tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

V júli ceny pšenice na burze MATIF výrazne vzrástli. Bola to reakcia na zničenie prístavov na Ukrajine zo strany Ruska. Žiaľ, nárast cien bol krátkodobý a od konca júla už ceny opäť klesli. Zdá sa, že trh je v súčasnosti veľmi dobre zásobený a mohol by sa dostať pod ďalší tlak poklesu cien.

Zber pšenice v Nemecku je v súčasnosti v plnom prúde, hoci ho momentálne prerušujú regionálne prehánky. Na juhu Nemecka sa ukazuje, že obsahy dusíkatých látok v zrne sú tento rok slabšie ako v predchádzajúcich rokoch. To sa týka všetkých odrôd. Táto situácia by mohla mať ďalekosiahle dôsledky.

V USA farmári tento rok zozbierali najmenšiu úrodu ozimnej tvrdej červenej pšenice za posledných 16 rokov. Táto pšenica sa zvyčajne používa na miešanie, pretože má vysoké hodnoty dusíkatých látok. Jarná pšenica z USA má tiež vysoký obsah NL. V súčasnosti však práve tento pestovateľský región (jarnej pšenice) trpí veľkým suchom. Podobnú situáciu možno pozorovať v Kanade, ktorá tiež dodáva na trh pšenice s vysokým obsahom NL. Preto by sme v tejto sezóne po prvýkrát po dlhom čase mohli mať situáciu, keď dobré hodnoty NL v pšeniciach môžu dosiahnuť výraznú cenovú prémiu. Podrobnejšie informácie však budú známe až po zbere úrody.

V najnovšom bulletine MARS Európska komisia opäť zredukovala odhad priemerného výnosu pšenice v rámci EÚ-27, ktorý sa týmto dostal mierne pod päťročný priemer. V súčasnosti vidíme "spravodlivé" ocenenie pšenice na burze MATIF na úrovni 255 €/t. Na ďalšie zvýšenie ceny by trh musel dostať nové negatívne správy.

 

Lars Kuchenbuch, komoditný analytik, KS Agrar, Nemecko

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov