krajine by mohli mierne klesnúť. Rusko však napriek tomu zaknihuje robustnú produkciu, ktorá sa bude pohybovať blízko 90 mil. ton. Domáce ceny pšenice v Rusku (12,5 % NL) ostatné dva týždne klesajú, pričom aktuálne sa dostali na 133 USD za tonu. Rusko je tak aj vďaka oslabenému rubľu voči doláru vysoko konkurencieschopné na globálnom exportnom trhu. Je pravdepodobné, že ruská pšenica vytlačí tú ukrajinskú z afrických trhov, čo nie je veľmi dobrá správa pre Slovensko, ktoré môže ďalej čeliť tlakom dovozov ukrajinských obilnín na trh EÚ.

Európska komisia v súlade s našimi očakávaniami nepredĺžila importný zákaz ukrajinských plodín do nárazníkových krajín EÚ susediacich s Ukrajinou. I preto sa Poľsko, Maďarsko ako aj SR rozhodli zákaz predĺžiť vo vlastnej réžii. Nič to však nemení na tom, že ukrajinské obilie môže ďalej nerušene prúdiť do západnej Európy, ktorá je primárnou destináciou aj pre slovenské vývozy obilnín. Na ukrajinskom trhu sa cena pšenice (FCA cena) podľa triedy kvality aktuálne pohybuje medzi 117 – 142 EUR/t, čo naznačuje na jej atraktivitu na EÚ trhu. Ceny na slovenskom trhu tak naďalej môžu čeliť tlakom a obchodovať sa hlbšie pod cenami MATIF.

Na druhej strane Čína včera zakontrahovala po prvýkrát v tomto roku import celkovo 515 tis. ton francúzskej pšenice, čo naznačuje na to, že európske ceny pšenice sú na súčasných úrovniach atraktívne aj pre nákupcov zo vzdialenejších destinácií.

AGROMAGAZÍN naďalej sleduje rastúce ceny ropy na svetových trhoch a tiež minulotýždňové potvrdenie opätovného nárastu inflácie v USA (ktorá medziročne vzrástla z 3,2 % v júli na 3,7 % v auguste), ktoré môžu ďalšie obdobie zmeniť pohľad investorov na investície do komodít. Hlavný komoditný index je už podľa niektorých metrík opäť v rastovom trende, čo by mohlo primäť investorov k širšiemu naliatiu kapitálu do komoditných trhov. Ak sa tak stane, potom by ceny plodín mohli minimálne zo strednodobého hľadiska zaknihovať svoje dno a odraziť sa vyššie. Ak Rusko so Saudskou Arábiou budú ďalej redukovať ťažbu ropy, potom by sme tu mohli mať zmenu fundamentu na trhu a vytvorený základ pre príchod novej vlny inflácie. Taktiež oslabujúce euro voči doláru by malo mať potenciál ťahať ceny na MATIFe vyššie.

Aktuálne naďalej očakávame cenový pohyb pšenice v bočnom pásme, keďže susedný trh s kukuricou vzhľadom na vývoj v USA naďalej vykazuje prvky korekcie smerom nadol a tým eliminuje momentálne pokusy pšenice o cenový vzostup.

Kukurica

WASDE report poriadne prekvapil účastníkov trhov vrátane nás, keďže sa očakávalo, že USDA bude medzimesačne ďalej redukovať odhad celkovej produkcie kukurice v USA. Áno, dočkali sme sa korekcie v rámci celonárodného očakávaného priemerného hektárového výnosu plodiny o 0,1 t/ha na 10,79 t/ha, no ministerstvo „vytiahlo z klobúka“ ďalšiu expanziu tohtoročníkových zberových plôch kukurice, ktoré navýšilo medzimesačne o 350 tis. ha.

V celkovom súčte tak došlo k medzimesačnému nárastu odhadu produkcie kukurice v USA o 0,6 mil. ton na 384,4 mil. ton. USDA súčasne o 2 mil. ton navýšilo už zozbieranú produkciu Brazílie z uplynulého ročníka (zber na jar a v lete 2023), ktorú stanovila na rekordných 132 mil. ton. Tiež navýšilo odhad ukrajinskej produkcie na 28 mil. ton. Ceny kukurice na CBoT v reakcii na tieto zmeny znovu skĺzli do blízkosti augustových miním a na MATIFe sa zosunuli na nové minimum pod 210 EUR/t.

Treba však skonštatovať, že napriek očakávaniu robustnej svetovej produkcie kukurice sa ceny na burzách tentoraz nezosunuli až tak výrazne ako by sa očakávalo. Možno i toto je jeden z ďalších signálov, že investori evidujúci náznaky opätovného rastu inflačných očakávaní sú pripravení čoskoro znovu začať nalievať kapitál do komodít vrátane plodín.

Z pohľadu technickej analýzy cien je však momentálne veľmi skoré konštatovať, že prichádza k obratu trendu. Ceny totiž ako na CBoT, tak i na MATIFe vytvorili ostatné dni nové minimá, čo je signál k pokračovaniu poklesného trendu. Pri kukurici na burze MATIF tak ostáva v platnosti nami očakávaný cenový cieľ na cenovke 198 EUR/t. Čím viac ale kukurica bude váhať s ďalším poklesom ceny, o to je nižšia pravdepodobnosť, že komodita tento nami avizovaný cieľ vôbec dosiahne.

Na európskom trhu však nateraz nemôžeme očakávať ani výrazný vzostupný potenciál pre ceny kukurice. Ukrajinská kukurica totiž čoskoro dorazí na naše trhy, pričom zo západu bude trh EÚ zásobovať kukuricou Brazília. Preto zastávame teóriu momentálneho ďalšieho pohybu ceny v bočnom pásme 200 – 215 EUR/t s tendenciami opatrného zostupu k 200 EUR/t.

Olejniny

Repka sa minulý týždeň neudržala nad 435 EUR/t, čo komoditu poslalo ďalej nadol k 426 EUR/t. USDA medzimesačne znížilo odhad svetovej produkcie repky o 1 mil. ton na 85,2 mil. ton, keď došlo ku korekciám nadol v rámci produkcie EÚ a Kanady, no súčasne nárastu odhadu pre produkciu Ukrajiny. Importy do EÚ v sezóne 2023/24 ministerstvo navýšilo o 0,3 mil. to na 5,4 mil. ton. Z tohto objemu môže zasuplovať cez svoje exporty Ukrajina vďaka svojej rekordnej produkcii odhadovo 3,85 mil. ton.

Veľa prekvapení sa nedialo ani v prípade odhadu produkcie sóje v USA, ktorú ministerstvo zredukovalo medzimesačne o 1,6 mil. ton na 112,9 mil. ton. Klesajúce hodnotenie kondície tamojších porastov pritom naznačuje na citeľnejší pokles odhadu hektárových výnosov, no USDA nateraz pristúpilo k poklesu odhadu produkcie v krajine skôr konzervatívne.

A tak napriek tomu, že USDA zredukovalo medzimesačne opäť nadol odhad koncoročníkových zásob sóje v USA na 5,99 mil. ton, komodita na CBoT v nasledujúcich dňoch po zverejnení reportu pokračovala v poklese smerom k 13 USD za bušel (478 USD/t). Dominantnú úlohu v tomto smerovaní ďalej zohráva rekordná minuloročníková produkcia sóje v Brazílii, ktorá konkuruje nižšími cenami americkým exportom a tým vyvíja tlak i na pokles cien na burze CBoT.

Zdá sa, že cena sóje smeruje k technickému cieľu 12,7 USD za bušel (467 USD/t) a má tak pred sebou ešte určitý potenciál poklesu. Repka tiež nateraz nedosiahla na nami avizovanú technickú úroveň podpory na 418 EUR/t, pričom k nej môže zavítať nasledujúce dni. Obzvlášť, ak sa jej nepodarí posilniť späť nad 435 EUR/t. Ak by sa dostala nad túto úroveň (435 EUR/t), mohla by sa zastabilizovať v bočnom pásme medzi 435 – 455 EUR/t.

Komodita by však mala mať naďalej podporu zo strany rastúcej ceny ropy, ktorá by mohla brániť olejninám nasledujpce obdobie výraznejšie klesať. No a ako sme už avizovali pri pšenici, ak by sa rope podarilo zakcelerovať svoj cenový rast nad 100 USD za barel, potom by to mohlo úplne zmeniť sentiment na trhu a motivovať investorov k presunu časti kapitálu späť do komodít. Pre európsku ekonomiku to bude zo strednodobého hľadiska veľmi nepriaznivý vývoj, keďže jej hrozí stagflačný scenár. Komoditám by to však mohlo priniesť cenové zisky, teda minimálne do času, kedy vplyvom spomalenia ekonomík nedôjde k poklesu dopytu po nich.

Zajtra rozhoduje o úrokových sadzbách Americká centrálna banka FED. Ak zvýši základný úrok (nateraz väčšina analytikov predpokladá, že úrok ostane bez zmeny), časť kapitálu z dlhopisov a akcií by sa mohla presunúť aj do komodít.

Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 38. týždňa 2023: pšenica 235 – 245 EUR/t, kukurica 205 - 215 EUR/t, repka 418 – 450 EUR/t.

AGROMAGAZÍN

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov